Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat luni, la "Tema zilei" de pe TVR 1, ca toata lumea s-a preocupat de cei care au picat examenul de Bacalaureat, dar uita de cei care au promovat: "Cadrele didactice din Romania s-au saturat sa fie partase la un sistem care face rabat de la corectitudine". In privinta aspectului financiar, ministrul a declarat: "Facem tot ceea ce Romania poate sa-si permita astazi".

"Legea Educatiei Nationale prevede invatamantul profesional ca ruta intarita si in toate locurile in care nu se face carte pentru a se obtine un Bacalaureat va fi o analiza foarte serioasa. Este vorba despre transformarea locurilor in care BAC-ul nu se ia" in locuri in care sa se petreaca un proces relevant, "de exemplu invatamantul profesional", a mai declarat Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la televiziunea publica.

Declaratii Daniel Funeriu:

  • noi toti suntem de vina pentru aceste rezultate. Sa nu va asteptati de la mine sa spun ca e de vina un fost ministru sau un alt fost ministru sau un partid politic.
  • acesta este din pacate adevarul invatamantului romanesc; In consecinta, astazi Romania cred ca se afla intr-un moment de rascruce. Cred ca societatea trebuie sa ia o decizie daca vrea sa mearga mai departe cu cei seriosi sau vrem sa mergem mai departe cu aceste comportamente neserioase. Eu si echipa pe care o conduc la MECTS am ales de partea cui sunt si am demonstrat acest lucru prin fapte.
  • prima reactie a politicienilor a fost sa invadeze studiourile TV si sa spuna cine-i de vina
  • dar avem o noua lege a educatiei care raspunde provocarilor viitorului, de aceea i-am invitat pe liderii opozitiei sa discutam despre stabilitatea educatiei
  • nici acum nu e totul perfect, dar avem realitatea in fata, suntem pe calea cea buna; Sa stiti ca nu este o fericire pentru ministrul Educatiei sa vada cati au fost eliminati. Dar in acelasi timp este satisfactia de a vedea ca in sfarsit avem aceasta putere de a ne curata.
  • nu voi fi niciodata partas la stigmatizarea tuturor profesorilor. Faptul ca cei care s-au ocupat de acest Bacalaureat au cuplat la indemnul meu de a fi corecti imi arata ca de fapt cadrele s-au saturat sa fie parte dintr-un mecanism care face rabat de la onestitate. S-au saturat, au dat un semnal puternic.
  • cadrele didactice au cuplat la un mesaj: ca nu mai vor sa fie partase la incorectitudine
  • legea educatiei va duce la o pregatire mai buna, fie ca avem un elev care merge catre BAC, fie unul care va merge spre o pregatire profesionala. Intarirea invatamantului profesional este prevazuta de noua lege, pentru ca este foarte greu sa gasesti un bun meserias de orice tip.
  • Excelenta nu este nimic altrceva decat sa iti faci datoria acolo unde esti.
  • cred ca autoritatea cadrelor prin prisma acestor rezultate este mult intarita. Nu cred ca vom vedea foarte multi elevi care acum termina clasa a XI-a care in clasa a XII-a vor mai chiuli. Cred ca nu vom mai vedea multi elevi care in clasa a XII-a sa nu fie seriosi. A fost un dus rece. Profesorii tocmai si-au recastigat o mare parte din demnitatea lor sociala
  • aceste rezultate vor duce si la apropierea parintilor de scoala; daca parintii vedeau ca elevul vine de la scoala cu o nota mare, poate ca nu aveau motive sa isi puna intrebari cu privire la realitatea acelei note. Acum au motive.
  • si la titularizare va asigur ca va fi toleranta zero fata de frauda. Eu cred ca anul acesta, avand in vedere ce s-a intamplat anul trecut, vor fi consecinte pozitive.
  • Miza esentiala pentru invatamantul superior romanesc - daca vrei sa faci reforma trebuie sa schimbi centrii de putere si nu sa faci reforme periferice, iar centrii de putere ai invatamantului se afla in universitati
  • Acolo este necesitatea maxima a schimbarii. In sistemul universitar se vor petrece mutatii profunde
  • Incep alegerile pentru noile echipe de conduceri. Mesajul meu este simplu: aceasta lege a educatiei da puterea oamenilor de valoare. Ei trebuie sa o si preia. Acesta este moment in care putem sa schimbam atitudini, comportamente, mentalitati, tine doar de noi sa o facem. Mie nu imi e frica. Cred ca o putem, face.
  • elevii trebuie doar sa invete si sa-si ia modele corecte in viata

Anul acesta la examenul de bacalaureat s-au inregistrat cele mai slabe rezultate din istorie: doar 4 din 10 candidati au luat BAC-ul. "Rezultatele bacalaureatului din acest an sunt oglinda societatii noastre de azi si arata ca Romania este la rascruce", a declarat luni dimineata ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.