Consilierul ministerial, Szepessy Szabolcs, acuzat de procurori ca ar fi intermediat cumpararea de trafic de influenta pentru omul de afaceri Ioan Ciocan este fiul lui Szepessy Laszlo, care este consilierul lui Marko Bela iar in trecut a fost seful sau de cabinet la UDMR. Szepessy Laszlo, Marko Bela si ministrul Mediului Laszlo Borbely au fost co-actionari in anii 2000 intr-o companie cu domeniul de activitate “hoteluri si alte facilitati de cazare”. Contactat de HotNews.ro, Szepessy Laszlo a confirmat ca este consilier al vicepremierului Marko Bela dar a refuzat sa comenteze cazul in care este implicat fiul sau.

  • Fratele consilierului ministerial Szepessy Szabolcs, Elod Szepessy a fost si el consilier la ministerul comunicatiilor in 2008 cand ministerul era condus de udemeristul Karoly Borbely.  Elod Szepessy este si administratorul companiei care detine licenta postului de televiziune Erdely TV

La articolul publicat marti, 12 iulie,Cine sunt personajele cazului "trafic de influenta la minister" un cititor HotNews.ro a publicat urmatorul comentariu:

  • Szepessy Szabolcs este unul dintre fiii lui Szepessy Laszlo, seful de cabinet al lui Marko Bela. Laszlo mai are un fiu, Elod, care conduce Erdely TV, un post de televiziune gigaudemerist facut pe bani multi din Ungaria, cu sediul la Targu-Mures, care in ciuda fondurilor uriase a ramas un post de un nivel cvasi-amator. Szepessy Szabolcs este unul dintre organizatorii Festivalului Peninsula (Tg-Mures).

Contactat de HotNews.ro, Szepessy Laszlo a confirmat ca este tatal lui Szepessy Szabolcs, consilierul ministerial despre care DNA sustine ca este cel prin intermediul caruia Ioan Ciocan ar fi cumparat influenta ministrului Laszlo Borbely. Szepessy Laszlo a mai explicat ca, in acest moment, este consilierul lui Marko Bela la UDMR. “Am fost sef de cabinet pe vremea cand Marko Bela era presedinte al partidului”, a declarat Szepessy Laszlo. Cat despre cazul de coruptie in care este implicat fiul sau Szabolcs, consilierul vicepremierului Marko Bela a spus ca nu doreste sa faca nici un comentariu.

Szepessy Laszlo a confirmat si faptul ca, in 2002, a fost co-actionar intr-o companie alaturi de Marko Bela si Laszlo Borbely. Compania in care cei trei au fost actionari este Galopp SRL. Potrivit Registrului Comertului, compania are activitatea intrerupta. Domeniul de activitate declarat era: Hoteluri si alte facilitati de cazare similare.

"Da dumnealor (Marko Bela si Borbely Lazlo) au fost actionari in firma dar numai in primul an de activitate. Ei s-au retras. De trei ani firma nu mai functioneaza” a declarat pentru HotNews.ro Szepessy Laszlo tatal consilierului ministerial acuzat in dosarul de trafic de influenta. Potrivit Registrului Comertului dupa ultimele modificari actionariatul Galopp SRL arata astfel: SZEPESSY LASZLO 38 %, BALOGH ISTVAN 5 %, BALOGH IOSIF 10 %, NAGY ZSOLT 7 % (fost ministru al Comunicatiilor), TAKACS ALBERT CSABA 22 %, KELEMEN ATILA 10 %, NAGY ILONA 8 %.

Date despre compania Galopp SRL si legaturile de afaceri dintre Marko Bela, Laszlo Borbely si Szepessy Laszlo, tatal consilierului ministerial acuzat in dosarul de trafic de influenta, au fost publicate in decembrie 2009 de jurnalista Emilia Sercan pe blogul personal. Potrivit informatiilor din 2009, Marko Bela s-a retras din compania Galopp SRL la patru luni de la infiintare in iunie 2002. Marko Bela a cedat partile sociale lui Szepessy Laszlo.

Lazslo Borbely si-a cedat si el actiunile detinute la Galopp SRL in 2004 tot lui Szepessy Laszlo.

Jurnalista Emilia Sercan mai nota si urmatoarele detalii despre ministrul Borbely si afacerile sale:

  • Pe lângă firma Galopp SRL, în care a fost asociat alături de vicepremierul Marko Bela, Laszlo Borbely a mai fost administrator în societatea Ecomaster – Servicii Ecologice SRL, parte a grupului Rompetrol, deţinut până nu demult de Dinu Patriciu. Borbely a devenit administrator în Ecomaster în 2001, încă de la înfiinţarea firmei. Un alt adiministrator numit în acelaşi timp cu Laszlo Borbely a fost Victor Babiuc, fost ministru al Apărării în guvernul CDR. Obiectul de activitate al firmei se regăşeşte în zona pe care Borbely o controlează acum din postura de ministru: „recuperarea deşeurilor şi resturilor nemetalice reciclabile”. Actualul ministru al Mediului s-a retras din firma controlată de The Rompetrol Group Olanda în februarie 2004.

Szepessy Szabolcs nu este singurul fiu al lui Szepessy Laszlo. Elod Szepessy este cel de al doilea membru al familie care a detinut o functie intr-un minister. Elod Szepessy a fost asistent de cabinet la Ministerul Comunicatiilor in 2008 cand ministerul era condus de un alt membru al UDMR Karoly Borbely. Potrivit Registrului Comertului Elod Szepessy este administratorul ETV MANAGEMENT SRL si ETV CENTER SRL societate care detine licenta televiziunii Erdely TV.

Consilierul ministerial Szepessy Szabolcs nu a putut fi cotactat, nu a raspuns la solicitarile telefonice ale HotNews.ro

Citeste si: