BALVANYOS 2011 - editia XXII

AUDIO/VIDEO Toro Tibor, presedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania: Se impune un statut special cu caracter national etnic pentru Tinutul Secuiesc

de Attila Biro, Luminita Pirvu     HotNews.ro
Joi, 21 iulie 2011, 23:37 Actualitate | Esenţial


Toro Tibor
Foto: Hotnews
Toro Tibor, presedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, formatiunea al carei "mentor spiritual" este Laszlo Tokes sustine, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca partidul sau va milita pentru autonomia Tinutului Secuiesc si ca acesta regiune trebuie sa primeasca "un statut special cu caracter national etnic". La o saptamana dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins infiintarea partidului sau, Toro Tibor sustine ca UDMR a incercat sa saboteze crearea noii formatiuni politice: "Au trimis doua persoane care sa intervina in proces: liderul UDMR Bucuresti si un consilier al lui Kelemen Hunor". Toro Tibor sustine ca Laszlo Tokes este emblema unificarii maghiarilor din toata lumea si ca FIDESZ, partidul lui Viktor Orban este principalul partener politic.
 • Asculta mai jos interviul integral

Interviu Toro Tibor - BALVANYOS 2011 by A.Biro


Citeste in continuare cele mai importante declaratii

Toro Tibor despre avertizarile vicepremierului Ungariei potrivit caruia maghiari risca sa nu fie reprezentati in Parlament daca partidele continua luptele interne:
 • Ma bucur ca domnul vicepremier a formulat acest mesaj pentru ca el coincide cu pozitia noastra si noi suntem convinsi ca la alegerile parlamentare vom avea succes si o reprezentare puternica in Parlamentul Romaniei, numai daca toate fortele politice isi unesc fortele, programele si pe baza unui consens, incercam sa atacam acest obstacol si anume bariera de 5%.
 • Eu as merge mai departe; la alegerile locale ar trebui o colaborare bine pusa la punct, pentru ca pe de o parte este adevarat ca in Tinutul Secuiesc, unde maghiarii traiesc in bloc, orice combinatie poate avea castig de cauza, pentru ca tot un maghiar ajunge in primarii sau in consiliul local; deci, putem sa ne permitem o confruntare intre diferite forte politice maghiare dar, nu trebuie sa uitam ca mai mult de jumatate din populatia maghiara din Romania traieste in diferite regiuni ale Transilvaniei, in zone interetnice, unde sunt intre 5-50%. In aceste locuri depinde de forta noastra politica. Am putea ajunge in afara consiliilor locale, pe care le-am castigat in ultimii 20 de ani, daca nu reusim sa punem la punct o colaborare intre parti egale.
 • Partidul Popular Maghiar vrea sa se infiinteze tocmai pentru a cataliza o asemenea cultura politica care nu se bazeaza numai pe confruntare, cum se intampla de obicei. Noi am dori sa implementam o cultura politica in cadrul comunitatii maghiare unde sa fie posibila confruntarea dar si colaborarea. Trebuie sa gasim o proportie precisa intre cele doua.

Despre politica damboviteana a UDMR 
 • Eu critic toate acele partide care cred ca printr-o o pozitite dominanta pot sa ia decizii cu o majoritate plus unu, o democratie a majoritatii. Eu cred ca mult mai corespunzator ar fi o politica consensula sau o democratie decizionala care sa incerce sa ajunga la un consens.
 • Prima critica la adresa UDMR si chiar la adresa PCM este ca ei se bazeaza pe o anumita pozitie dominanta majoritara. In orice discutie se aplica aceasta unelata a majoritatii, care poate sa raspunda negativ la toate initiativele noastre. Eu cred ca trebuie  sa consolidam o democratie consensuala sau cel putin sa incercam acest lucru.
 • A doua critica este reprezentarea intereselor comunitatii maghiare. Noi credem ca UDMR, care are atat monopolul reprezentarii in Parlament, cat si in Guvern a comunitatii maghiare, uita cu ce mandat a fost trimis la Bucuresti. Electoratul nostru nu traieste dincolo de Carpati, traieste  in Transilvania si diferite regiuni unde este o anumita cultura, anumite valori si interese.
 • Noi daca trimitem pe reprezentantii nostri la Bucuresti, ii trimitem cu un anumit mandat si am constatat ca politicienii maghiari s-au integrat in elita politica romaneasca, cu toate aceste deprinderi negative din politica damboviteana; au uitat de ce s-au dus la Bucuresti si incearca sa reproduca acest monopol si sa explice de ce nu sunt eficienti, in loc sa reprezinte eficient interesele comunitatii
Dubla cetatenie si dreptul de vot
 • Felicit guvernul maghiar ca a adoptat aceasta lege. Trebuie sa recunoastem ca a folosit modelul romanesc si au instalat aceeasi practica pe care o foloseste si Bucurestiul foarte bine, legand romanii din afara granitelor de restul Romaniei. Este un lucru foarte pozitiv, Guvernul maghiar a creat acelasi lucru.
 • Eu cred ca dreptul la vot este pozitiv, deoarece creeaza posibilitatea de a influenta decizile politice privind politica nationala din Ungaria. Votand acele partide care au deschidere fata de comunitatile maghiare de dincolo de granitele Ungariei, voteaza legi pozitive care ne fac noua viata mai usoara si ne ajuta sa ne pastram identitatea nationala. Scopul nostru este traim in pamantul nostru natal si sa ramanem maghiari. Intr-o societate majoritara nu este usor si trebuie sa faci niste pasi in plus, sa-ti pastrezi identitatea, iar acest ajutor il primim printre altele si de la guvernul maghiar.
 • Cred ca e bine sa puteam vota si sa sustinem acele partide politice care tin seama de acest lucru. De exemplu partidul de guvernamant FIDEZ, care este un vechi partener al nostru si sper ca va fi un partener stategic al PPM, este un partid pentru care am vota cu placere si cred ca si restul comunitatii maghiare din Romania ar vota cu placere un asemenea partid.
Presiuni politice la inregistrarea PPMT la tribunal

 • Am simtit presiuni politice nu inspre noi ci am simit presiuni politice spre judecator si procuror. Au fost persoane, formatiuni police sau asociatii care au incercat sa patrunda in acest proces de inregistrare cu fel de fel de chestiuni care nu aveau nicio legatura cu procesul. Am simtit presiuni puternice din partea Partidului democrat; a fost un reprezentatat foarte vehement al acestui partid care chiar a si facut de doua ori (dupa ce nu a fost accceptat de judecator ca parte in proces, nu am retinut numele persoanei poate Inghilescu dar nu sunt sigur si a mai aparut inca o data pe parcursul prcesului ca reprezentat al unei asociati cred, ca fantoma, care se numea cred Asociatia internationala de actiune a veteranilor din 89) cerere de recuzare a procurorului si pe un ton foarte, foarte vehement si agresiv a incercat sa faca circ in fata instantei. Eu nu sunt obisnuit cu asa ceva, dar mi s-a parut ca a incercat sa creeze o atmosfera in care judecatorul sa nu-si poata desfasura activitatea pe baza legii partidelor. (...)
 • Am simtit presiuni si din partea UDMR. Ei au incercat sa ne bage bete in roate, pentru ca pierd clientela lor, dar nu se uita ca prin acest monopol al puterii au pierdut sustinatori: de la un milion de sustinatori au ajuns la sub 400 000. Au trimis doua persoane care sa intervina in proces, sa incetineasca procesul sau sa dovedeasca ca noi am comis ilegalitati in cusul inregistrarii. Este vorba de liderul filialei UDMR Bucuresti si celalat este consilier al presedintelui UDMR, Kelemen Hunor la ministerul Culturii.
 • Avem si dovezi ca cele doua persoane, alesi ai UDMR, au primit din partea acestei persoane fizice un mandat scris si chiar legalizat in fata notarului public de a se uita in documentele partidului la lista de sustinatori, care tradeaza in mod foarte clar despre ce este vorba. Eu cred ca UDMR nu are forta suficenta acum sa influenteze decizia judecatorului, dar daca ar avea-o cred ca ar face-o. 
Autonomia maghiarilor din Transilvania
 • Intotdeauna am vorbit de doua feluri de autonomie. Prima este autonomia culturala sau se mai numeste autonomia personala, asa cum este numita in literatura de specialitate pentru comunitatile minoritare in general, pentru maghiari in special. Am sustinut un proiect de lege cadru pe care personal l-am depus in Parlament si cred ca la acest tip de autonomie sunt cu noi majoritatea comunitatilor minoritare din Romania in special cei care au potential organizatoric de a pune in aplicare acest tip.
 • Cel de-al doilea tip este autonomia teritoriala care nu este numai problema noastra, ci este si a Romaniei. Eu cred ca Romania, fiind o tara unitara, nu isi poate permite acest lucru, pentru ca nu este social omogena nici din punct de vedere etnic, nici din punct de vedere al dezvoltarii istorice, economice politice ci este construita din regiuni foarte diferite unele de celelate si ar trebui o constructie administrativ teritorial separata.
 • Noi numim acest lucru principiul regionalismului asimteric care printr-o lege cadru ar impune care sunt preorgativele obligatorii care raman la centru si care sunt acelea care se pot delega catre aceste regiuni. Astfel, fiecare regiune in functie de capacitatea sa administrativa si de vointa populara ar putea sa formeze o regiune cu statut special si sa aleaga acele prerogative care doresc sa le foloseasca.
 • In acest cadru, Tinutul Secuiesc este o regiune si mai speciala pentru ca acolo populatia care este minoritara in Romania este majoritara in plan local si acest lucru ar impune cu un statut special cu caracter national etnic pentru Tinutul Secuiesc; noi sustinem orice astfel de initiativa care ar rezolva aceasta problema si ar crea acest statut special, dar in mod legal, democratic, prin Parlamentul Romaniei, sa se creeze posibilitatea de a se infiinta aceasta regiune administrativ teritoriala.
 • Asa se inteleg nazuintele noastre pentru autonomia teritoriala in general pentru un regionalism asimetric. Bineinteles ca nu putem accepta niciodata constructile care ar uniformiza din nou regiunile respective. Acesta este proiectul presedintelui Traian Basescu si al PDL si al PSD pe undeva, care nu tine seama de acele realitati care sunt vitale pentru noi. Aceste tendinte de uniformizare nu ne avantajeaza si nici n-o sa fim de acord cu asa ceva niciodata.


  Prioritatile PPMT
 • Noi dorim sa depolitizam problema maghiara. Actualmente politica fata de minoritati si fata de comunitatea maghiara este un subiect de politica interna la fiecare partid in parte. In aceasta problema cruciala de depolitizare UDMR nu doreste sa faca nimic sau nu pot, eu cred ca nici nu vor pentru ca atunci ar pierde acest monopol la Bucuresti.
 • Daca miezul problemei este dus in teritoriu, in sanul comunitatii atunci nu mai trebuie sa reprezinti tu la Bucuresti problema respectiva, pentru ca ea se rezolva in mod democratic in interiorul comunitatii. Acest lucru am dori noi sa schimbam, ca si partid politic. Daca facem un compromis sau un pact politic, o colaborare cu UDMR, atunci prioritatea si proiectul politic este depolitizarea problemei nationale.
Rolul lui Lazlo Tokes in viitoarea contructie politica
 • Domnul Tokes este un fel de mentor spiritual al acestui partid asumat de noi de bunavoie, chiar ne bucuram si suntem onorati ca-l avem ca mentor spiritual. Pe langa Viktor Orban, Laszlo Tokes este o personalitate marcanta si simbol al unitati maghiare. Noi credem ca locul lui nu este intr-un partid politic, ci este undeva deasupra partidelor politic,e chiar un simbol al unitatii nationale, desi multi o contesta. Il vom sprijini in calitate de partid politc, daca va candida la functia de europarlamentar
Relatia cu FIDESZ
 • Relatia nostra cu FIDESZ-ul este mult mai puternica decat o relatie dintre doua partide care fac parte din aceeasi familie populara. Noi avem un parteneriat strategic cu FIDESZ si anume universitatea de vara pe care am infiintat-o impreuna cu Viktor Oban si alti lideri marcanti si am avut o serie de proiecte comune de-al lungul celor doua decenii si s-au legat prieteni. Nu este o relatie de subordonare ci o relatie de prietenie si invatam foarte mult de la FIDESZ care este cel mai eficient si cel mai de succes partid popular din Europa.Lansarea PPMT la BALVANYOS 2011


Evenimentul central al zilei de joi 21 iulie de la BALVANYOS 2011 a fost prezentare Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania. Toro Tibor presedintele partidului a prezentat structura partidului care contine trei presedinti de organizatii teritoriale care reprezinta regiunile istorice: Tinutul Secuiesc, Partium si Adrealul de Mijloc. Cuvantul de ordine pentru viitorul partid este autonomia.  Despre autonomie au vorbit si cei trei lideri de organizatii regionale.
 • "Suntem la BALVANYOS de 22 de ani si tot de 22 de ani stim ca avem nevoie de autonomie", a declarat Papp Előd liderul oganizatiei PPMT a Tinutului Secuiesc.
 • "Ca sa avem autonomie avem nevoie ca toate deciziile economice si politce sa fie in mainile noastre", a declarat un alt lider de organizatie regionala.
 • "Romaniei nu-i va merge bine daca Tinutul Secuiesc nu primeste autonomia "a declarat Szilágyi Zsolt, un alt lider al partidului.
 • Reprezentantii PPMT au explicat ca au o colaborare stransa cu FIDESZ si ca o parte din programul politic a fost inspirat din cel al partidului condus de Viktor Orban. Un exemplu este si cel al polticilr sociale care vor fi ghidate dupa principiul lui Viktor Orban: in fiecare familie, patru roti si trei copii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2001 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  si Parchetul ce face? (Joi, 21 iulie 2011, 23:50)

  oh [utilizator]

  Ma intreb si eu ca tot omul. Astia ar trebui legati si impachetati si trimisi colet la Budapesta ca sa isi creeze acolo un Tinut Secuiesc numai al lor. Parerea mea.
 • +8 (10 voturi)    
  De ce nu... (Vineri, 22 iulie 2011, 0:03)

  cucubau [anonim]

  De acord! Sa se unifice toti maghiarii ''de pretutindeni'' in Ungaria. E liber la frontiera!
 • +3 (5 voturi)    
  hm? (Vineri, 22 iulie 2011, 0:03)

  martianu [anonim]

  Ce este acela tinut secuiesc?
  • +6 (6 voturi)    
   A nu se confunda... (Vineri, 22 iulie 2011, 8:41)

   vamaiot [anonim] i-a raspuns lui martianu

   A nu se confunda Tinutul secuiesc cu detinutul secuiesc !

   Iar ceea ce insinueaza acest turist din camping este un atac la Constitutia Romaniei !

   Unde se poate depune o plangere pentru hartuirea administrativa a statului, nu cred ca este normal ca romanii simpli sa ajunga sa se ingrijoreze chiar daca solicitarile dezbinatorilor sunt imposibile !

   Statul sa nu mai accepte astfel de atacuri de pe pamantul romanesc !
 • +12 (14 voturi)    
  autonomie (Vineri, 22 iulie 2011, 0:46)

  evoque [utilizator]

  Mai ungurasilor o sa vedeti voi autonomiie cand nu or mai fi romani in tara asta.
  Eu va spun doar atat: Daca actualii politicieni va sufla in fund pentru a avea majoritatii guvernamentale eu ca cetatean va aduc aminte sa nu fortati nota ca asa grei de minte cum suntem poate ne mai uitam prin istorie si va trimitem in podisurile mongoliei unde va este locul istoric.
  Sugerez momentan un prag electoral de 10% ca sa va aduceti aminte de caracterul minoritar pe care il aveti in aceasta tara.
 • +5 (5 voturi)    
  da' de unde... (Vineri, 22 iulie 2011, 0:47)

  mda [anonim]

  mult zgomot pt nimic, declaratiile nu schimba istoria. ministrul ala ungar ar trebui sa isi faca platforma politica scotandu-si tara din rahat. la fel ca si onor conducatori nostri. se pare insa ca toti vor sa deturneze atentia de la problemele reale si isca, prin propaganda, false razboaie de idei. pacat pt ei ca noua nu ne pasa: romania e stat unitar, pana cand poporul se dezice la referendum de istoria sa, asa va ramane. in rest, sa auzim numai de bine si la noi la romani, si la vecinii nostri unguri.
 • +3 (3 voturi)    
  Parerea mai mica (Vineri, 22 iulie 2011, 0:49)

  Arabela Bianca Basarab [anonim]

  Sa sa infiinteze si 100 de partide maghiare ! Sa le dea voie !
 • +7 (7 voturi)    
  Ah, politicienii astia egoisti ! (Vineri, 22 iulie 2011, 0:51)

  judex [anonim]

  Este greu de inteles, la prima vedere, de ce secuii ar vrea sa intre intr-un ghetto, dupa ce negrii din Africa de Sud s-au batut sute de ani ca sa scape dintr-un ghetto asemanator celui pe care il proiecteaza acum Tibor pentru secui...Lucrurile se pot explica prin diferenta de abordare dintre Mandela si Tibor: primul s-a pus in slujba conationalilor sai pe care-i vroia liberi, cel de-al doilea vrea sa-si supuna conationalii pentru a-si pastra privilegiile de politician.
 • +8 (8 voturi)    
  nu (Vineri, 22 iulie 2011, 1:20)

  uzu [anonim]

  li se acorda prea multa importanta acestor politicieni care nu au alt discurs politic decat nationalismul.
  indivizi ca asta sau vadim sau tokes ar trebui ignorati cu desavarsire.

  se impune in ardeal o politica de pace intre romani si unguri. sa ne vedem toti de treaba si seara sa bem o bere impreuna.

  fara sa ne mai agite tot soiul de guralivi nici pe unii nici pe altii.
  • +3 (3 voturi)    
   Nimeni nu are acest interes din pacate. (Vineri, 22 iulie 2011, 9:38)

   hewy [anonim] i-a raspuns lui uzu

   Iti dai seama, daca s-ar ignora sau s-ar interzice discursul nationalist tot spectrul politic ar ramane fara "balans".
 • +4 (4 voturi)    
  sa ne gandim un pic (Vineri, 22 iulie 2011, 1:30)

  visio [anonim]

  poate ca il are ungaria pe soros in sua, insa nu cred ca posibilitatile lui, banii sau relatiile, vor fi suficiente pentru a salva ungaria de la o dezmembrare teritoriala;
  ungaria se apropie de pozitia sua, aceea de a avea mai multi dusmani decat isi permite; Romania nu v aavea probleme cu Rusia in ciuda unor declaratii stupide a lui baconski si a ministrului rus de externe; insa ungaria, spre deosebire de Romania a gazduit vehicule cu tonaj mare pe strazi destul de inguste....istoria se poate repeta...oricum, ungaria a aratat probleme de securitate foarte daunatoare pentru ei..sincer, nu cred ca vor mai fi salvati...despre ce vrea lunaticul asta poate sa vorbeasca cu mos craciun dar ma indoiesc ca i se va indeplini dorinta; nu de alta, insa s-au relocat paturile la psihiatrie si Vadim a facuit deja rezervari...
  • 0 (0 voturi)    
   despre neautonoma autonomie a..cui?...... (Duminică, 4 decembrie 2011, 15:33)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui visio

   In ignoranta si lipsa acuta de informare de pana-n decembrie '89,in acele fierbinti perioade ale [sa-i zicem asa] Revolutiei ,credeam ca acest pastor[pe atunci] L.T.,era un inger, cineva sfant care ne ajuta, cel care prin protestul sau, a dat [la Timi-soara] scanteia schimbarii,a trecerii la un alt viitor mai bun,mai cu speranta pentru locuitorii Romaniei,asa mi l-am inchipuit! Constat insa ca de fapt ''crezul'' sau era doar acela de a intarata doua natii,in baza unor motive care nu mai sunt de mult intemeiate si pentru care nu pot avea castig de cauza cei care mai cred in ele[daca mai cred..!].' ci doar ACEIA care instiga .!
 • +5 (5 voturi)    
  stat? (Vineri, 22 iulie 2011, 1:36)

  NewLevel [anonim]

  Nu cred ca a zis stat, poate "statut"?
 • -6 (8 voturi)    
  Propunere (Vineri, 22 iulie 2011, 2:07)

  V.R. [utilizator]

  Un popor cu spirit afacerist ar oferi concesionarea Tinutului Secuiesc pe 100 de ani Ungariei (aceeasi schema ca Hong Kong sau Macau). Avem nevoie de bani pentru a plati pensiile romanilor si finanta autostrazi. Regiunea aia saraca e ultimul lucru de care avem nevoie. De ce n-am inchiria-o sau chiar vinde-o pe bani grei?

  Nationalistii de unguri nu vor putea refuza din cauza orgoliului, iar noi ne alegem cu finantare pentru autostrazi in zonele majoritar romanesti!
 • +5 (5 voturi)    
  titlu (Vineri, 22 iulie 2011, 8:44)

  dorin valeriu [anonim]

  M-a enervat teribil titlul articolului, pe urma, citind textul am vazut ca e o greseala de redactare : stat in loc de statut, deci cu totul altceva. Ati facut-o voit, sa ne iritati ?
  In alta ordine de idei, elucubratiile individului, inspirate de Tokes, ale carui declaratii antiromanesti incepute la televiziunile maghiare inca din anii '80 si continuate de atunci pe toate caile posibile, publicul romanesc nu le prea cunoaste, nu au o baza serioasa la o analiza atenta. Secuii au pe plan local o autonomie "de facto", nu vad dece ar trebui legiferata pe un teritoriu de fapt multietnic. Cum s-ar simti romanii din Voslobeni sau din Voinesti ca cetateni ai Tinutului Secuiesc.? Si la ce le-ar folosi ungurilor din afara acestui teritoriu ( Bihor, Timis, Maramures,etc) autonomia secuilor ? De fapt e o metoda de a tine prezenta in opinia publica internationala ideea existentei unei populatii de etnie maghiara in Romania.La jocul asta mizerabil participa, evident, si statul maghiar. Propulsarea de catre Ungaria lui Tokes ca vicepresedinte al Adunarii Europene (sau cum i-o fi zicand), europarlamentar ce reprezinta in acel for Romania (!?) spune totul !
 • +2 (2 voturi)    
  statut vs stat (Vineri, 22 iulie 2011, 9:52)

  tra [anonim]

  Ati gresit titul: Se impune un statUT special cu caracter national etnic pentru Tinutul Secuiesc
 • +1 (3 voturi)    
  narcos (Vineri, 22 iulie 2011, 10:57)

  Comosicus [anonim]

  In CV si HR nu s-au interzis inca etnobotanicele?
 • +2 (2 voturi)    
  Tot azi am citit altceva ... (Vineri, 22 iulie 2011, 14:12)

  eugenb [anonim]

  In presa centrala din Bucuresti a aparut o verificare a listelor depuse de acest Partid la Tribunalul Bucuresti pt inregistrare. Ce s-a constata : 1) Listele au fost colectate in Bucuresti de 3 persoana (2 romani si o persoana de etnie maghiara; 2) Surprinzator toate semnaturile aveau indicii apartinand numai de la 3 persoane; 3) etc. Aceste informatii au fost obtinute din partea Tribunalui Bucuresti (deci oficiale) de doua ziare (unul roman si unul maghiar). Concluzie : S-a incercat fraudarea legii romane de catre acest asa-zis partid (Tribunalul nu le-a recunoscut intemeierea acestui partid). Intrebare : Cind vor fi dati in judecata cei care au fraudat legea romana ?
 • +1 (1 vot)    
  Nu (Vineri, 22 iulie 2011, 18:54)

  Pina [anonim]

  Nu trebuiesc luati in seama toti trepadusii. Cainii latra, ursul merge.
 • 0 (0 voturi)    
  Maghiarii isi sapa singuri groapa. (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 19:30)

  mircea [anonim]

  Ce vor maghiarii este o pierdere pentru ei.realizand un asa zis tinut secuiesc,pierd privilegiu de minoritate etnica si vor fi obligati sa acorde privilegii minoritatii romane.Deocamdata,nu dovedesc ca vor sa acorde privilegii.Vor sa primeasca in continuare privilegii si aici este o contradictie care le va strica planurile.As putea spune"incurca-i Dopamne"dar nu este nevoie.Se incurca singuri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by