Guvernul va aloca 300 milioane lei pentru sanatate la rectificarea bugetara, va pastra 150 milioane lei pentru spitale in Fondul de rezerva si va suplimenta creditele de angajament cu peste un miliard de lei pentru medicamente si alte probleme din sistem, a declarat premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

"La rectificarea de buget pe care o vom promova in zilele urmatoare, sanatatea va beneficia de resurse financiare suplimentare, este vorba de 300 milioane lei alocate direct, 150 milioane lei care raman in Fondul de rezerva, dar tot pentru spitale si medicamente, la care se mai adauga credite de angajament de peste un miliard de lei. Faptul ca, in primavara acestui an, au fost restructurate mai multe spitale ne-a dat posibilitatea sa avem mai multe resurse financiare pentru a le moderniza sau a le consolida pe cele existente", a spus Boc, prezent la inaugurarea noii Unitati de Primiri Urgente a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

El a precizat ca Guvernul va stabili un pachet minimal de servicii in sanatate, care sa primeasca avizul Parlamentului in primavara anului viitor, si va reglementa taxa clawback.

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, ca este posibil ca la rectificarea bugetara sa se aloce sistemului de sanatate 300 de milioane de lei pentru acoperirea arieratelor si a subliniat ca alocarea suplimentara nu are sens decat daca urmeaza ca o umbra pasii de reforma.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, duminica, dupa intalnirea cu delegatia comuna a FMI, CE si BM, ca Guvernul nu se poate "gandi in mod serios" la marirea bugetului pentru sanatate pana cand nu vor fi puse sub control cheltuielile din acest domeniu, desi in prezent este subfinantat.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a declarat luni ca Guvernul trebuie sa renunte la sistemul clawback din sistemul santar si sa vina cu o alta versiune de taxare.

Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevede ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma reprezentand intre 5% si 11% din veniturile realizate din vanzarea produselor.

Companiile din domeniu au acuzat atunci ca noua taxa este discriminatorie pentru agentii economici prin suprafiscalizare.

Ulterior, Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International sa clarifice cadrul legal privind taxa clawback perceputa distribuitorilor de medicamente.

La sfarsitul lunii iunie, Guvernul a revenit cu o ordonanta de urgenta prin care si-a mentinut decizia de a-i obliga pe distribuitorii de medicamente sa achite contributii trimestriale pentru finantarea unor cheltuieli publice in sistemul de sanatate si a stabilit ca nivelul acestei contributii si metodologia de calcul va fi decis intr-un interval maxim de 30 zile.