Asociatia de Psihiatrie Arizona, condusa de o persoana care sufera ea insasi de un handicap psihic, care ar fi trebuit sa protejeze drepturile persoanelor cu handicap, se ocupa si de trafic de influenta in justitie, obtinand ilegal drepturi pentru persoane fara handicap, a declarat ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, potrivit Mediafax.

Ministrul Muncii a atras atentia marti, la Deva, ca exista si ong-uri care se ocupa cu trafic de influenta in justitie pentru obtinerea de drepturi acordate persoanelor cu handicap.

"Unul e verificat chiar azi. Apara drepturile persoanelor cu handicap. Primesc o incadrare sau sunt respinsi se duc la ong si toti castiga in justitie. Chiar si cei respinsi au obtinut handicap grav cu insotitor. Alta retea, medicii, care fac parte din comisia de evaluare si tot ei sunt cei care dau certificate", a mai spus Lazaroiu.

Ministrul a precizat ca ong-ul se numeste Arizona, se ocupa cu drepturile persoanelor cu handicap iar presedinta are ea insasi certificat de handicap grav cu insotitor.

"Inspectia Sociala a fost acolo dar nu au cooperat deloc. Noi ii acreditam, noi le retragem acreditarea. Se erijeaza in aparator al persoanei cu handicap, merge in instanta si face handicapati grav cu insotitori. In jur de 7 persoane au castigat in instanta prin acest ong. Cred ca si Colegiul Medicilor ar trebui sa se transforme in organism care sa apere profesia de medic care se face de ras in orice situatie. Ar trebui sa se transforme din sindicat in organizatie profesionala", a mai spus ministrul Muncii.

Echipa de control de la Ministerul Muncii a constatat faptul ca, presedintele Asociatiei de Psihiatrie Arizona, Catinca Cotoraci, a obtinut dreptul "la reprezentare a intereselor persoanelor cu handicap", desi aceasta este ea insasi o persoana care sufera de o afectiune psihiatrica (schizofrenie paranoida-psihoza majora, care poate afecta sever discernamantul persoanei).

De asemenea, procurile speciale erau obtinute de la un singur notar de catre presedintele asociatiei, chiar daca prevederile legale in vigoare o obligau la instituirea curatelei/tutelei pentru a reprezenta corect interesele persoanelor cu handicap mental si psihic (la care este abolita partial sau total capacitatea de a discerne si a se proteja singure).

Echipa de control suspecteaza ca prin acest mod de reprezentare de catre Cotoraci, interesele fiecarei persoane cu handicap mental/psihic au fost grav prejudiciate, nefiind luate masuri reale de protectie sociale care se impuneau.

In acest sens, au fost identificate declaratii ale rudelor de gradul 1 ale persoanelor cu handicap mental/psihic, care sustineau faptul ca au fost obligate sa dea declaratii false si carora li s-au pretins si sume de bani pentru obtinerea calitatii de persoana cu handicap.

"Din verificarile realizate, s-a constatat faptul ca presedinta Asociatiei Arizona incasa o cotizatie sub forma unor semnificative sume de bani, in raport cu nivelul indemnizatiei de persoana cu handicap ( de ex., 80 lei raportat la 230 lei indemnizatie persoana cu handicap). Unii dintre medicii care au eliberat documentele medicale care au stat la baza incadrarii in grad de handicap, aveau si calitatea de membri in Asociatia de Psihiatrie Arizona, prestand si servicii in cadrul acestei asociatii, in baza unor contracte de prestari servicii/voluntariat (dr. Schmidt , psiholog Reis)", se arata in raportul intocmit de inspectori.

In cadrul activitatii de teren a echipei de control, din 21 de persoane verificate la domiciliu, 10 aveau si calitatea de membri ai Asociatiei Arizona.

Pentru celelalte 11 persoane vizitate (care aveau domiciliul in Branisca), exista suspiciunea ca ar fi tot membri ai Asociatiei Arizona, intrucat specialistii care au eliberat documente medicale pentru acestia, sunt aceeasi cu cei care au furnizat documentatia medicala pentru cazurile Arizona (dr. Grecu, psiholog Florea- care este si membru al Comisiei de Evaluare, psiholog Balaci- membru Asociatia Arizona).