Printul Paul il acuza pe Adrian Cioroianu ca, in emisiuni televizate, a facut afirmatii prin care a sugerat ca nu ar fi nepotul legitim al Regelui Carol al II - lea, aducandu-i grave prejudicii, si avertizeaza ca isi rezerva dreptul de a-l actiona in judecata pe istoric.

Intr-un comunicat remis agentiei Mediafax, Printul Paul declara ca a luat cunostinta "cu indignare si regret" de afirmatiile lui Adrian Cioroianu la Realitatea TV si la Realitatea FM, apreciind ca acestea "contin o serie de informatii neadevarate" si ca aduc "grave atingeri" dreptului sau la imagine si reputatiei sale. El invoca articolul 30 din Constitutie, referitor la libertatea de exprimare, cat si articolul 10, alineatul 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care prevede ca "exercitarea libertatii de exprimare comporta indatoriri si responsabilitati si poate fi supusa unor formalitati, conditii restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru (...) protectia reputatiei sau a drepturilor altora".

Printul Paul sustine ca nu este pentru prima data cand Adrian Cioroianu face astfel de afirmatii si spune neadevaruri in privinta unor acte si fapte despre care stie exact in calitate de istoric, dar pe care le interpreteaza "intr-un mod interesat si foarte departe de adevar".

In opinia sa, afirmatiile lui Adrian Cioroianu sunt "regretabile si inacceptabile", mai ales pentru ca "sunt menite sa discrediteze onoarea unui om care nu mai este printre noi".

Printul Paul rememoreaza demersurile sale juridice in vederea recunoasterii descendentei sale si a tatalui sau - decizia din 6 februarie 1955 a Tribunalului de la Lisabona, prin care Printul Carol Mircea a fost recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al II-lea, nascut din casatoria cu Ioana Maria Valentina Lambrino, recunoscuta ulterior de instanta suprema din Franta si recunoscuta si in Romania.

"Exista totodata alte hotarari in Romania care atesta irevocabil calitatea de succesor in linie directa cu Regele Carol al II-lea", scrie Printul Paul.

Totodata, el precizeaza ca in cuprinsul certificatului de nastere al tatalui sau, Carol Mircea, la rubrica "tatal" este mentionat Regele Carol al II-lea.

"Fata de cele expuse anterior, consider ca orice referire la faptul ca tatal meu ar fin fiul ilegitim al MS Regele Carol al II-lea al Romaniei sau ca subsemnatul as fi nepotul ilegitim al MS Regele Carol al II-lea al Romaniei ne aduce grave prejudicii, imbracand, totodata, caracterele unei fapte ilicite, sanctionabile potrivit legii civile romane. In concluzie, va anunt pe aceasta cale ca imi rezerv dreptul de a-l actiona in judecata pe domnul Adrian Cioroianu si toate daunele morale acordate vor fi date pentru cauze umanitare", scrie Printul Paul.

Istoricul Adrian Cioroianu a declarat, la Realitatea TV, in contextul criticilor fata de afirmatiile dure ale sefului statului la adresa Regelui Mihai: "E cunoscut faptul ca relatia dintre presedinte si Casa Regala nu sunt chiar bune. Se pare ca relatia dintre presedinte si Paul de Lambrino este mult mai apropiata".

Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana, la B1 TV, ca decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de tradare", el adaugand totodata ca relatia sa de apropiere cu printul Paul a fost un gest pentru a proba ca nu are nimic cu Casa Regala.

"Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Basescu.