Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a solicitat marti autoritatilor demolarea constructiei Cathedral Plaza, "ca precedent si avertisment pentru cei care nu respecta legea". Solicitarea vine in contextul in care, in ziua precedenta, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de catre Primarul sectorului 1 si Millenium Building Development, "stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza", se precizeaza in comunicatul ARCB trimis HotNews.ro.

Potrivit comunicatului, ARCB a solicita autoritatilor statului sa treaca de urgenta la aplicarea deciziei nr. 1989/3.11.2010 a Curtii de Apel Suceava: "Aceasta a respins in data de 11 iulie 2011, cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac ce a fost promovata de catre Primarul sectorului 1 si Millenium Building Development, impotriva deciziei Instantei din Suceava, prin care fusese schimbata in tot decizia nr. 1025/25.06.2009 pronuntata de catre Curtea de Apel Ploiesti, in sensul stabilirii irevocabile a nulitatii autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza".

IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti, a declarat ca "a trecut vremea jumatatilor de masura. A venit timpul sa fie luate masuri ferme si concrete pentru eliminarea din peisajul centrului Capitalei a blocului turn ilegal construit de Millennium Building Development SRL, lasand la o parte interesele politice si de strategie electorala si punand in fata interesele nationale privind patrimoniul cultural, parte a celui european. (...) Este timpul ca autoritatile sa nu mai mimeze o buna administratie ci sa o realizeze efectiv, iar un bun inceput este acela al reintoarcerii la istorie si credinta, protejand monumentele istorice care sunt si lacase de cult. Nu cerem asta numai pentru noi, o cerem pentru toate cultele care creeaza diversitatea spirituala a natiunii, cunoscand ca si Biserica Ortodoxa, cea Armeana si Cultul Musulman, sufera datorita violarii zonelor de protectie a lacaselor de cult si implicit a dreptului lor la exercitarea credintei.

In ceea ce priveste declaratiile celor de la Millenium Building Development, conform carora cladirea a fost intabulata si vanduta unui fond de investitii britanic, Casa de avocatura Barsan, Popescu & Asociatii, cei care reprezinta ARCB in Instanta, declara "ca opinia publica ar fi interesata sa afle numele acestui fond, ce ar fi cumparat o cladire construita ilegal, avand in vedere ca la data de 4 martie 2011, in Cartea Funciara a sectorului 1 cladirea Catheral Plaza nu era intabulata, dar decizia Curtii de Apel Suceava care stabilise ilegalitatea autorizatiei de constructie era deja inscrisa!".

ARCB precizeaza ca a decis sa promoveze o serie de actiuni in Instante prin care solicita exproprierea terenului si demolarea autointitulatei cladiri "Cathedral Plaza", aflata in zona de protectie a Catedralei si a altor 5 monumente istorice de pe str. Gen. Berthelot.

Luni, Curtea de Apel Suceava a respins contestatia in anulare formulata de Millenium Building in procesul cu Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti (ARCB), astfel ca ramane in vigoare decizia prin care a fost sistata constructia Cathedral Plaza. Astfel, Curtea de Apel Suceava a mentinut decizia Tribunalului Dambovita, care sistase constructia Cathedral Plaza intrucat lipseau autorizatiile legale.

Imediat dupa hotararea judecatorilor, reprezentantii Willbrook International au declarat ca decizia Curtii de Apel Suceava in privinta Cathedral Plaza, ridicata in apropierea Catedralei Sfantul Iosif din Capitala, este "tardiva" intrucat imobilul a fost deja vandut si chiar partial inchiriat de noul proprietar, clientii incepand deja sa se mute.

La randul lor, reprezentantii Millennium Building Development au spus ca Cathedral Plaza a fost vanduta in mai 2011 unui fond de investitii britanic, pentru 70 milioane de euro.