Seful Directiei Rutiere a Politiei, Lucian Dinita, a declarat, luni, ca in primele sase luni ale anului s-au inregistrat 17 zile fara decese in urma accidentelor rutiere, ceea ce reprezinta o premiera pentru Romania si dovedeste trendul descendent al numarului de incidente rutiere, transmite Mediafax.

Lucian Dinita, prezent la o conferinta de presa prilejuita de lansarea "Zilei fara accidente rutiere", a spus ca in anii 2009 si 2010 s-a observat o scadere constanta a victimelor decedate in urma accidentelor rutiere, de aproximativ 15%, procent unic in Europa.

El a recunoscut ca au existat si sincope in strategia de reducere a numarului accidentelor rutiere, in perioada mai-iunie inregistrandu-se o usoara crestere a incidentelor cu raniti grav.

In ce priveste cauzele accidentelor rutiere, pe primul loc este viteza, neadaptata conditiilor de drum sau excesiva. Dinita a spus ca exista, in continuare, o problema in localitati, unde se inregistreaza un numar mare de accidente, pe fondul neacordarii prioritatii pentru pietoni.

O realizare majora pentru Politia Rutiera este, insa, faptul ca in primele sase luni ale anului au fost 17 zile fara decese in urma accidentelor rutiere, reprezentand o premiera pentru tara noastra, a mai spus Lucian Dinita.

El a precizat ca, in 10 august, va fi sarbatorita "Ziua fara accidente rutiere", in urma initiativei Asociatiei Victimelor Accidentelor Rutiere (AVAC). Politia Rutiera isi propune ca, in aceasta zi, sa nu aiba loc niciun accident rutier in tara, soferii si participantii la trafic fiind invitati sa poarte banderole albe cu aceasta ocazie.

In desfasurarea evenimentului s-au implicat si Consiliul Interministerial pentru Siguranta Rutiera, Parteneriatul Romin de Siguranta Rutiera, Asociatia Asistentei Rutiere din Romania, Asociatia Romana de Bioritm Integrat si Asociatia Motociclistilor din Romania.