Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat, luni, la Ploieşti, că, din punctul său de vedere, actuala Constituţie este 'profund defectă' şi că sunt puţine lucruri care mai sunt de păstrat din aceasta.

'Această Constituţie este profund defectă. Opţiunea mea pe care am afirmat-o public este că ar fi trebuit să producem acum o Constituţie nouă de la cap la coadă. Eu cred că puţine lucruri mai sunt de păstrat din această Constituţie', a afirmat Voinescu citat de Agerpres.

Deputatul de Ploieşti a explicat că ar păstra din actuala lege fundamentală titlul referitor la drepturi şi libertăţi, textul referitor la limitele revizuirii Constituţiei, pe care l-a catalogat ca fiind 'înţelept şi bine aşezat', dar şi principiul separării puterilor în stat.

'Aş fi sperat să putem construi o Constituţie care să redefinească radical puterile în stat. Mai exact, mi-ar fi plăcut să construim o Constituţie în care puterea executivă este conducă de un om ales direct, în care puterea legislativă e compusă dintr-un grup de oameni, numit Parlament, aleşi direct şi în care puterea judecătorească este în datele ei cele mai importante exercitată de oameni, de asemenea, aleşi. Ce vă spun eu este în esenţă ceva ce s-ar putea numi modelul american', a declarat viceliderul democrat-liberal.

Precizând că 'proiectul de revizuire a Constituţiei acum nu schimbă regimul politic al României, ci doar vine să umble la reglajul fin pe baza unei experienţe', Sever Voinescu a pledat pentru întoarcerea la învăţătura clasicilor, arătând că, de fiecare dată, inovaţiile au ieşit 'prost'.

'Vreau să facem o Constituţie cu care să ne întoarcem la ceea ce ne învaţă clasicii. De câte ori am încercat să inovăm, a ieşit prost. Clasicii ne învaţă că în acest stat există trei puteri separate. Eu nu mai vreau să facă parlamentarul ceea ce trebuie să facă magistratul. Eu nu mai vreau să mai facă magistratul ce trebuie să facă guvernul apropo de deciziile din instanţă în legătură cu execuţii bugetare, cu politica bugetară a guvernului, cum trebuie fixate salariile în grilă şamd. Eu nu mai vreau să văd guvernul care abuzează de prerogativele lui legislative. Guvernul legiferează prin excepţie. Eu nu mai vreau să avem un guvern care să năvălească cu ordonanţe de urgenţă şi cu asumări de răspundere. Cele mai multe din aceste lucruri sunt cuprinse în acest proiect. Este un proiect care ne întoarce la fundamentele democraţiei', a mai declarat Voinescu.

De asemenea, deputatul prahovean a arătat că nu este de acord ca parlamentarii să se exprime prin vot în ceea ce priveşte percheziţiile şi arestarea colegilor lor care sunt protejaţi de imunitate şi că, în acest caz, se încalcă principiul separării puterilor în stat.

'Votăm (n.r. parlamentarii) o chestiune pe care nu are dreptul să se pronunţe nimeni decât procurorul. De ce trebuie parlamentarul să face ceva ce în mod normal trebuie să facă magistratul? (...) Se încalcă principiul fundamental al separaţiunii puterilor în stat', a conchis vicepreşedintele PDL.

Sever Voinescu a participat, luni, la Ploieşti, alături de Roberta Anastase şi Valeriu Stoica, la o dezbatere privind revizuirea Constituţiei şi reforma administrativ-teritorială a României.