Semnal de alarma tras de un medic ginecolog: In Romania, cancerul de col uterin se descopera de catre pacient, dar nu si de medic. Ginecologia se ocupa doar de nasteri si chiuretaje

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 20 iulie 2011, 18:34 Actualitate | Esenţial


Geanina Dragnea
Foto: Arhiva personala
 documente
(20 Iul 2011) DOC, 37KB
Geanina Dragnea este medic ginecolog, are 36 de ani, si sustine ca, in Romania, serviciile de ginecologie oferite de medici sunt la nivelul celor din Africa. Intr-un interviu acordat publicatiei Obiectiv Argesean, aceasta a vorbit despre lipsa de informare, superficialitatea si nepasarea medicilor. Contactata de HotNews.ro, medicul a declarat ca a trimis un memoriu catre cinci institutii ale statului, dupa ce a primit cinci paciente, intr-un singur an, cu cancer de col care nu fusese depistat in spitale. "Majoritatea activitatii se axeaza pe partea de nasteri, de chiuretaje, iar activitatea ginecologica este aproape zero", sustine medicul.

Rep: Ce se intampla in sistemul medical din Arges, in ce priveste specializarea obstetrica-ginecologie?
G.D: Din pacate, nu as fi vrut ca situatia asta sa ajunga in ziare, insa de aproape patru ani de cand lucrez in Pitesti m-am tot confruntat la cabinet cu situatii de cancer de col. Multe dintre femeile respective fusesera vazute inainte de ginecologi, unele dintre ele aveau si Papanicolau facut in ultima perioada si totusi nu au fost diagnosticate. Stiam ca neoplasmul de col uterin este o problema in Romania, insa aici mi s-a parut mai mult de atat. Asa ca ultimul caz pe care l-am avut m-a facut sa iau decizia de a face o sesizare la Colegiul Medicilor. Am documentat cazul, era vorba despre o femeie de 58 de ani care isi facuse Papanicolau periodic in ultimii sase ani, deci din doi in doi ani, si care iesise normal si fusese vazuta de trei ginecologi in ultimele sase luni. La cabinet, cand a venit, avea un cancer de col stadiul II.

 
Ultimul caz pe care l-am avut m-a facut sa sesizez Colegiul Medicilor. O femeie de 58 de ani isi facuse Papanicolau periodic in ultimii sase ani, deci din doi in doi ani, iesise normal si fusese vazuta de trei ginecologi in ultimele sase luni. La cabinet, cand a venit, avea un cancer de col stadiul II.
 
 
Medic ginecolog Geanina Dragnea
Rep: Datele oficiale recente in ce priveste incidenta cancerului de col uterin si mortalitatea ce arata?
G.D: Am facut o statistica folosindu-ma de datele oferite de Directia de Sanatate Publica Arges, date oficiale, in ce priveste numarul de cazuri noi de cancer de col uterin depistate anual, in ultimii 5 ani, si mortalitatea prin cancer de col. Nu mi s-au oferit niste indicatori, ci un numar de cazuri. Numarul nu spune nimic daca nu se calculeaza acei indici de incidenta si de mortalitate prin boala respectiva, asa ca am facut-o eu si am ajuns la concluzia ca situatia este grava.

In sensul ca in Arges incidenta este mult mai mare nu numai decat cea europeana, cat si mai mare decat incidenta cancerului de col in Romania. Daca in Europa incidenta cancerului de col este de 10 cazuri la 100.000 de femei, in Romania este de 20 de cazuri la 100.000 de femei, iar in Arges este intre 30 si 44 de cazuri la 100.000 de femei. Iar mortalitatea este si ea mai mare decat cea a Romaniei si cu siguranta mai mare decat cea europeana. Am intrat pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si am cautat unde se mai intampla asa. Am cautat in zonele mai defavorizate ale lumii si am observat ca incidenta este similara cu cea a Africii, in zonele defavorizate ale Africii, adica Africa de Est si Africa de Vest. Asta in conditiile in care cancerul de col este o boala care poate fi prevenita, prin realizarea acelui Papanicolau periodic, nu la mult timp de la debutul vietii sexuale, si a colposcopiei cand exista suspiciuni ale rezultatului Papanicolau. In conditiile in care prin aceste doua investigatii efectuate se pot depista leziuni precanceroase, la noi incidenta si mortalitatea prin cancer sunt foarte mari.

Rep: Ce spun aceste statistici despre sistemul medical din Romania, in aceasta zona?
G.D: Mortalitatea ridicata indica nu numai ca nu sunt depistate leziunile precanceroase, dar nici chiar leziunile canceroase, care ar trebui sa ridice suspiciune la examinarea cu ochiul liber a colului. Deci stadiile incipiente ale acestui cancer nu sunt recunoscute. Femeile ajung sa fie diagnosticate in stadii avansate, cand si posibilitatile terapeutice sunt reduse.

 
Am avut in jur de 5-6 cazuri sau chiar mai multe, anual, de cancere de col vazute in cabinet, pe care le-am si biopsiat.
 
 
Medic ginecolog Geanina Dragnea
Rep: Cate cazuri de persoane care nu au fost diagnosticate corect in spitalele publice ati intalnit, de cand lucrati in Pitesti?
G.D: Nu am facut o statistica personala, insa am avut in jur de 5-6 cazuri sau chiar mai multe, anual, de cancere de col vazute in cabinet, pe care le-am si biopsiat. Eu in cabinet fac si preventia cancerului de col prin colposcopie si excizii de leziuni precanceroase, pentru ca asta este tratamentul leziunilor precanceroase. Cifrele nu spun mult, insa mortalitatea spune foarte mult si mai ales stiind ca tarile civilizate din Europa au eradicat cancerul de col. Adica incidenta prin cancer de col este foarte mica, nu mai reprezinta o problema de sanatate.

Rep: Care sunt principalele deficiente ale sistemului medical, in ce priveste serviciile ginecologice?
G.D: Problema este ca leziunile precanceroase aproape ca nu sunt depistate, deci nu se face o preventie a cancerului de col. Asta spune incidenta cancerului de col care este similara cu cea din zonele defavorizate ale lumii, unde nu se face o preventie a cancerului de col. Insa problema este ca nici leziunile macroscopice, deci in stadiu de cancer, nu sunt uneori recunoscute de medici. Atitudinea, in cazul unei tumori macroscopice, deci in care exista o clara suspiciune de cancer, este direct biopsia, nu efectuarea unui Papanicolau. Asa prevad ghidurile de practica medicala eliberate de Ministerul Sanatatii si toate ghidurile de practica medicala europene, internationale. Ghiduri care nu sunt cunoscute si, prin urmare, nici urmate de anumiti medici.

Rep: Care sunt acuzele pe care le aduceti colegilor dumneavoastra de breasla?
G.D: Am constatat o nepasare si o superficialitate a examenului ginecologic si o lipsa de cunoastere a protocoalelor. Nu se poate sa continuam in aceasta situatie in care suntem refractari la protocoale si ajungem rusinea Europei si a lumii prin cifrele acestea ingrijoratoare la boli care sunt preventibile.

 
Cauzele acestei situatii: Indiferenta, necunoasterea, lipsa de control din partea organelor de sanatate publica, lipsa de informare, lipsa de control a activitatii medicilor, dar si lipsa campaniilor de informare a pacientelor, lipsa unui program national eficient de screening a cancerului de col.
 
 
Medic ginecolog Geanina Dragnea
Rep: Ati sesizat forurile superioare in legatura cu aceste cazuri cu care v-ati confruntat?
G.D: Pe langa Colegiul Medicilor, am sesizat si institutiile publice care ar trebui sa aiba in vedere sanatatea populatiei locale, si anume: Directia Sanitara, Casa de Asigurari, Spitalul Judetean, Primaria. Din pacate, nu am avut un raspuns. Toate aceste institutii au trimis sesizarea facuta la Colegiul Medicilor, desi rolul Colegiului Medicilor nu este de a se ocupa de sanatatea populatiei in general, ci de anumite cazuri in particular, iar eu am facut o sesizare pe un anumit caz particular.

Insa statisticile tin de Directia de Sanatate Publica si cred ca rolul ei nu era sa trimita catre Colegiu, ci sa gaseasca motivele, cauzele pentru care s-a ajuns in situatia asta si sa propuna niste programe. Nu imi este foarte clar daca programul national de screening al cancerului de de col functioneaza in Arges, daca a functionat vreodata, nu am reusit sa am un raspuns clar. Sesizarile le-am depus pe 17 mai si suntem in iulie.

Rep: Ce anume v-a determinat sa reactionati?
G.D: Declicul au fost cazurile pe care le-am vazut si mai ales ultima pacienta, care fusese vazuta de trei medici si avusese si cele trei teste Papanicolau facute periodic. Deci femeia chiar s-a controlat, s-a preocupat de sanatatea ei. Acest caz nu a fost diagnosticat, desi pacienta avea un cancer de col macroscopic, un cancer nu chiar in stadiu incipient, ci in stadiul II. Iar cancerul de col uterin este o boala care evolueaza pe zeci de ani de la stadiul de leziune precanceroasa pana la stadiul de cancer. Deci era suficient timp ca sa fie depistata o leziune precanceroasa sau macar un cancer incipient.

Rep: V-ati mai confruntat cu cazuri de o gravitate asemanatoare?
G.D: Am mai avut si alte cazuri asemanatoare, in care am constatat superficialitate in examinare sau chiar lipsa cunoasterii protocolului. Adica intr-o tumora macroscopica sangerand, foarte sugestiva de cancer, i s-a indicat efectuarea unui Papanicolau si optional biopsie, ceea ce ar fi mai amanat punerea diagnosticului. Practic, rolul Papanicolaului nu este de a depista leziunile canceroase, ci pe cele precanceroase. In momentul in care vezi o leziune mare si sugestiva de cancer, faci direct biopsie, nu mai faci Papanicolau, mai stai trei saptamani, mai faci o biopsie, mai stai trei saptamani pana iti vine rezultatul si amani astfel pacienta si scazi sansele ei de obtinere a unui diagnostic si ulterior de tratament.

Rep: Care sunt cauzele acestei situatii?
G.D: Indiferenta, necunoasterea, lipsa de control din partea organelor de sanatate publica, lipsa de informare, lipsa de control a activitatii medicilor, dar si lipsa campaniilor de informare a pacientelor, lipsa unui program national eficient de screening a cancerului de col. In plus, ar trebui sa existe in fiecare spital o sectie de colposcopie sau un departament de colposcopie. Daca nu toti medici ginecologi au competenta de colposcopie, in momentul in care exista o suspiciune asupra unei leziuni a colului uterin sau un Papanicolau anormal sa fie trimisa pacienta respectiva pentru efectuarea unei colposcopii, pentru depistarea leziunilor precanceroase.    

Solutiile ar fi cresterea interesului medicilor pentru pacient, efectuarea cu mai multa atentie a examinarilor, formarea de anatomopatologi si de biologi cu experienta in citirea Papanicolaului, controlul activitatii atat al laboratorului, cat si al activitatii medicilor de catre institutiile care trebuie sa faca acest lucru si preocuparea spitalelor de a colabora cu medici competenti si care pot sa efectueze aceste investigatii.

Cred ca judetul Arges nu este un caz unic. Nici alte zone nu exceleaza pe serviciile ginecologice, asta spunand-o si statistica, inclusiv a cancerului de col. Romania acum este pe primul loc in Europa ca mortalitate a femeii intre 35-44 de ani. Asta spune multe in general despre serviciile oferite la nivelul tarii. Sunt anumite zone universitare in care probabil ca se pune mai mult accent pe stiinta si alte zone in care lucrurile stau destul de prost. Practic, nu se face ginecologie. Majoritatea activitatii se axeaza pe partea de nasteri, de chiuretaje, activitatea ginecologica este aproape zero. Nemaispunand ca nu exista metode noi care au intrat totusi in practica curenta, gen colposcopie, ecografie, laparoscopie, histeroscopie. Lucrurile astea ar fi trebuit sa apara si intr-un spital judetean. In Arges nu se intampla asa ceva, din pacate.

Vezi aici memoriul trimis pe 17 mai de medicul Geanina Dragnea catre Colegiul Medicilor, Directia Sanitara, Casa de Asigurari, Spitalul Judetean, Primaria Pitesti

Medicul ginecolog Geanina Dragnea are 36 de ani, a fost olimpica nationala la chimie, a absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, a urmat rezidentiatul in sectia Chirurgie a Institutului Clinic Fundeni  si Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia. De aproape patru ani lucreaza intr-o clinica privata din Pitesti, iar jumatate de an a colaborat cu Spitalul Judetean Arges.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9502 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  mda (Miercuri, 20 iulie 2011, 18:41)

  ady [anonim]

  având asupra sa un pistol mitralieră, s-a îndreptat spre Catedrală şi a tras foc automat asupra mulţimii aflată pe trepte, strigând: "La canaliile astea le trebuie revoluţie? Lasă că le arătăm noi revoluţie"
  -----
  problema e ca adevaratele canalii sunt in sistem adanc implantate si ele trebuiesc extrase si depozitate corespunzator
 • +2 (2 voturi)    
  uimitor! (Miercuri, 20 iulie 2011, 18:45)

  anonim [anonim]

  uimitor!
 • -11 (11 voturi)    
  varianta =cariera inceputa cu scandal! (Miercuri, 20 iulie 2011, 18:55)

  Eneas [anonim]

  e deja un vax sa te lansezi intrun domeniu sau altul cu un scandal de tipul celui aici de fata!sa fiu in locul
  profesorilor tutei, as da in media notele cu care a terminat medicina!
  • +4 (4 voturi)    
   esti cam dus dus cu pluta (Miercuri, 20 iulie 2011, 20:31)

   zambara [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

   Tare dusi cu pluta mai sunteti unii.
   Tie, daca un medic ti-ar spune ca esti bolnav mai degraba l-ai lua la palme pentru ca a indraznit sa-ti spuna asta, in loc sa-i multumesti ca ti-a descoperit boala.
  • +1 (1 vot)    
   de fapt problema e la tine (Joi, 21 iulie 2011, 10:20)

   hbunny [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

   Avem si noi o mana de oameni cu adevarat interesati sa isi faca meseria, ba chiar doctori printre ei, interesati cu adevarat de pacienti, si se trezeste cate un dobitoc ca tine sa ii blameze tocmai pe ei.
   Cred ca la tine e cazul "sa dea" vreun doctor prin tartacuta, ca sigur ceva nu functioneaza bine.
 • +8 (8 voturi)    
  Bravo!! Bravo!! (Miercuri, 20 iulie 2011, 18:56)

  Mircea [anonim]

  In sfarsit se vede si o reactie a elitelor!! Avem nevoie in romania ca elitele sa reactioneze mai des si fara frica ajungand in cele din urma sa inlocuiasca actualele clase conducatoare.
 • 0 (0 voturi)    
  consult ginecologic (Miercuri, 20 iulie 2011, 22:22)

  cineva [anonim]

  ce vina are medicul daca analiza a iesit buna???

  de pe wiki: "Persistent infection with "high-risk" HPV types—different from the ones that cause skin warts—may progress to precancerous lesions and invasive cancer.[2] HPV infection is a cause of nearly all cases of cervical cancer.[3] However, most infections with these types do not cause disease.

  Most HPV infections in young females are temporary and have little long-term significance. Seventy percent of infections are gone in 1 year and ninety percent in 2 years.[4] However, when the infection persists — in 5% to 10% of infected women — there is high risk of developing precancerous lesions of the cervix, which can progress to invasive cervical cancer. This process usually takes 15–20 years, providing many opportunities for detection and treatment of the pre-cancerous lesion."
 • +1 (1 vot)    
  asa e (Miercuri, 20 iulie 2011, 23:52)

  micky [anonim]

  Tanara de 25 de ani observa nereguli in funtionarea organismului. Se documenteaza si constata ca are simptome de fibrom uterin. Simptome pronuntate, foarte deranjante.

  NICIUN MEDIC N-A CREZUT-O SI N-A LUAT-O IN SERIOS. Era prea tanara sa aiba fibrom.

  Pana cand, bineinteles, situatia s-a agravat si a fost nevoie de interventie chirurgicala. Va mai avea copii ? Cine stie ? Oricum, articolul si atitutinea acestui medic imi par bine-venite.
 • 0 (0 voturi)    
  papanicolau (Joi, 21 iulie 2011, 8:35)

  LUMI [anonim]

  intr-adevar socant....pt noi ca paciente ale dr ginecologi.avind o leziune pe col fac in fiecare an test pap si chiar un chiuretaj biopsic acum citiva ani...tot timpul imi iese test de tip inflamator stadiu doi.in antecedente a iesit odata tip 4-5.nu stiu ce sa mai cred....si in iasi dr fac mai mult obstetrica decit ginecologie chiar daca e centru universitar si dr sunt o multime si stiu ca a aparut un altfel de test mai evoluat decit babes-papanicolau dar nu cred ca stie nimeni de el si o fi si mai scump decit pap-ul slabe sanse sa-l faca cineva.ar trebui sa se faca gratuit unul pe an pt femei la virsta 35-45 ani dar...
  • 0 (0 voturi)    
   in alte tari... (Joi, 21 iulie 2011, 10:21)

   bubu [anonim] i-a raspuns lui LUMI

   de ex in Germania, testul Babes Papanicolau se face gratuit femeilor cu virsta de peste 35 de ani. anual.
   nici un doctor nu e infailibil. dar sistemul ca atare functioneaza si este actualizat mereu.
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari pt curaj dna dr! (Joi, 21 iulie 2011, 14:50)

  gina [anonim]

  O femeie care are curajul sa spuna adevarul despre colegii ei! Felicitari, am dori multi dr ca tine in tara.
  e un inceput, poate asa vor aparea mai multi doctori adevarati, si din alte domenii, care vor spune avedarul si vor si profesionisti!
 • 0 (0 voturi)    
  HPV (Joi, 21 iulie 2011, 15:38)

  element [anonim]

  cine este aceasta donsoara ginecolog care de abaia ia inceput sa caste ochii?si cine este ea sa critice restul medicilor ?
  • 0 (0 voturi)    
   In Romania... (Joi, 21 iulie 2011, 17:37)

   Micky [anonim] i-a raspuns lui element

   ...orice medic, judecător, avocat sau profesor de universitate cinstit ar trebui sa facă asta: sa-si critice colegii. Ingrat, desigur, dar altfel se face vinovat ca participa la mizeria generală. Prin pasivitate.
  • 0 (0 voturi)    
   // (Marţi, 26 iulie 2011, 19:42)

   lori [anonim] i-a raspuns lui element

   Este un medic foarte bun si care munceste cu mult simt de raspundere. Este foarte bine pregatita profesional si cu multe specializari in tara si strainatate.(editat de HotNews.ro)
 • 0 (0 voturi)    
  Iata... (Joi, 21 iulie 2011, 17:54)

  Micky [anonim]

  ... in ce e singular demersul acestui medic: in tara unde trăieşte, domneste atmosfera si destinul implacabil al lui LASA CA MERGE SI ASA. Ca vorba asta e trantita de cei care abuzeaza, nu mira. Dar ea e preluată si folosită cu succes de majoritatea victimelor.

  Intr-un bloc din alta tara, omul care făcea curat era roman. Lustruia bine holul si ascundea gunoiul pe după usi. Si-l dusese cu el de-acasă pe romanescul "lăsa ca merge si-asa". Numai ca... nu i-a mers.

  Acest medic tânăr indrazneste sa spună un adevăr. Are avantajul ca lucrează intr-un spital privat, e drept. Dar merita sa fie încurajata.
 • 0 (0 voturi)    
  cauza cauzelor (Joi, 21 iulie 2011, 18:25)

  arletty [anonim]

  ramine dezinteresul generalizat pentru aspectele care tin de PREVENTIE, incepind cu MS, continuind cu CAS, institutii de formare profesionala, terminind cu toate categoriile de medici. E la mintea cocosului ca a preveni este cu mult mai ieftin decit a trata. Insa a preveni este total contraproductiv din pdv al marilor clinici, de stat/private, multinationalelor farmaceutice si de tehnica medicala, nu in ultimul rind al medicilor: cei de familie nu prea vad rostul preventiei, pt ca intre timp au reusit sa se transforme in functionari, iar diversii specialisti se concentreaza exclusiv pe curativ, cu muuuuult mai profitabil. Nimeni nu de de fapt 2 bani pe preventie...
  Deci, ne intoarcem de unde am plecat: da' la ce ?
 • 0 (0 voturi)    
  Doamna dr. are dreptate (Vineri, 22 iulie 2011, 16:36)

  Dracula [anonim]

  Zice unu', Eneas ?!? ca cica:
  varianta =cariera inceputa cu scandal!

  1. ce-ti pasa tie? Daca tu si eu si ceilalti care totusi comenteaza aici am tacea din gura mereu, ar face caca porumbeii in capetele noastre, si asta de mai multe ori pe zi .... zau asa ! Are dreptate, cineva trebuie sa traga semnalul de alarma, si asta e foarte bine venind din partea unui om specialist in domeniu.

  2. femeia de data asta are dreptate - stam foarte prost la capitolul tratarea femeilor tinere... de ce sa moara tinere intre 35-45 de ani pentru ca un medic nu diagnosticheaza corect? Acu' imi aduc aminte si nu mai blamez doctorita care m-a trimis la oncologie, desi era caz de endocrinologie ..... si tot la 25 de ani, ca in alt caz mai sus ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by