Premierul Emil Boc a afirmat, marti, in timpul unei vizite la Sarmizegetusa Regia, ca drumul spre aceasta cetate monument istoric era mai bun pe vremea dacilor decat acum, relateaza Mediafax.

Premierul Emil Boc si ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au vizitat, marti, cetatea dacica Sarmizegetusa Regia, Boc remarcand starea proasta a drumului care duce din localitatea Costesti spre monumentul istoric si care a fost reabilitat recent, fiind insa doar pietruit.

"Pe vremea dacilor era mai bun drumul decat cel al Consiliului Judetean", a afirmat Boc.

Una dintre persoanele care il insoteau i-a spus ca pentru portiunea de unde se termina drumul asfaltat si pana in locul unde se afla s-a investit suma de "aproximativ 78 de miliarde de lei vechi".

Premierul si-a manifestat disponibilitatea incheierii unui parteneriat intre Guvern si Consiliul Judetean Hunedoara, astfel incat calea de acces sa fie reabilitata.

"Am toata disponibilitatea sa colaboram, sa facem un parteneriat cu consiliul judetean, ca sa putem rezolva problema drumului de acces care trebuie sa fie prima carte de vizita a intrarii in Muntii Orastiei si in cetatile dacice", a afirmat prim-ministrul, potrivit Agerpres.

Drumul judetean care duce din localitatea Orastie spre cetatile dacice este asfaltat pana in zona Costesti, iar portiunea dintre Costesti si Sarmizegetusa Regia este pietruita.

Portiunea respectiva, de peste 15 kilometri, a fost reabilitata din 2005 pana in acest an, in urma unei investitii de 7,8 milioane de lei, de catre Consiliul Judetean Hunedoara, dar a ramas tot pietruita.

  • Emil Boc: Cetatea Sarmizegetusa Regia, inclusa intr-o zona speciala de administrare

De asemenea, premierul Emil Boc a anuntat ca Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia va fi inclusa intr-o zona speciala de administrare, aflata in subordinea Guvernului sau a Ministerului Culturii, dupa modelul Rezervatiei stiintifice Delta Dunarii, relateaza Agerpres.

"Solutia pe care o avem acum, la nivelul Guvernului, ca prima optiune, este aceasta, de administrare speciala, dupa modelul Delta Dunarii si de valorificare a potentialului (monumentului istoric - n.r.) prin atragere de bani europeni", a spus Emil Boc.

El a apreciat ca solutia juridica pentru aceasta zona speciala ar putea fi definitivata intr-o luna de zile, deoarece este nevoie sa fie rezolvate mai multe probleme, incepand cu statutul proprietatilor si continuand cu implicarea Romsilva, a Ministerului Mediului, care administreaza in zona Parcul National Gradiste-Cioclovina, si finalizand cu vestigiile arheologice si modul in care potentialul cultural si stiintific al acestora poate fi valorificat.

Premierul a apreciat ca cetatile dacice din Muntii Orastiei detin un important potential de dezvoltare culturala, cercetare istorica si organizarea de evenimente turistice.

Premierul Emil Boc s-a aflat marti in Muntii Orastiei insotit de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, de prefectul judetului Hunedoara, Attila Dezsi, de membri ai Comisiei Nationale de Arheologie si de alti reprezentanti ai autoritatilor locale.