VIDEO Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti solicita demolarea constructiei Cathedral Plaza

de A.N.     HotNews.ro
Marţi, 12 iulie 2011, 15:34 Actualitate | Esenţial


Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a solicitat marti autoritatilor demolarea constructiei Cathedral Plaza, "ca precedent si avertisment pentru cei care nu respecta legea". Solicitarea vine in contextul in care, in ziua precedenta, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de catre Primarul sectorului 1 si Millenium Building Development, "stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza", se precizeaza in comunicatul ARCB trimis HotNews.ro.

Potrivit comunicatului, ARCB a solicita autoritatilor statului sa treaca de urgenta la aplicarea deciziei nr. 1989/3.11.2010 a Curtii de Apel Suceava:  "Aceasta a respins in data de 11 iulie 2011, cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac ce a fost promovata de catre Primarul sectorului 1 si Millenium Building Development, impotriva deciziei Instantei din Suceava, prin care fusese schimbata in tot decizia nr. 1025/25.06.2009 pronuntata de catre Curtea de Apel Ploiesti, in sensul stabilirii irevocabile a nulitatii autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza".

IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti, a declarat ca "a trecut vremea jumatatilor de masura. A venit timpul sa fie luate masuri ferme si concrete pentru eliminarea din peisajul centrului Capitalei a blocului turn ilegal construit de Millennium Building Development SRL, lasand la o parte interesele politice si de strategie electorala si punand in fata interesele nationale privind patrimoniul cultural, parte a celui european. (...) Este timpul ca autoritatile sa nu mai mimeze o buna administratie ci sa o realizeze efectiv, iar un bun inceput este acela al reintoarcerii la istorie si credinta, protejand monumentele istorice care sunt si lacase de cult. Nu cerem asta numai pentru noi, o cerem pentru toate cultele care creeaza diversitatea spirituala a natiunii, cunoscand ca si Biserica Ortodoxa, cea Armeana si Cultul Musulman, sufera datorita violarii zonelor de protectie a lacaselor de cult si implicit a dreptului lor la exercitarea credintei.In ceea ce priveste declaratiile celor de la Millenium Building Development, conform carora cladirea a fost intabulata si vanduta unui fond de investitii britanic, Casa de avocatura Barsan, Popescu & Asociatii, cei care reprezinta ARCB in Instanta, declara "ca opinia publica ar fi interesata sa afle numele acestui fond, ce ar fi cumparat o cladire construita ilegal, avand in vedere ca la data de 4 martie 2011, in Cartea Funciara a sectorului 1 cladirea Catheral Plaza nu era intabulata, dar decizia Curtii de Apel Suceava care stabilise ilegalitatea autorizatiei de constructie era deja inscrisa!".

ARCB precizeaza ca a decis sa promoveze o serie de actiuni in Instante prin care solicita exproprierea terenului si demolarea autointitulatei cladiri "Cathedral Plaza", aflata in zona de protectie a Catedralei si a altor 5 monumente istorice de pe str. Gen. Berthelot.

Luni, Curtea de Apel Suceava a respins contestatia in anulare formulata de Millenium Building in procesul cu Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti (ARCB), astfel ca ramane in vigoare decizia prin care a fost sistata constructia Cathedral Plaza. Astfel, Curtea de Apel Suceava a mentinut decizia Tribunalului Dambovita, care sistase constructia Cathedral Plaza intrucat lipseau autorizatiile legale.

Imediat dupa hotararea judecatorilor, reprezentantii Willbrook International au declarat ca  decizia Curtii de Apel Suceava in privinta Cathedral Plaza, ridicata in apropierea Catedralei Sfantul Iosif din Capitala, este "tardiva" intrucat imobilul a fost deja vandut si chiar partial inchiriat de noul proprietar, clientii incepand deja sa se mute.

La randul lor, reprezentantii Millennium Building Development au spus ca Cathedral Plaza a fost vanduta in mai 2011 unui fond de investitii britanic, pentru 70 milioane de euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4049 vizualizari

 • -8 (26 voturi)    
  Pe cand demolarea de biserici? (Marţi, 12 iulie 2011, 12:51)

  V.R. [utilizator]

  Pe cand demolarea de biserici construite in ultimii 20 de ani (deci nu monumente istorice), pentru a face loc unor constructii utile societatii?
  • +12 (16 voturi)    
   pe cand (Marţi, 12 iulie 2011, 13:15)

   daroc [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

   Pe cand acele biserici vor fi fost contruite ilegal. Biserica, centru comercial, bloc sau simpla casa, toate trebuie sa respecte legea.
   Aici nu are nimic de-a face cu Biserica in sine, ca institutie. Dar are totul de-a face cu disciplina in constructii si cu un minim de urbanism. In ultimii ani ne-am batut de prea multe ori joc de urbanism si legi si pana la urma totul se intoarce impotriva noastra.
   Cat despre utilitatea bisericilor, ai tot dreptul sa ai parerea ta, cum ca n-ar fi utile societatii. Si sincer, iti respect dreptul de-a avea parerea asta. Dar atata timp cat o parte consistenta din societate inca considera ca sunt utile, si tu trebuie sa respecti parerea asta. Fiindca treaba e simpla: si cei care le considera utile, si ei contribuie la bugetul de stat. Sigur, nici eu nu sunt de acord sa se faca in numar nelimitat, pe bani publici, sa impinzim tara de biserici si catedrale, asa, de dragul artei (sau a religiei).
   Si inca un aspect important... multe dintre biserici sunt construite in totalitate sau cel putin partial din bani privati....
  • +4 (14 voturi)    
   asta-i alta discutie, extrem de importanta (Marţi, 12 iulie 2011, 16:16)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui V.R.

   si care ar trebui tratata la modul foarte serios - intr-adevar, s-au construit aiurea 'jde biserici pt prostit lumea, in loc sa construiasca adaposturi, centre sociale si culturale, spitale sau scoli. Lumea indobitocita prefera sa dea bani jmeckerilor cu sutana, si astfel sa creada ca sunt iertati, si-au facut treaba - iar daca se aleg cu vreo pictura pe perete, cu atat mai bine.
   Asta nu inseamna insa ca actuala cladire Cathedral Plaza nu trebuie data jos.
   • -1 (11 voturi)    
    Unui "jmecker" (Marţi, 12 iulie 2011, 13:58)

    Jean Dalidis [anonim] i-a raspuns lui gogu

    Stimate domn , dumneata poti vorbesti astazi limba romana, tocmai pentru ca "aiurea" au fost construite manastiri si biserici. Acolo se roaga oamenii si pentru unii ca dumneata , asa cum esti. sau mai bine zis in pofida a ceea ce esti.
    • 0 (8 voturi)    
     ... (Marţi, 12 iulie 2011, 14:41)

     vasile_r [utilizator] i-a raspuns lui Jean Dalidis

     nimeni nu le-a cerut sa se roage pentru mine (sau pentru amicul de mai sus..). Insa platim impozite pentru a sustine un stat care are niste legi. Si acele legi, tocmai pentru ca platim impozite, le vrem respectate...de popi, de oameni de afaceri, de orice cetatean care se afla in acest moment pe teritoriul romanesc.
 • +3 (3 voturi)    
  Vanzare de imobil neintabulat... (Marţi, 12 iulie 2011, 13:29)

  unu' de departe [anonim]

  Este ceva cam ciudat : in mod normal, in orice act de vanzare-cumparare imobiliara se specifica "inscris la cadastru la nr ..." (cel putin aici in .fr). Deci, fie cel care a "cumparat" imobilul si-a pierdut banii, pentru ca pe hartie imobilul nu exista (nu este intabulat), fie nu se spune adevarul de catre cei care au "vandut" imobilul... Oricum, daca imobilul a fost construit ilegal, trebuie demolat, asa cum se face si aici.
  • -2 (4 voturi)    
   cine plateste? (Marţi, 12 iulie 2011, 16:36)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui unu' de departe

   ARCB cere exproprierea. Cf. legii proprietarul (care NU ESTE ARCB) trebuie despagubit. De ce din bani publici? sa cumpere Vaticanul, ARCB, arhiepiscopul din banii personali, comunitatea catolica din Bucuresti, etc DAR NU din bani publici.
   • +2 (2 voturi)    
    Nu exista (Marţi, 12 iulie 2011, 15:40)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui naiv

    Nu poti expropria un imobil construit ilegal. E ca si cum ai considera expropriere confiscarea averii obtinuta prin infractiuni. Respectivii au incalcat legea, trebuie sa aduca terenul respectiv la starea initiala. Cum? N-au decat sa-si mute sandramaua bucata cu bucata acolo unde au autorizatie de constructie. Exista reguli, le-au incalcat, sa suporte consecintele. Sau ar trebui sa le plang de mila, desi au incalcat legea in deplina cunostinta de cauza? De ce n-am plange de mila violatorilor, criminalilor si hotilor? Si ei tot infractori sunt si, la fel, incalca legea.
   • +4 (4 voturi)    
    nu-i tocmai asa (Marţi, 12 iulie 2011, 16:59)

    marmota [anonim] i-a raspuns lui naiv

    proprietarul trebuie sa respecte legea. daca imobilul a fost vandut iar proprietarul actual a cumparat de buna credinta, trebuie sa se indrepte catre vanzator spre a fi despagubit. iar vanzatorul trebuie sa plateasca, o data prin confiscarea (spre demolare, probabil) imobilului si apoi prin orice alte metode prevazute de lege. stia ca ceea ce face este ilegal. hai sa nu mai protejam atata toti infractorii! pentru tot felul de misculatii cu avize, avizute si alte cele, dau spagi care, prin cimentarea in mentalitate, ne-au adus in atentia tuturor strainilor: americani, englezi si, mai nou francezi. eu nu mai vreau sa fim considerati o tara de smenari si cred ca asta ne dorim cu totii.
 • -8 (10 voturi)    
  Diferente (Marţi, 12 iulie 2011, 13:51)

  Ion [anonim]

  Cladirea aia de 20 de etaje produce bani si plateste impozite. Biseria toaca bani de la stat. Hai sa fim pragmatici. daramati bisericile si trimiteti pupatorii de icoane la munca.
 • +7 (7 voturi)    
  legea (Marţi, 12 iulie 2011, 14:10)

  am [anonim]

  As vrea sa o vad si pe asta. Mastodontul ala de cladire demolat.Scara orasului a fost puternic perturbata de astfel de cladiri.
  Vor exista pareri pro si contra.
  In ceea ce priveste vanzarea ,daca ea s-o fi facut,cu sau fara carte funciara,cumparatorul isi asuma la tranzactie si activele si pasivele......asa ca britanicii au luat o teapa.
 • 0 (2 voturi)    
  Ceahlau ? (Marţi, 12 iulie 2011, 14:18)

  Diem [anonim]

  BOR e de acord si cu demolarea schitului Ceahlau construit ilegal intr-o arie protejata ?
 • +18 (20 voturi)    
  Nu inteleg comentariul reprezentantilor Willbrook (Marţi, 12 iulie 2011, 15:44)

  Virgil [anonim]

  "decizia Curtii de Apel Suceava (...) este "tardiva" intrucat imobilul a fost deja vandut"

  Sa inteleg ca dupa unii, un act de vanzare cumparare inseamna intrare in legalitate? Nu vad cum acel act de vanzare cumparare ar putea impiedica demolarea constructiei.
  • 0 (2 voturi)    
   Da (Marţi, 12 iulie 2011, 16:24)

   opiniatorul [anonim] i-a raspuns lui Virgil

   Pai actul de vanzare cumparare nu e un act legal? Intabularea si alte operatii/acte necesare la vazare/cumparare nu sunt facute tot de justitie (notar, judecatorie)?
   • +5 (5 voturi)    
    :) (Marţi, 12 iulie 2011, 16:52)

    alex [anonim] i-a raspuns lui opiniatorul

    Prima intabulare se face pe autorizatie de constructie + proces verbal de receptie. N-ai autorizatie de constructie- ai cam pus-o.
   • +2 (2 voturi)    
    nu (Marţi, 12 iulie 2011, 17:01)

    marmota [anonim] i-a raspuns lui opiniatorul

    este un act prin care o parte (vanzatorul) l-a tras in piept pe cumparator. teoretic.
   • +1 (1 vot)    
    ca la masini (Miercuri, 13 iulie 2011, 16:08)

    dragos [anonim] i-a raspuns lui opiniatorul

    Eu stiu ca daca cumpar o masina furata si se descopera, mi se confisca masina si se returneaza proprietarului de drept. Adica masina nu a fost niciodata a mea. Daca se considera ca am cumparat-o cu buna credinta, nu fac puscarie. De ce n-ar fi asa si la cladiri ?
  • +5 (5 voturi)    
   buna obs (Marţi, 12 iulie 2011, 16:56)

   ps [anonim] i-a raspuns lui Virgil

   da, e cea mai buna observatie.
   adica o dicizie definitiva a unei instante de judecata e considerata...tardiva.
   nesimtire curata
 • +18 (20 voturi)    
  Trebuie demolata NEAPARAT (Marţi, 12 iulie 2011, 15:54)

  Idealistu [utilizator]

  Numai asa vor vedea si alti smecheri ca Bucurestiul nu-i un maidan oarecare.
 • +15 (17 voturi)    
  Trebuie demolata imediat (Marţi, 12 iulie 2011, 16:08)

  Bula Romanul [anonim]

  Sa se termine odata cu acesti rechini ai imobiliarelor romanesti.
  Smecherii care cred ca aceasta tara le apartine cu totul, iar legea e la cheremul lor.
  • -1 (13 voturi)    
   :) (Marţi, 12 iulie 2011, 16:19)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Bula Romanul

   Eu zic sa intri mai in detaliu si o sa vezi ca golanii sunt chiar: arhi-episcopia. Si-au dat acordul pt constructie, constructia a inceput, iar cand constructia era jumatate gata au venit cu alte pretentii mai mari si acum umbla prin procese.

   Insa nici reactia celor de la Wilbrook nu e prea oportuna. Cum adica decizia instantei e tardiva? Adica in tara asta lucrurile se fac la "intrecerea socialista" si cine e cel mai hapsan si termina primul lucrarea nu ii mai poate face nimic? Hm.
   • +10 (10 voturi)    
    ... n-ai nicio treaba! :)) (Marţi, 12 iulie 2011, 16:32)

    onutza [anonim] i-a raspuns lui alex

    "Adevărul este următorul: am dat un acord de principiu, dar nu pentru acest proiect de 22 de etaje, ci pentru o clădire de 17 metri înălţime, de aproximativ cinci etaje, construcţie care nu ar fi pus în pericol şi în umbră Catedrala „Sf. Iosif”. Ceea ce m-a surprins pe tot parcursul proceselor a fost faptul că deşi în 2001 eu am retras respectivul acord, toate cererile pe care Millennium le-a făcut la diferite autorităţi, la Ministerul Culturii, la MLPAT, la Direcţia Monumentelor, la Mediu, la Pompieri, au ataşat de fiecare dată acordul meu, dar niciodată nu au ataşat şi documentul prin care mi-am retras acordul. Au pus mereu numai acordul iniţial, fără să adauge adresa prin care retrăgeam acordul iniţial şi nici să arate că proiectul pentru care se solicită avize este altul decât cel iniţial. Aceasta a fost o dezinformare continuă a autorităţilor, care erau angajate în procesul de avizare şi aprobare. De altfel, proiectantul Popp a recunoscut în scris în faţa ISC că de-a lungul timpului au existat 3 proiecte, drept pentru care de la 5 etaje s-a ajuns la 22. Turnul de 22 de etaje reprezintă o sfidare la adresa Bisericii Catolice şi la adresa Capitalei noastre, căci asemenea turnuri au dezechilibrat mai multe zone ale oraşului. În afară de turnul de lângă Catedrală le-aş aminti şi pe cele din apropierea Pieţii Victoriei şi din Piaţa Charles de Gaulle. A fost o sfidare şi pentru că Willbrook, societate care se laudă că ea construieşte în sistem verde, de fapt aici a distrus un parc care exista lângă Catedrală şi a privat şi alte zone ale Bucureştiului de multe spaţii verzi." ÎPS Ioan Robu
  • +2 (12 voturi)    
   . (Marţi, 12 iulie 2011, 16:24)

   RockerJegos [utilizator] i-a raspuns lui Bula Romanul

   BOR e cel mai mare rechin imobiliar
   • +8 (8 voturi)    
    asa o fi... (Marţi, 12 iulie 2011, 16:38)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui RockerJegos

    dar cladirea asta este langa catedrala catolica
   • -7 (13 voturi)    
    Confiscare (Marţi, 12 iulie 2011, 16:45)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui RockerJegos

    Demolarea unor cladiri deja construite e o reteta oarba, chiar daca respectivele cladiri au fost ilegal construite. Trebuie sa recunoastem ca s-au cheltuit niste bani, s-au consumat resurse, s-a muncit mult. Ar fi rezonabila trecerea cladirii in proprietatea statului.
    • +4 (6 voturi)    
     Aham (Marţi, 12 iulie 2011, 14:21)

     Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

     Deci, daca tu vinzi cuiva 1000 de metri patrati din terenul tau, iar respectivul construieste pe toti cei 10.000 de metri ai terenului, deci si pe terenul tau, sa lasam cladirea respectiva in pace, desi iti violeaza un drept? Doar pentru ca s-au depus eforturi si s-au consumat resurse? Eforturi si resurse se consuma si atunci cand se fura, cand se corupe, cand se judeca stramb, cand legea este ignorata. Sa-i iertam pe toti pentru asta? "Domnu' politist, masina mea a consumat combustibil pentru a ajunge la 200 la ora prin sat, de ce ma opriti? Nu va dati seama ca asta nu se pupa cu ecologismul?"

     Mai sunteti multi cu idei d-astea?
     • -3 (5 voturi)    
      Taliban (Marţi, 12 iulie 2011, 18:42)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

      Unde vezi iertarea celor vinovati in comentariul meu? Confiscarea cladirii inseamna pedepsirea celor vinovati. De unde si pina unde confiscarea seamana cu iertarea? Niste oameni sint vinovati, nu cladirea care exista deja. Nici ratiunilie economice sau cele ecologice nu sint vinovate, dimpotriva trebuie sa tinem cont de ele.

      Semeni cu talibanii afghani care au aruncat in aer statui antice inestimabile, pentru ca nu scria despre ele in Coran.
    • +6 (8 voturi)    
     Nu (Marţi, 12 iulie 2011, 17:05)

     vlad [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

     pentru ca nici statul nu trebuie sa aiba voie sa construiasca ilegal. Este ilegal, trebuie sa dispara.
    • +6 (8 voturi)    
     ??? (Marţi, 12 iulie 2011, 17:07)

     O [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

     Singura solutie e demolarea, dar nu cum va vrea constructorul . Televiziunile acolo .Confiscare ? de ce sa te trezesti in spatele casei cu un bloc de 10-20 de etaje si pe urma sa il confiste ?neee, demolare scrie pe el
     • -3 (5 voturi)    
      Nu demolarii! (Marţi, 12 iulie 2011, 18:08)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui O

      Demolarea costa bani. Ilegalitatea constructiei nu justifica lipsa de ratiune economica. Vinovatii trebuie sa plateasca, dar asta n-are legatura cu valoarea cladirii existente. Cladirea trebuie sa ramina, caci imi da senzatia ca are o valoare. As fi de acord cu demolarea doar daca as auzi argumente hotarite ale unor arhitecti.
   • 0 (0 voturi)    
    bor sau catolicii? (Marţi, 12 iulie 2011, 18:34)

    diego [anonim] i-a raspuns lui RockerJegos

    Ce treaba are in aceasta discutie BOR? Eu stiam ca acesta catedrala, catolica, tine de Vatican si nu de Dealul Patriarhiei.
 • -8 (10 voturi)    
  Cit timp monseniorul Robu... (Marţi, 12 iulie 2011, 16:40)

  Claude [anonim]

  .... a fost initial de acord cu aceasta constructie si apoi s-a declarat impotriva, numai pentru faptul ca nu s-a inteles cu investitorul la un troc privind spatii din acest imobil, eu zic sa lasam totul asa cum e.
  • +4 (4 voturi)    
   Cata vreme (Marţi, 12 iulie 2011, 14:17)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Claude

   Cata vreme de la 5 etaje s-a ajuns la 22, deja nu se mai respecta intelegerea initiala. Daca tu inchiriezi o camera cuiva, se cheama ca ti-ai dat acordul ca ea sa locuiasca si sa utilizeze tot imobilul in care locuiesti? Sau daca vinzi o roata de la masina, inseamna ca ti-ai dat acordul ca cel ce cumpara sa iti ia toata masina?

   Pe urma, e vorba de o hotarare judecatoreasca definitiva. Daca nu punem in aplicare aceste hotarari, deja nu mai avem dreptul sa ne plangem ca suntem o tara fara justitie: nu putem cere sa se aplice hotararile dupa ureche, dupa simpatii politice etc.
 • -2 (2 voturi)    
  Si va scapa ceva din vedere ... (Marţi, 12 iulie 2011, 17:53)

  Yatbash [anonim]

  bine orchestrat praful asta in ochii cititorului !!!
  lasand la o parte tupeu de borfas al purtatorului de cuvant cat si instigarea la infractiuni

  intrebare este - cine este daiana voicu?
  (acolo aveti raspunsul)
  • 0 (0 voturi)    
   goagal (Marţi, 12 iulie 2011, 21:05)

   marmota [anonim] i-a raspuns lui Yatbash

   "... Daiana Voicu, director Willbrook Management International, grup din care face parte Millenium Building Development..." mai naspa a fost ca primul articol in care m-am uitat a fost despre barba-su, care a lasat-o cu ochii in soare ca sa plece dupa raluca sandu. or fi ajuns-o afuriseniile romano-catolicilor....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by