Cum a cheltuit ministerul Economiei 1,2 milioane euro pe un portal nefunctional destinat IMM-urilor. Vezi in text traseul banilor si istoricul afacerii

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 5 iulie 2011, 1:14 Actualitate | Esenţial


site imm-uri
Foto: Hotnews
Ministerul Economiei a investit 5,17 milioane lei (1,2 milioane euro) intr-un proiect (One Stop Shop) a carui finalitate era sa usureze viata IMM-urilor, dar care la lansarea oficiala s-a dovedit nefunctional. Utilizand sistemul de achiztii  publice si documente oficiale, HotNews.ro a refacut traseul banilor. Portalul immoss.ro, care trebuia sa functioneze ca un ghiseu online pentru detinatorii de IMM-uri, a costat aproximativ 1,5-1,8 milioane lei; ca proiectul One Stop Shop trebuia finalizat la finalul anului trecut; ca in martie ministrul Economiei Ion Ariton stia ca site-ul este operational si ca este  un “portal pilot, un punct de pornire ce poate fi dezvoltat in viitor”; ministerul a cheltuit 168.000 lei pe deplasari si 415.000 lei pe calculatoare furnizate de firma unui director din ministerul Educatiei.

Istoricul proiectului. Proiectul One Stop Shop a fost demarat inca din aprilie 2009 cand ministru al Intreprinderilor Mici si Mijlocii era social-democratul Constantin Nita al carui nume apare pe caietul de sarcini al licitatiei. Potrivit anuntului de licitatie, in 2009 proiectul era evaluat la 3,9 milioane lei, acum proiectul costa 5,17 milioane lei.

Forma de achizitie decisa de ministerul IMM-urilor in 2009 a fost licitatia restransa accelerata (o procedura de achiztie publica exceptionala adoptata in 2009 prin ordonanta de urgenta care permitea realizarea unei licitatii in 30 de zile). Licitatia demarata in aprilie 2009 a fost anulata in urma unei contestatii. Procedurile au fost reluate, pe 14 septembrie acelasi an iar licitatia s-a facut tot prin procedura restransa accelerata, de aceasta data valoarea contractului fiind de 4,5 milioane lei. Licitatia a fost adjudecata in patru decembrie 2009 cand ministru interimar era Gabriel Sandu cel care a detinut si portofoliul Comunicatiilor.

Cine raspunde de proiect. 85% din finatare a fost asigurata din fonduri europene prin Fondul Social European, iar 15% de beneficiar adica Ministerul Economiei. De Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative se ocupa Autoritatea de Management care este in subordinea Ministerului Adrministratiei si Internelor. In final, proiectul a fost licitat si contractul a fost castigat de un consortiu de doua firme, o a treia firma a realizat site-ul si o a patra a furnizat calculatoarele.

Criteriu de licitatie 60% proiectul tehnic. Potrivit sistemului electronic de achiztii publice, au fost depuse cinci oferte, iar castigator a fost desemnat consortiul INFOGROUP CONSILIERI DE AFACERI S.A si Leader ATEC. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, INFOGROUP CONSILIERI DE AFACERI S.A este o companie cu sediul in Grecia. Leader ATEC este o companie de consultanta romaneasca cu doi asociati. Din documentul care anunta castigatorul licitatiei aflam ca principalul criteriu de selectie a ofertei castigatoare a fost oferta tehnica care a contat in proportie de 60% in evaluare, iar oferta financiara a avut o pondere de 40%.

Vezi aici caietul de sarcini


Sapte luni de intarzieri. Potrivit caietului de sarcini proiectul trebuia implementat in 12 luni de la finalizarea licitatiei. Avand in vedere ca licitatia a fost finalizata in decembrie 2009, proiectul trebuia finalizat in decembrie 2010. Pe site-ul proiectului data anuntata era aprilie 2011. Nici unul din termene nu a fost respectat, portalul fiind lansat pe 30 iunie, adica dupa aproape 7 luni de la termenul prevazut in caietul de sarcini.

Tot in caietul de sarcini se mentioneaza ca proiectul are urmatorul scop: “îmbunatatirea calitatii şi eficientizarea furnizarii serviciilor publice destinate intreprinderilor mici si mijlocii, prin simplificarea procedurilor administrative cu impact asupra infiintarii si  dezvoltarii IMM, prin introducerea de birouri unice /one stop shop.” In acelasi document se mentioneaza ca pentru cei 4,5 milioane lei  INFOGROUP CONSILIERI DE AFACERI S.A trebuie sa realizeze doua studii, mai multe sesiuni de informare si traninguri, dar si operationalizarea unui site. Iata ce prevede caietul de sarcini:
 • Dezvoltarea si operaţionalizarea modelului pilot de birou unic pentru IMM - One Stop Shop, in format electronic (online);
 • Infiinţarea si operationalizarea unui model pilot de birou unic pentru IMM - One Stop Shop, in structura fizica;
 • Elaborarea unui manual de proceduri pentru funcţionarea biroului unic pentru IMM - One Stop Shop (de ordin functional, in conformitate cu standardele de calitate şi de securitate în domeniu);
 • Promovarea proiectului finantaa din fonduri europene si a modelului pilot de birou unic, prin organizarea de evenimente si alte mijloace specifice de publicitate;

Scrieti pe net, printati si trimiteti prin posta. Un reportaj realizat de HotNews.ro pe 30 iunie cand portalul One Stop Shop http://www.immoss.ro/ a fost lansat in prezenta premierului Emil Boc arata ca portalul nu este functional. Potrivit relatarii, portalul ar fi trebuit sa permita utilizatorilor, IMM-uri sa completeze online diverse declaratii si sa le si trimita la institutiile responsabile. Acesta componenta insa nu este functionala.

Model pentru e-Romania. Portalul pentru IMM-uri a mai fost lansat odata pe 2 iunie de catre Rasvan Toder, director general in cadrul ministerului Economiei. Pe 2 iunie acesta anunta ca proiectul este finalizat si operational. Directorul lauda proiectul, decriindu-l drept un pas important spre informatizarea Romaniei:
 • “Acest simplu fapt ajută oamenilor de afaceri să nu mai piardă timpul la cozi, să nu mai stea ore în şir pe la diverse ghişee, să nu se mai deplaseze de la un serviciu la altul etc şi să mai aibă de-a face cu birocraţia. Drumul către e-România primeşte astăzi încă o contribuţie important: soluţia OSS-IMM” a declarat directorul Rasvan Toader citat de pubicatia focus-giurgiu.ro
Dupa 30 de zile unul dintre programatorii Intracom societatea care a realizat site-ul spunea urmatoarele despre modul in care functioneaza portalul: “Intrati pe cont. Completati declaratiile apoi le printati si le trimiteti prin posta”.

1,5-1,8 milioane lei pentru site. De la managerul proiectului, Tudorita Enculescu, reprezentanta a Ministerului Economiei, am aflat ca pentru site-ul immoss.ro a fost alocati aproximativ 1,5-1,8 milioane lei din cei 5,17 milioane lei cat a costat intreg proiectul. “Consortiul care a astigat licitatia a subcontractat realizarea site-ului pentru INTRAROM. A fost o munca titanica a specialistilor care au discutat cu toate institutiile care au legatura cu IMM-urile.”, a declarat pentru HotNews.ro Tudorita Enculescu. HotNews.ro a solicitat o situatie detaliata a cheltuielilor realizate in cadrul proiectului. Managerul de proiect ne-a transmis ca vom primi raspunsul in cateva zile dupa ce el va fi aprobat de directorii din minister.

184.000 lei pentru deplasari. Am aflat intre timp ca din proiect au mai fost platit si 184.000 lei pentru deplasari. “Aceasta suma include toate cheltuielile cu cazarea, deplasari pentru cele opt dezbateri si sase prezentari realizate in cele mai mari orase din tara”, a mai explicat managerul proiectului. In privinta salarizarii, reprezentanta ministerului a declarat ca nu a primit nimic in plus fata de salariazarea normala din minister. “Nu am primit nici macar cei 75% pentru fonduri europene pentru ca s-a considerat ca devreme ce proiectul a fost castigat de Ministerul la care lucrez nu se mai justifica”, a mentionat Tudorita Enculescu. In privinta functionalitatii site-ului managerul proiectului a declarat ca “mai sunt problemele doar cu Casele de Pensii”, adica nu s-a realizat interconectarea cu bazele de date ale caselor de pensii.

415.000 lei pentru calculatoare. De pe portalul de licitatii publice mai aflam ca in cadrul proiectului au mai fost realizate si doua licitatii pentru achiztionarea de calculatoare. Ambele contracte au fost adjudecate de compania AB T & CO SRL. Cele doua contracte insumeaza 415.000 lei. Compania AB T & CO SRL este detinuta de Bogdan Popoviciu si Radu Anna Maria. In 2010 Bogdan Popoviciu aparea ca director al directiei de modernizare si investitii in cadrul Ministerului Educatiei. Potrivit presei,  AB T & CO SRL ar avea mai multe contracte cu diverse ministere si institutii publice pentru furnizarea de echipamente IT.

Ministrul Economiei stia in martie ca portalul functioneaza. Dintr-un raspuns trimis de ministrul Economiei, Ion Ariton, la o interpelare formulata de un parlamentar aflam ca proiectul a fost finalizat ca toate sutudiile au fost realizat, ca traningurile in strainatate au avut loc si ca portalul electronic a fost implementat. Iata ce spunea ministrul Economiei in martie 2011:
 • Au fost realizate şi prezentate aplicaţiile informatice în vederea operaţionalizării biroului unic şi au fost elaborate şi două manuale de proceduri pentru operaţionalizarea biroului unic, respectiv manual de utilizare şi manual de administrare (pe care le prezentăm anexat raportului); trebuie menţionat insă, că această platformă electronică comună nu este un intreg sistem ci este un portal pilot, un punct de pornire ce poate fi dezvoltat viitor si care, potrivit cererii de fmanţare, cuprinde trei grupe de servicii după cum urmează:
 • secţiune informativă ce oferă informaţi structurate in funcţie de interesele diverse ale IMM-urilor;
 • secţiune de link-uri către servicii externe, nu către website-ul instituţiei ce furnizeaza servicile respective, ceea ce inseamnă că intreprinzătorul accesează direct serviciul pe care 11 solicită;
 • sectiune de servicii personalizate (concentrată in prezent pe procedurile privitoare la PFA), sectiune ce se va extinde in timp.
Vezi mai jos raspunsul integral al ministrului

Raspuns AritonCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5617 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  No Comment (Marţi, 5 iulie 2011, 5:32)

  unu [anonim]

  Cele doua contracte insumeaza 415.000 lei. Compania AB T & CO SRL este detinuta de Bogdan Popoviciu si Radu Anna Maria. In 2010 Bogdan Popoviciu aparea ca director al directiei de modernizare si investitii in cadrul Ministerului Educatiei. Potrivit presei, AB T & CO SRL ar avea mai multe contracte cu diverse ministere si institutii publice pentru furnizarea de echipamente IT.
 • +5 (7 voturi)    
  Vacuta de muls (Marţi, 5 iulie 2011, 5:34)

  immist [anonim]

  Sa fiti dumneavoastra sanatosi. In numele ideii de sprijin a IMM-urilor in Romania au fost si sunt multi baieti (si fete !) destepti care mananca o paine alba (si mare) cu rezultate indoielnice asupra IMM-urilor, paguboase asupra bugetului si profitabile (sigur !) pentru ei.
 • +5 (7 voturi)    
  Asteptam DNA-ul!! (Marţi, 5 iulie 2011, 8:17)

  radu [anonim]

  Alo DNA-ul!!! Trezirea!!!
  Fireste ca este un articol rauvoitor comandat de moguli, de usl, de ponta si antonescu etc.

  Asta este pdl. Cu astfel de contracte se "reformeaza" Romania!
  Succesuri!
  • +4 (4 voturi)    
   DNA? (Marţi, 5 iulie 2011, 10:05)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui radu

   Nu contează absolut deloc afilierea politică, atunci când vine vorba de "absorbţia" fondurilor, pentru că "beneficiarii" sunt o încrengătură de firme private, universităţi, CJ-uri, primării şi tot felul de ONG-uri de toate culorile.

   De ex pe POSDRU s-au aprobat deja proiecte totalizând 14,174,089,497.61 lei (vreo 140.000.000.000.000 lei vechi !). Beneficiarii "reali", nu sunt şomerii, nici cei fără calificări, nici studenţii, ci cei care gestionează şi implementează cele vreo 2000 de proiecte.

   La proiectul PODCA OneStopShop sunt alocate 184.000 lei pt. deplasări. Încercaţi să aflaţi cât se alocă la un proiect POSDRU de 10.000.000 lei pentru plata deplasărilor şi onorariilor "experţilor", "lectorilor" - vi se va face rău, nici măcar în Vestul UE nu au aşa salarii băieţii. Dar, deh, ca şi la scandalul cu soţia lui Botiş, contractul rămâne secret, salariul din banii UE (adică plătit de contribuabili români sau germani) tot ascuns e.

   cf. situaţie contractări proiecte POSDRU.
   întreb cititorii şi redactorii Hotnews, vedeţi vreun impact pe piaţa muncii în termeni de creştere a ratei de angajare, a reducerii şomajului, prin implementarea acestor proiecte, multe în derulare de >2 ani în comunităţile dvs?
   http://www.fseromania.ro/images/downdocs/lista_contracte_posdru_31032011.pdf
 • +3 (3 voturi)    
  Nu-i nimic. (Marţi, 5 iulie 2011, 9:48)

  haiducul [anonim]

  Si mai multe scuccesuri cu modernizarea Romaniei,bine ca avem baieti destepti.
  Pacat, am mai spus ca suntem in top trei mondial la dezvoltarea informatici iar la noi nu putem face un amarat de portal si care costa ....fara numar.
  • 0 (0 voturi)    
   OSS (Marţi, 5 iulie 2011, 22:50)

   moromete [anonim] i-a raspuns lui haiducul

   Stiti cata munca si consum nervos inseamna implememntarea unui astfel de proiect din fonduri europene? Asta mai ales cand pe hartie este o intreaga echipa de proiect, iar in fapt munceste doar unul? Ca, deh, asa e in Romanica!!!! Ne este mila de oameni care nu vor? sau nu stiu sa faca ninmic, si.... hai sa-i lasam sa iasa la pensie....!!!!!! Dar sa fim noi sanatosi, alaturi de imm-isti!
 • +1 (1 vot)    
  ce mai conteaza.... (Marţi, 5 iulie 2011, 9:51)

  vio [anonim]

  la cum si cat pierde Romania zi de zi datorita incompetentei generalizate, ce mai conteaza....indiferenta si incompetenta si lipsa de responsabilitate pe linie!!!! Toti o apa si-un pamant!!!! Competentii pleaca in strainataturi, in Romania culoarea politica o duce dintr-o traznaie in alta.... pe bani grei.....
 • +1 (1 vot)    
  economia de la ministerul economiei (Marţi, 5 iulie 2011, 10:06)

  remusachis [utilizator]

  concept inovator: facem economie cheltuind aiurea.
  doar pdl ce mai e capabil de asemenea aberatii.
 • +1 (1 vot)    
  Fenomen generalizat (Marţi, 5 iulie 2011, 10:12)

  facla [anonim]

  In aceasta tara se fura absolut totul. Prin bani se fura si libertatea si constiinta si demnitatea. Reformele "clasice" nu au nici o valoare. Tara este cazuta pe mana lacheilor. Este nevoie de o reformare filosofica a sistemului si a regulilor acestuia. Notiunea de democratia trebuie reformulata.
 • +1 (1 vot)    
  au dreptate grecii (Marţi, 5 iulie 2011, 10:56)

  bedexe [utilizator]

  Acum, cand le-a ajuns cutitul la os, sa faca scandal.

  La cum se cheltuie banii nostri, ai tuturor in UE, pentru buzunarele unor privati, ar trebui ca toata Europa sa sara la gatul guvernantilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Chiar nu se iau masuri? (Marţi, 5 iulie 2011, 11:05)

  Vizitiul [utilizator]

  Justitia are alte treburi, similare cu scopul nedeclarat al "constructiei" de siteuri de genul asta :)
  • 0 (0 voturi)    
   In intrebare e si raspunsul! (Miercuri, 6 iulie 2011, 23:45)

   Horse and carriage [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   Nu *se* iau masuri, intr-adevar, pentruca *cineva* trebuie sa ia masuri, dar cine?
 • +1 (1 vot)    
  care e problema ? (Marţi, 5 iulie 2011, 12:15)

  Caragiale [anonim]

  Care e problema ? Banii din TVA-ul modificat noaptea si din reducerile de 25% a salariilro amaratilor (ca barosanii nu prea simt ei reducerile) , banii acestia nu trebuiesc si ei cheltuiti pe ceva?
 • +1 (1 vot)    
  se fura, acum, in romania..... (Marţi, 5 iulie 2011, 12:36)

  am inteles........ [anonim]

  sunt de acord ca se fac mismasuri; am citit doar titlul articolului; astept cu acelas inteles un aticol ds. cu poate exista un partid aparator al saracimii, partid condus de cei mai bogatani romani? Este o contradictie fundamentala si de aia nimeni n-o obs.
 • +1 (1 vot)    
  cine-a scolit-o pe Enculeasca? (Marţi, 5 iulie 2011, 20:32)

  monica L [anonim]

  Imi place muuult de tot cum evolueaza oamenii in Romania. Acum vreo zece ani, Tudorita Enculescu era contabila sefa a Secretariatului de stat pentru culte. Te duceai la ea sa-i vorbesti despre necesitatea de a structura activitatea autoritatii pe programe si proiecte, la fel si bugetul. Se uita prin tine, aburita, oabla. Ii vorbeai despre managementul de proiect, despre planificarea resurselor... chestii grele. Se uita ca v..... Acum aflu cu stupoare ca e managerul unui proiect de vreo 5 milioane de lei, din fonduri europene. Felicitari aluia de-a scolit-o in zece ani ca sa ajunga un astfel de element competent.
  • 0 (0 voturi)    
   imm (Marţi, 5 iulie 2011, 23:05)

   mitza obeza [anonim] i-a raspuns lui monica L

   vorbeste monica L de v... mai bine sa se uite la ea, se autocaracterizeaza cumva? Sa ne spuna pe ce filiera a ajuns la culte cu fonduri phare?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by