Programul de distribuire catre pensionari a unor produse alimentare de baza la preturi reduse, aprobat miercuri de Executiv, a fost derulat anterior de Guvernul PSD sub forma magazinelor "Economat" si criticat la acea data de actualul presedinte Traian Basescu, atunci lider PD si primar al Capitalei, scrie Mediafax.

In 2001, Guvernul Nastase, in colaborare cu un grup de producatori si distribuitori, a deschis magazinele "Economat", anuntand ca pensionarii pot cumpara in aceste locatii lunar, la un pret mai ieftin cu 30%, cate doi litri de ulei, doua pungi de zahar, doua pungi de orez, precum si alte produse ca faina, malai, gris, paste fainoase, margarina.

Guvernul PSD arata ca produsele sunt mentinute la un pret scazut prin eliminarea "factorilor care contribuie la majorarea costurilor", deoarece producatorul alimentelor va transporta marfa cu mijloace proprii direct, fara intermediari, la magazinele in care vor fi amplasate rafturile Economat, fara ca produselor sa le fie aplicat un adaos comercial.

Pentru a putea cumpara aceste produse la un pret scazut, pensionarii au primit, odata cu distribuirea prin posta a pensiei, si un carnet cu tichete Economat folosit la magazinele la care au fost arondati.

La un an dupa lansarea acestei initiative, Traian Basescu, atunci presedinte PD si primar general al Capitalei, a participat la Forumul national al pensionarilor democrati, unde a criticat politica PSD fata de pensionari.

In timpul dezbaterilor de atunci, unul dintre vorbitori, originar din Ramnicu Valcea, a afirmat ca in magazinele tip economat din oras sunt vandute marfuri depreciate, precum zahar umed, iar Basescu a criticat programul "Economat".

"Economatele sunt o poveste. Treci strada si gasesti marfuri mai ieftine", a spus atunci Basescu.

Guvernul a avizat, miercuri, printr-un memorandum, proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea "cosului de solidaritate".

Proiectul prevede acordarea lunar, contra cost, dar la "pretul cel mai scazut posibil", a unui pachet continand alimente de baza, precum faina, zahar, ulei, malai si orez.

"Programul propus raspunde unei dispozitii imperative de ordin constitutional, potrivit careia statul este obligat sa ia masuri de protectie sociala de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent", se arata in memorandum.

Documentul aminteste ca, in aprilie 2011, in Romania existau circa 5,6 milioane pensionari, pensia medie ajungand la 752 lei. In primul trimestru al acestui an, produsele alimentare si bauturile nealcoolice au insumat, in medie, 42% din consumul gospodariilor, potrivit memorandumului.

In aceste conditii, arata Guvernul, in care pensia medie este de aproximativ jumatate din salariul mediu, ponderea pe care cheltuielile cu produsele alimentare o ocupa in cheltuielile unui pensionar este de circa 60%.

Ca efect al crizei economice, mai arata Executivul, preturile la marfurile alimentare au crescut, ceea ce a determinat un efect negativ asupra populatiei, in special a pensionarilor.