Dintre declaratiile de miercuri ale presedintelui Traian Basescu, nimic nu a starnit o furtuna mai mare in maruntaiele puterii, acolo unde se invart banii cei multi, precum atacul dur la furnizorii de medicamente. Stransi cu usa de cerintele FMI-ului dar si de obligatia rectificarii bugetare fara de care piata farmaceutica va sucomba, statul roman a ales calea atacului. Dar puterea in piata se afla in zona producatorilor internationali de medicamente, cei de care depinde accesul pacientilor la tratamente si care crediteaza statul roman. Aflati ce cred acestia despre declaratiile virulente ale presedintelui Traian Basescu si care este solutia lor la blocajul sistemului. Un interviu HotNews.ro cu Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM):

Dan ZaharescuFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

HotNews.ro: Din informatiile si datele pe care le detine ARPIM, care este suma actualizata arieratelor din sanatate?

Dan Zaharescu: Estimam ca ar fi undeva in jurul a 500 milioane de euro din care 130 milioane de euro sunt datorii de anul trecut care nu sunt recunoscute de autoritati, de Casa de Asigurari de Sanatate si implicit de Ministerul Sanatatii.

HotNews.ro: Iar cele care sunt inca in termenul de plata?

Dan Zaharescu: In total, industria crediteaza piata cu aproximativ 1,3 miliarde de euro.

HotNews.ro: Farmacistii spun ca existe retete care nu sunt primite la plata de catre CNAS. De ce?

Dan Zaharescu: Conform legii bugetului, Casele de Asigurari de Sanatate nu pot sa primeasca facturi peste nivelul bugetului care le-a fost alocat. Facturile ascunse despre care vorbim au aceasta cauza. Anul trecut, Casele Judetene de Asigurari de Sanatate nu au mai primit de la un moment dat facturi pentru Programele Nationale de sanatate.

HotNews.ro: Asta inseamna ca cineva a prescris prea mult?

Dan Zaharescu: Nu, s-a prescris conform nevoilor. Este exact opusul. Nivelul bugetului alocat sanatatii nu este la nivelul nevoilor reale din sistem. Noi am subliniat intotdeauna, de cativa ani incoace, ca Romania consuma foarte putine medicamente comparativ cu celelalte tari europene. Nevoia reala este mult mai mare, dar aceasta nevoie nu este consolidata cu resursele financiare care sa acopere aceasta nevoie.

HotNews.ro: Spuneati ca ministerul nu recunoaste o parte din arieratele pe Programele Nationale. De ce nu le recunoaste?

Dan Zaharescu: Pentru ca nu au avut buget suficient sa acopere toate nevoile pentru Programele Nationale, nevoile tuturor pacientilor. Exista liste de asteptare pentru anumite arii terapeutice.

HotNews.ro: Este legal sa nu se recunoasca aceste arierate din moment ce ele au fost prescrise de catre medici pe retete compensate sau gratuite?

Dan Zaharescu: Aici este o constrangere, impusa de legea bugetului. Aceasta nu iti permite sa cheltuiesti mai mult decat ti s-a alocat. Dar aceasta alocare nu tine cont de realitate. Va imaginati ce ar fi insemnat anul trecut ca, in clipa in care farmacistii nu au mai putut sa plateasca catre distribuitori, iar distribuitorii catre producatori, producatorii sa fi zis: "Stop joc! Nu mai dam medicamente pe piata pana in clipa in care ne incasam banii." Cine sufera in situatia aceasta? Sufera pacientii. Ce vina au pacientii ca sunt bolnavi? Este un mecanism extrem de pervers care trebuie inteles in dinamica lui reala.

HotNews.ro: Care este solutia in viziunea dumneavoastra pentru a impiedica propagarea acestui fenomen?

Dan Zaharescu: Sunt doua solutii in acest moment. Este vorba despre o contributie obligatorie pe care guvernul doreste sa o introduca pentru producatorii de medicamente. Este vorba despre taxa de clawback. In cadrul clawback-ului s-ar putea introduce si o taxa speciala pentru medicamentele din Programele Nationale. Dar aceasta este propunerea noastra. Clawback-ul este gandit ca un mecanism de control al incadrarii in bugetul alocat si penalizeaza depasirea bugetului alocat. Propunerea Ministerului in acest moment este ca acea penalizare sa fie de 60%. In conditiile in care anul de referinta este considerat anul 2009, aceasta masura este absolut nesustenabila din punct de vedere economic.

HotNews.ro: Si propunerea Casei de cat a fost?

Dan Zaharescu: Propunerea Casei a fost de 90% si sa fie platita doar de medicamentele protejate prin brevet, lucru care este inacceptabil deoarece este o discriminare neta intre dintre diversele categorii de medicamente.

HotNews.ro: Prin urmare nu aceasta este solutia. Care este rezolvarea pe care o propuneti?

Dan Zaharescu: Solutia pe care a propus-o ARPIM este existenta acestei taxe de clawback, dar care sa aiba un nivel mult mai ponderat. O depasire cu pana la 10% a cheltuielilor din buget sa fie penalizata cu 10%, o depasire intre 10 si 20% a cheltuielilor alocate sau a valorii de referinta care a fost alocata sa fie penalizata cu 20% si, progresiv, daca cresterea este mai mare cu 30% fata de anul precedent, care este an de referinta, penalizarea sa fie cu 50%. Ministerul Sanatatii a propus ca anul 2009 sa fie an de referinta pe vecie, or noi propunem ca anul de referinta sa fie intotdeauna cel precedent. Daca iau referinta la nivelul anului 2009 inseamna ca si in anii urmatori voi plati de mai multe ori o taxa pentru aceeasi crestere pe care am avut-o pana in anul precedent. Ceea ce este inacceptabil din punct de vedere economic.

HotNews.ro: Aveti o estimare a volumului facturilor ascunse?

Dan Zaharescu: Sunt aproximativ 130 milioane de uro.

HotNews.ro: Exista date privitoare la consumul de medicamente in Romania fata de celelalte tari, dar ce spun statisticile dumneavoastra?

Dan Zaharescu: Romania consuma undeva in jur de 70 euro pe cap de locuitor cu medicamentele si tarile vecine noua sunt de la dublu in sus, pe la 150 -170 - 190 de euro.

HotNews.ro: O intrebare simpla: de ce apar repetat arierate in sistemul medical?

Dan Zaharescu: Este foarte usor de inteles acest lucru. Nevoia reala de medicatie pentru pacientii romani este mult mai mare decat resursele alocate. Aparitia arieratelor arata exact faptul ca producatorii au inteles aceasta nevoie si, prin faptul ca ei continua sa livreze medicamente fara ca acestea sa fie platite, se mentine accesul pacientilor la medicamente. In clipa in care producatorul spune "Stop!", in cazul bolnavilor cu boli cronice care nu au alternativa la tratament in afara medicamentului pe care il are producatorul international, in acel moment pacientul s-a stins.

HotNews.ro: In 2007 si 2008 bugetul CNAS a fost pe plus.

Dan Zaharescu: Nu a fost pe plus niciodata.

HotNews.ro: Cel putin acestea sunt cifrele autoritatilor.

Dan Zaharescu: Nu, nu a fost pe plus, dar a fost mult mai bine controlat. Aduceti-va aminte ca intotdeauna, incepand cu anul 2000, sanatatea a fost unul dintre domeniile care a primit bani la rectificarile bugetare. Mecanismul de bugetare in Romania era urmatorul, cel putin pentru sanatate: se bugetau trei trimestre, iar trimestrul al patrulea era acoperit din rectificari. Acest lucru a functionat foarte bine pana in anul 2009. Atunci, din cauza crizei economice, nu s-a mai putut realiza acea rectificare bugetara pozitiva. Daca va aduceti aminte, guvernul a decis lansarea unor credite de angajament in contul trimestrului unu al anului 2010. A fost primul an in care nu s-a putut face o rectificare bugetara pozitiva, care sa acopere la nivelul real nevoile din sistem si atunci s-a produs un dezechilibru esential in sistemul sanitar si in mecanismul de decontare al medicamentelor.

HotNews.ro: Anumite date, de la Consiliul Concurentei, constata ca cresterea cheltuielilor cu medicamentele in perioada 2007-2009 a fost de 6,5 ori mai mare decat cresterea pacientilor tratati in aceeasi perioada.

Dan Zaharescu: Aici sunt manipulari grosolane. Trebuie mers inapoi pe firul datelor. Este adevarat, a existat o crestere a valorii medicamentelor decontate in anul 2009, fata de anul 2008, datorita faptului ca au fost introduse noi medicamente in listele de compensate si de gratuite. In acelasi timp, numarul pacientilor a crescut in ritmul anual, normal, care a existat si pana atunci. Deci nu a fost o crestere spectaculoasa. Revin asupra acestei manipulari. Chiar daca a crescut, asa cum este cifra data de CNAS, cu 111% consumul pe medicamente oncologice, asta nu inseamna ca a crescut de 6,5 ori, cum se mentioneaza un pic mai departe. Intr-adevar, numarul pacientilor a crescut cu 23%, plus ca vorbim de cifre estimate in lei. Sa nu uitam ca, in anul 2008, cursul de schimb folosit la calculul pretului medicamentelor era de 3,2 lei pe euro, in timp ce cursul real era de 4,2 lei pe euro. In 2009 cursul de schimb s-a actualizat la 4 lei si mai apoi, in 2010, la 4,25 lei. Aceste actualizari de curs de schimb au contribuit si ele la cresterea in lei a cheltuielilor.

HotNews.ro: In viitorul apropriat, avand in vedere declaratia virulenta a presedintelui Traian Basescu, care va fi efectul stoparii platii arieratelor?

Dan Zaharescu: Aici lucrurile sunt de discutat. In primul rand este nevoie de continuarea dialogului. Orice intrerupere a dialogului poate sa genereze blocaje. In acest moment, pacientii romani au acces la tratamente datorita faptului ca producatorii continua sa livreze aceste medicamente, fara ca ele sa le fie platite. In clipa in care companiile farmaceutice ar spune "Stop joc!", ar fi o drama pentru pacientii romani, lucru pe care nu nu-l putem permite in acest moment din respect fata de pacientii romani si fata de misiunea noastra. Pe de alta parte, lucrurile nu pot continua asa. De aceea consideram implicarea presedintelui Basescu si ingrijorarea lui fata de aceasta situatie ca fiind un aspect pozitiv. Intr-adevar este nevoie ca sanatatea sa devina o prioritate pe agenda politica, pe cea economica, pe cea sociala, in asa fel incat sa fie gasite solutii pentru problemele care exista in acest moment.

HotNews.ro: Totusi presedintele Basescu a iesit foarte virulent impotriva lobby-ului companiilor farmaceutice. De unde aceasta vehementa?

Dan Zaharescu: Nu a iesit impotriva noastra, ci impotriva furnizorilor de medicamente, adica a farmacistilor si distribuitorilor.

HotNews.ro: Deci nu a iesit impotriva producatorilor?

Dan Zaharescu: Farmacistii au un lobby foarte activ in acest moment, care preseaza pentru plata datoriilor. Lucrul acesta este arhicunoscut. Pe acest subiect prioritar au fost reuniuni multiple, inclusiv la Ministerul de Finante, cu Fondul Monetar International, cu Banca Mondiala.

HotNews.ro: Deci in aceasta cheie trebuie sa intelegem declaratia presedintelui Basescu. Este o atentionare severa la adresa distribuitorilor si a farmacistilor?

Dan Zaharescu: Absolut. Noi suntem ultima veriga in acest lant si suntem veriga care suporta din punct de vedere economic toate aceste disfunctionalitati.

HotNews.ro: Ce credeti ca l-a motivat pe Presedinte sa iasa acum impotriva distribuitorilor si a farmacistilor?

Dan Zaharescu: Este greu sa ma pronunt...vizita FMI-ului este un motiv evident.

HotNews.ro: Este acest lobby atat de puternic incat nu reuseste sa stopeze acumularea aceasta?

Dan Zaharescu: Este evident acest deficit structural pe care il avem in sanatate, acest decalaj intre nevoia reala de medicamente si resursele statului si nu poate sa fie rezolvat altfel. Aceasta sursa perpetua de arierate nu poate sa fie oprita pentru ca altfel s-ar opri accesul pacientilor la medicamente sau a anumitor categorii de pacienti.

HotNews.ro: In ce consta acest lobby al distribuitorilor si farmacistilor despre care vorbeste presedintele Basescu?

Dan Zaharescu: Este o pozitie care arata situatia economica reala din sistemul sanitar si, bineinteles, aceasta situatie este adresata impreuna cu solutiile pe care le propun ei.

HotNews.ro: Dar pentru ce fac lobby furnizorii?

Dan Zaharescu: Ca sa fie platite datoriile din sistem.

HotNews.ro: Deci fac lobby pentru un lucru corect?

Dan Zaharescu: Absolut.

HotNews.ro: Si atunci de ce acuza presedintele Basescu lobby-ul furnizorilor?

Dan Zaharescu: Asta nu stiu. Aici imi este greu sa gasesc un raspuns.