Ministrul de Interne, Traian Igas, a declarat vineri ca apar acuzatii privind implicarea lui in scandalul vamilor la numai o zi dupa ce a inceput procesul de evaluare a angajatilor MAI, transmite Mediafax. "Sunt convins ca i-am deranjat pe toti aceia care au ajuns in structurile de Interne fara a avea pregatirea necesara, singura lor calitate fiind aceea de beneficiar al nepotismului", sustine Igas, dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora el ar proteja sistemul de spagi de la granita cu Serbia si ar fi avertizat, in noiembrie 2010, ca vor fi descinderi in vama Naidas ale Directiei Generale Anticoruptie (DGA) si Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Traian IgasFoto: Agerpres

"Nu este de ignorat ca toate aceste asa-zise dezvaluri vin la numai o zi dupa ce am demarat cel mai amplu proces de evaluare a personalului din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Sunt hotarat sa continui restructurarea din temelii a sistemului si nu exclud aparitia pe viitor a altor atacuri similare", a precizat Igas, adaugand ca probabil a devenit "incomod" pentru ca este "primul ministru al Internelor care a avut curajul sa inceapa un proces real de reforma".

"Sunt convins ca i-am deranjat pe toti aceia care au ajuns in structurile de Interne fara a avea pregatirea necesara, singura lor calitate fiind aceea de beneficiar al nepotismului", a afirmat ministrul de Interne.

Vineri, in presa, au aparut informatii potrivit carora el ar proteja sistemul de spagi de la granita cu Serbia si ar fi avertizat, in noiembrie 2010, ca vor fi descinderi in vama Naidas ale Directiei Generale Anticoruptie (DGA) si Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) .

Potrivit unor ziare, acuzatiile la adresa ministrului sunt extrase din interceptari telefonice si inregistrari ambientale ale unui ofiter DGA sub acoperire, infiltrat in vama Naidas.

Mediafax reaminteste ca Ministerul Administratiei si Internelor a inceput procesul de reorganizare a institutiei, fiind vizate 10.000 de posturi. Igas a spus recent ca pana la sfarsitul lunii septembrie ar mai trebui sa fie disponibilizati 5.000-6.000 de angajati, dupa ce unii au ales sa se suspende sau sa se pensioneze. In opinia ministrului, aproximativ 30.000 de oameni din MAI au intrat "pe pile", iar in ultimii 13 ani au fost angajate 63.500 de persoane care nu au pregatire militara.

Presedintele Traian Basescu declara in 25 iulie, la TVR 1, ca trebuie restructurate ministerele de Interne si de Finante, precizand ca isi pune "oarece sperante" in ministrul Traian Igas. Seful statului a mai spus ca ar vrea ca restructurarea sa tina cont si de activitatea profesionala a politistilor, dar sa insemne si o debirocratizare, "atat la personal, la logistica, la purtatori de cuvant".

55 de ofiteri si agenti de politie de frontiera, lucratori vamali din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Naidas (judetul Caras-Severin) si persoane implicate in traficul ilegal cu tigari au fost trimise recent in judecata dupa ce, in luna februarie, aproximativ 140 de vamesi si politisti de frontiera au fost ridicati de anchetatori in urma unor descinderi care au avut loc la vamile Stamora Moravita (Timis) si Naidas, precum si la locuintele acestora. In urma audierilor la DNA au fost arestati 93 de politisti si vamesi din Naidas (Caras-Severin), Foeni si Moravita.