Presedintele onorific al Federatiei de Nutritie, Boli Metabolice si Diabet, Nicolae Hancu, si doi parlamentari clujeni pregatesc o initiativa legislativa care ar putea mari pretul alimentelor considerate nesanatoase, transmite Agerpres. Hancu, deputatul independent Mircia Giurgiu si parlamentarul PDL Petru Calian sustin ca legea lor este o masura de descurajare a populatiei in consumarea alimentelor nesanatoase.

Hancu a spus ca una din masurile care se pot lua pentru a-i educa pe oameni sa nu mai consume produse bogate in grasimi, sare si glucide este stabilirea unei taxe, asa cum sunt accizele la tigari si bauturi alcoolice: "Romania din pacate urmeaza trendul mondial, care arata ca cinci categorii de boli domina patologia moderna - bolile cardio-vasculare, cerebro-vasculare, diabetul zaharat si obezitatea, cancerul si bolile cronice pulmonare. Ele au un numitor comun, din punctul de vedere al cauzelor, fumatul, nutritia, consumul de alcool si scaderea regimului de activitate fizica".

"Legat de nutritie se preconizeaza ca alimentele nesanatoase sa fie reduse chiar cu ajutorul legislatiei. Pentru a se realiza acest lucru se pot lua doua masuri. Sa se marcheze alimentele respective si sa se taxeze. Prin taxare creste pretul si scade consumul. Este foarte usor de spus, dar mult mai greu de realizat. Trebuie sa tinem cont de masurile care vor veni de afara in luna septembrie", a afirmat Hancu.

El este sustinut in acest demers de deputatul independent Mircia Giurgiu si de parlamentarul PDL Petru Calian.

"Noi ne propunem ca la inceput sa fie o suma modica, astfel incat sa atragem atentia oamenilor asupra faptului ca produsul nu este bun. Banii vor fi dirijati catre cercetare si tratamentele bolnavilor. Taxa va fi stabilita in functie de gramaj si de continutul diverselor substante nocive", a declarat Giurgiu.

Agerpres aminteste ca deputatul independent a fost initiatorul proiectului de interzicere a comercializarii produselor de tip fast-food in scoli, realizat tot in colaborare cu profesorul Hancu.