Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, sambata, in cadrul unei intalniri cu fermierii din judetul Satu Mare, ca in acest an pretul la cereale va fi ridicat, dand exemplul unor state vestice unde sunt folosite atat ca alimente, cat si ca surse de energie.

"In acest an, piata cerealelor - si nationala, si europeana, si mondiala - va fi una ridicata, iar preturile la cereale niciodata nu vor mai scadea acolo unde au fost acum 5-6 ani. De ce? Pentru ca destinatia lor este diferentiata sau diversificata: alimentatie, furaj si energie. 40% din productia de porumb a Statelor Unite merge pe energie", a declarat ministrul, citat de Agerpres.

Tabara a spus ca la nivel de minister se discuta ca producerea de energie regenerabila sa fie sustinuta in politica agricola, dand exemplul unor centrale din Austria si Ungaria care functioneaza pe baza de siloz.

'Eu propun sa aducem culturi perene silvice ca si culturi agricole, salcie energetica, plopul energetic, miscanthus. Sa le aducem si sa le transformam in culturi energetice pentru ca sunt plante cu crestere rapida, randament foarte mare. Mai ales daca sunt programe de prima impadurire, de ce sa nu merg pe un astfel de sistem?', a afirmat Tabara.

Ministrul a dat asigurari ca la nivel national nu se pune problema unei crize alimentare, subliniind ca este nevoie de o politica pe termen lung.

"In Romania, nici daca nu semeni culegi, dar daca semeni si ingrijesti? Pai cum sa vorbesti de criza alimentara? Vorbim de prostie, de compromiterea unor institutii, dar nu de criza alimentara. Romania trebuie sa fie furnizoare de siguranta alimentara. Ii rog pe toti cei care comenteaza sa se uite la perioada 1994-1997, cand ne-am apropiat foarte mult de o balanta echilibrata de plati", a spus Tabara.