Primaria Sfantu Gheorghe a fost somata, printr-o adresa, de subprefectul de Covasna Valentin Ionascu, sa nu foloseasca denumirea in limba maghiara a orasului pe antetul unor acte oficiale, primarul Antal Arpad apreciind ca e "o interpretare cu rea-vointa a anumitor legi" impotriva limbii maghiare, relateaza Mediafax.

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca "este foarte curios si interesant" faptul ca, imediat ce prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, a plecat in concediu de odihna, a primit o adresa de la Prefectura, semnata de subprefectul Valentin Ionascu, privind folosirea limbii maghiare pe antetul unor acte oficiale.

"Este foarte curios sau foarte interesant faptul ca domnul prefect abia a iesit din cladirea Prefecturii si am si primit o adresa cu semnatura subprefectului prin care sunt somat sa nu mai folosesc denumirea orasului in limba maghiara pe actele oficiale. Consider ca nu este un gest frumos si nu stiu de ce ma nelinisteste faptul ca juristii de la Prefectura interpreteaza foarte ciudat anumite legi si le interpreteaza intotdeauna impotriva bilingvismului practic", a spus primarul.

Antal a explicat ca Primaria Sfantu Gheorghe nu face altceva decat sa incerce sa utilizeze si limba maghiara, pe langa cea romana, mentionand ca in unele cazuri, de exemplu la panourile turistice, limba maghiara este folosita inaintea celei romane pentru ca acele materiale au un scop turistic.

Edilul a subliniat ca, mai demult, intr-o adresa trimisa de Prefectura, i s-a atras atentia ca pot fi inscriptionate aceste panouri doar in limbile acelei comunitati a carei pondere demografica este de cel putin 20%.

"Este atat de absurd, acest lucru ar insemna ca in Brasov doar in limba romana ar trebui inscriptionate panourile turistice sau in toata tara nu ar trebui scris nimic in limba engleza, pentru ca nu exista nicio localitate unde ar exista 20% englezi. Este o interpretare cu rea-vointa a anumitor legi impotriva limbii maghiare si a comunitatii maghiare. Ma deranjeaza acest lucru", a afirmat primarul municipiului Sfantu Gheorghe.

Antal considera ca este "absolut normal" ca, intr-un oras unde 80-90% dintre turisti sunt maghiari, panourile turistice sa fie inscriptionate mai intai in limba maghiara si ca, intr-un oras unde 75-77% dintre locuitori sunt maghiari, sa se scrie si in limba maghiara pe un tichet de parcare.