​Trei lei, trei lopatari, doi babuini, caprioare - sunt doar cateva dintre animalele pe care primarul din Navodari, social-democratul Matei Nicolae, si le-a cumparat "pe langa ferma avicola" de 25 de hectare de la Corbu. "Sunt doar cateva animale", explica pentru HotNews.ro primarul, care spune ca visul sau este sa transforme orasul in destinatie turistica. Iar planul include ridicarea unei gradini zoologice a orasului, care sa adopte toate animalele sale "pe vreo 40 de hectare, asa cum am vazut eu undeva in Africa de Sud". Pretul unui leu a fost de peste 10.000 de euro, potrivit publicatiei Atitudinea.

Leii primarului din NavodariFoto: Captura YouTube

Rep: Ce animale aveti in gradina zoologica de la ferma pe care o detineti?

M.N: Nu este o adevarata gradina zoologica, sunt cateva animale. Am o ferma agricola la Corbu, pe 25 de hectare, ferma de pasari. Pe langa ferma asta, sau pe ferma, am achizitionat si cateva animale salbatice. Trei lei, trei lopatari, nu mai stiu, vreo doi babuini, veverite am adus din Germania, doi struti, pauni, fazani, bibilici, am vreo doi caini, bufnite, broaste testoase, caprioare, struti, iepuri, deci cateva animale.

Rep: Care este animalul care a ajuns cel mai recent la ferma?

M.N: Ultimul este o leoaica. Primii doi lei pe care ii am sunt frati, cumparati de la o gradina zoologica privata, nascuti in captivitate, cu carnet de sanatate cu tot. Leoaica e mai micuta, are vreo trei luni. Fratii cei mari au vreo sapte-opt luni.

Rep: Si care este obiectivul final, ce o sa faceti cu aceste animale?

M.N: Eu intentionez… am vizat o locatie in Navodari si poate, cu timpul, sa proiectam o gradina zoologica in orasul Navodari, pe vreo 40 de hectare. Acum sa vedem, ca terenul este revendicat de Romsilva. Daca am sa castig procesul cu Romsilva in instanta, pe vreo 40 de hectare o sa proiectez o gradina zoologica asa cum am vazut eu undeva in Africa de Sud. O sa fie un nou punct de atractie pentru Navodari, in ideea de a face Navodariul oras turistic. Pentru ca turistii care vin pe litoral sa aiba motive sa ajunga si la Navodari.

Daca imi ajuta Dumnezeu sa iau locatia asta, sigur ca voi dona animalele la noua gradina zoologica. Voi renunta practic la ferma privata. Este numai un hobby, dar m-am obisnuit si mi-ar fi greu sa traiesc fara ele, fara animale.

Rep: Cand ati cumparat primul animal salbatic?

M.N: Inceputul a fost acum vreo doi ani, cand am cumparat vreo 20 de pui de veverita din Germania. Modelul pe care l-am urmat este o gradina zoologica din Africa de Sud, unde am fost acum vreo doi ani. Am vazut o gradina zoologica care mi-a placut.

Rep: Primiti si vizitatori la ferma pe care o aveti?

M.N: Nu, nu. Numai prieteni. Dar sa vedem, cu timpul poate. Dar fara sa incasez bani, pentru ca nici costuri nu sunt. Eu tin gradina zoologica pe langa ferma avicola pe care o am la Corbu si care produce. Poate, cu timpul, o sa primim copiii care vin in tabara de copii la Navodari. Sa-i primim gratis, doar sa facem Navodariul atractiv.

Rep: Cat costa intretinerea fermei, lunar?

M.N: Nu am facut socoteala. Am, in grupul meu de firme, o ferma avicola la Corbu care se intinde pe 25 de hectare si scoatem de acolo pui de carne, gaini de oua, vitei, avem porci. Si acolo va dati seama ca avem… Mai colaborez cu un abator, deci practic costurile nu se simt. Animalele traiesc pe langa ferma, cu medicamentatie, cu tot. Avem doctorul veterinar, tehnicianul care se ocupa de ferma se ocupa si de punctul asta de lucru.

Rep: Care este urmatorul animal pe care vreti sa il cumparati?

M.N: Acolo unde sunt animalele este o locatie… sunt copaci mari de 70-80 de ani, dar sa mai achizionez alte animale nu ma grabesc, pentru ca este doar la nivel de hobby, nu am un plan exact.

Rep: Le dati voie copiilor dumneavoastra sa se joace cu leii?

M.N: Bineinteles ca se joaca cu leii. Le plac si lor animalele. Asa i-am educat de mici.

Rep: Sunt totusi animale salbatice. Nu va este frica sa nu-i raneasca?

M.N: Toata viata este un risc. Daca este sa se intample ceva, poti sa o patesti si mergand pe strada. Nu, animalele sunt blande, chiar leii. Nu le dau carne cruda. La inceput le-am dat carne cruda si erau mai agresivi. Dar ulterior le dau numai carne fiarta si nu sunt agresivi.

Rep: Aveti autorizatie pentru aceasta ferma de animale?

M.N: Autorizatia inseamna acte de provenienta, carnet de sanatate. Toate animalele sunt nascute in captivitate si sunt in procedura de autorizare cu ele. Deci nu cred ca este o problema.

Ca orice ferma de animale, autorizatia trebuie sa vina de la Directia Sanitar Veterinara. Cei de la Directia Sanitar Veterinara, inclusiv directorul, au vazut. El s-a deplasat personal din curiozitate si le-a vazut. Deci au conditii de bunastare mai bune decat trebuie efectiv. Babuinii sunt aproape in semi-libertate. Cred ca este singurul loc unde puteti vedea maimute, veverite in libertate efectiv.

Rep: Nu va temeti ca pot rani pe cineva, ca pot iesi de pe proprietatea dumeavoastra?

M.N: Babuinii nu ma tem sa raneasca pe cineva. Efectiv te delectezi. Nu ranesc. Bine, masculul poate la un moment dat sa devina mai agresiv, dar inca sunt micuti. Femela are mai mult de un an, masculul nu. Nu exista niciun pericol si locatia este cumva izolata de oras, este la 3 kilometri de oras.

Potrivit declaratiei de avere, primarul orasului Navodari, Matei Nicolae, detine un teren agricol-extravilan de peste 25 de hectare cumparat in perioada 2001-2009. Detine parti sociale in valoare de 4.300.000 de lei la SC TopVision SRL si actiuni de peste 4.000.000 de lei la SC Legmas SA. In 2009 a acordat un imprumut de 285.000 de lei. Venitul anual incasat din dividendele detinute la SC TopVision SRL este de 334.172 de lei.

Vezi aici declaratia de avere a primarului orasului Navodari