Comisia Europeana (CE) planuieste sa reduca numarul personalului platit cu cinci la suta pana in 2020 si sa modifice conditiile de munca, cu speranta de a schimba imaginea de elita "poleita" a eurocratilor, pe un continent afectat de criza, comenteaza Wall Steet Journal, in editia electronica, preluata de Mediafax.

Aceste reforme fac parte dintr-o propunere de buget a CE pentru perioada 2014-2020, programata sa fie dezbatuta, pentru prima data, de catre statele membre, la o intalnire in Polonia, vineri. CE vrea o crestere a cheltuielilor, in aceasta perioada, cu cinci procente, o cerere care a provocat furia mai multor state puternice din cadrul Uniunii Euroepne.

Propunerile de reforma vizand personalul CE, desi mai putin controversate, sunt criticate de ambele parti. Intre acestea, figureaza o crestere a varstei de pensionare de la 63 la 65 de ani, dar si pensionarea anticipata la varsta de 58 de ani, in loc de 55, in prezent. De asemenea, volumul minim de munca saptamanala va fi ridicat la 40 de ore, de la 37 de ore si jumatate, in prezent, iar conditiile de avansare vor fi inasprite. Conform propunerilor, personalul UE va fi redus cu cinci procente, pana in 2020.

Personalul CE si reprezentantii lor sindicali afirma ca modificarile propuse sunt "rezultatul perceptiei exagerate a vietii bune din Bruxelles" si pot pune in pericol calitatea personalului. Unii eurosceptici si unele guverne UE afirma, in schimb, ca aceste reforme arata ca Bruxelles-ul nu intelege sa se schimbe.

Modificarile urmeaza sa fie aplicate oficialilor din toate institutiile UE, cu exceptia Bancii Centrale Europene (BCE). Comisia declara, la sfarsitul lui iunie, ca aceste schimbari vor aduce economii in valoare de aproximativ un miliard de euro, pana in 2020, si ca ele arata ca Executivul UE "nu este rupt de evenimentele" de oriunde altundeva.