Universitatea Apollonia din Iasi a anuntat ca a renuntat la ideea inscrierii tinerilor fara diplome de bacalaureat, sustinand ca aceasta a fost doar o "propunere" pentru care institutia a fost "atacata din toate partile". Presedintele Universitatii Apollonia din Iasi, Vasile Burlui, a declarat, luni, pentru Mediafax, ca institutia a renuntat la ideea inscrierii tinerilor la aceasta universitate fara ca acestia sa aiba diploma de bacalaureat, adaugand ca era vorba despre o "simpla propunere" si ca se astepta ca aceasta sa genereze "o dezbatere serioasa despre o generatie necajita".

"A fost o propunere. Poate ca nici noi nu am explicat foarte bine, pentru ca observ ca suntem atacati din toate partile. Nu am avut nici o cerere de inscriere, e o propunere care n-a fost aplicata. Astfel, n-am incalcat legea cu nimic", a afirmat Vasile Burlui, adaugand ca mai multe persoane s-au aratat interesate de posibilitatea inscrierii la facultate fara a avea diplome de bacalaureat.

"Au existat telefoane la secretariat, oamenii s-au interesat, insa doar atat. Nu dam curs niciunei cereri de acest gen. Toate inscrierile la noi se fac doar in baza diplomei de bacalaureat", a precizat Vasile Burlui.

Presedintele Universitatii "Apollonia" din Iasi a mai spus ca se astepta sa apara o dezbatere serioasa pe aceasta tema si ca era interesat inclusiv de punctul de vedere al ministrului Educatiei, Daniel Funeriu: "Trebuie tinut cont ca acum a iesit o generatie fara profesie. Sunt tineri pe care ii trimitem in baruri si dupa etnobotanice. Care era problema pana la urma? Tanarul care venea la noi statea doi ani in facultate, timp in care trebuia sa aduca diploma. Daca nu o aducea, pierdea cei doi ani de studiu. Ma asteptam sa iasa altceva, si anume o dezbatere serioasa despre o generatie necajita".

La sfarsitul saptamanii trecute, Universitatea "Apollonia" din Iasi anuntase ca va primi candidati la cele trei specializari - medicina dentara, tehnica dentara si stiinte ale comunicarii - fara ca acestia sa detina diplome de bacalaureat. Conditia impusa candidatilor era sa aduca respectivul act pana la finalizarea anului doi de studiu.

Surse din cadrul Ministerului Educatiei au declarat atunci pentru ziarul Gandul ca un corp de experti ai Directiei Invatamantului Superior va fi trimis, luni, la sediul universitatii pentru a cere lamuriri.

Universitatea "Apollonia" Iasi, care are un statut juridic controversat, rectoratul aflandu-se intr-un conflict cu Universitatea "Petre Andrei", cu care isi disputa o parte din patrimoniu, face inscrieri la doar trei specializari: medicina dentara, tehnica dentara si stiinte ale comunicarii.