VIDEO Primaria Capitalei a prezentat traseul inelului median de circulatie. Vezi cum arata cele trei variante propuse pentru "autostrada suspendata"

de Victor Cozmei, Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 29 iunie 2011, 19:44 Actualitate | Esenţial


Primaria Capitalei a prezentat, miercuri, traseul inelului median de circulatie, vestita "autostrada suspendata a lui Oprescu", pentru zona de Nord a Capitalei, intre soseaua Colentina si strada Virtutii, pana la noua artera de legatura cu autostrada Bucuresti-Pitesti. Proiectul se afla in stadiu de studiu de prefezabilitate si elaborare Plan Urbanistic Zonal, iar proiectantii au propus trei variante de traseu, urmand ca in urmatoarele luni, dupa consultarea publica, sa se aleaga varianta cea mai buna atat din punct de vedere al traficului cat si din punct de vedere financiar. Drumul va avea trei benzi pe sens, iar viteza maxima de strabatere a acestuia va fi de 80 km/ora. Cea mai ieftina varianta costa 603 milioane de euro, iar cea mai scumpa aproape doua miliarde de euro. Inelul median va avea in total o lungime de 55 km, iar in prima faza, in zona de Nord se vor realiza 16,5 km.  Inelul median este autostrada suspendata de care Primarul Sorin Oprescu vorbise inca de la inceputul mandatului, dar pe care nimeni nu o vazuse pana acum.

Inelul median este un nou inel de circulatie, aflat intre inelul principal de circulatie (bd. Iancu de Hunedoara, soseaua Stefan cel Mare, Mihai Bracu, Calea Vacaresti, soseaua Oltenitei, soseaua Viilor, str Progresului, soseaua Grozavesti, Pasaj Basarab, bd. Titulescu) si soseaua de Centura, la aproximativ 5-7 km de centrul orasului. Indiferent de traseul care va fi ales, in principiu, artera va fi realizata in lungul caii ferate Bucuresti-Constanta, pentru a se reduce cheltuielile pentru exproprieri. Primaria Capitalei a prezentat, miercuri, cele trei variante de traseu ale arterei.

Potrivit studiului de prefezabilitate, "inchiderea inelului median pe partea de nord va fi format din calea principala, cu sase fire de circulatie,
Harta inelelor de circulatie ale Capitalei
Foto: PMB
cate trei pentru fiecare sens, artere colectoare si noduri rutiere, in intersectiile cu strazile principale, si va avea o lungime totala de cca. 16,5 km".

Oprescu: "Cine vorbea cu neincredere de autostrada suspendata, acuma are la dispozitie un proiect cu mai multe variante complete"

Proiectul drumului rapid prezentat miercuri de Primaria Capitalei reprezinta de fapt celebra "autostrada suspendata" despre care a tot vorbit primarul general Sorin Oprescu.

"Cine vorbea cu neincredere de autostrada suspendata, acuma are la dispozitie un proiect cu mai multe variante complete. Este o lucrare complexa ce nu poate sa apara peste noapte", a declarat edilul sef.

"Este foarte clar pentru toata lumea ca avem nevoie de drumuri si investitii in drumuri. Trebuie sa intervenim prompt pentru ca altfel orasul n-o sa mai poata sa respire. Proiectul inelului median de nord face parte din contractul meu cu bucurestenii. Am sa-l incep cu toate greutatile in mandatul asta si il voi termina, cu sprijinul bucurestenilor, si in al doilea. Acolo unde se dezvolta infrastructura apar imediat si investitiile si nivelul de trai creste. Ati vazut ce s-a intamplat si in centrul istoric. Nici bine nu s-au terminat icna de reparat strazile si s-au deschis deja 36 de magazine", a mai spus Oprescu.

Descarca de aici studiul de prefezabilitate

Harta - Partea nordica a Inelului Median de Circulatie
Foto: PMB
Potrivit sefului Comisiei Tehnice de Urbanism in cadrul Primariei Bucuresti, arhitectul Sorin Gabrea, cele trei variante prezentate miercuri reprezinta inceperea operatiunilor prevazute de lege privind consultarea publicului pentru realizarea proiectului de urbanism, un proiect ce va fi prezentat dupa sase luni.

"Vorbim despre o artera urbana, un proiect realizat in sistem modular si care va avea o lungime intre 13 si 16 km. Este vorba de un sistem complex, compus din calea principala de rulare pe care se va circula cu viteza de aproximativ 80 de km/ora, si care va avea cate trei fire de circulatie pe sens, pe cea mai mare parte a parcursului. pe langa aceasta cale de rulare principala, vor fi cai secundare ce vor viteza maxima cea admisa in localitati", a explicat Gabrea.


Ce spun specialistii in urbanism despre proiectul inelului median de circulatie al CapitaleiSorin Gabrea, presedintele Comisiei Tehnice de Urbanism:

 • Sunt trei variante si lungimea idfera intre ele. Exista trei variante care au cateva diferente majore intre ele. Pe segmentul Gherghitei-Pipera, exista Varianta 3 la care calea principala de rulare este realizata sub forma unui pasaj superior deasupra caii ferate. Varianta 1 presupune o cale de rulare la nord de calea ferata, iar Varianta 2 presupune realizarea benzilor de trafic de o parte si de alta a caii ferate.
 • Diferenta intre variante este in special in zona lacului si aprcului herestrau udne in Variantele 2 si 3 am proiectat realizarea unui tunel rutier inferior. Ramane sa discutam acum formula cu doua fire pe sens va fi acceptabila. O formula similara va trebui realizata si pe sub dealul Arsenalului. Masinaria care ar trebui sa fie cumparata ar fi aceeasi si am putea sa o folosim in ambele parti cu costuri reduse.
 • Tunelul, asa cum l-am estimat noi, ar ajunge la 125 de milioane de euro kilometrul. El are 4 kilometri. Asta e varianta cu 3 fire pe sens. In varianta cu 2 fire pe sens, se reduc costurile cu 25%. E un motiv pentru care cred ca vom merge pe varianta cu 2 fire pe sens si pentru ca pe zona aceea fluenta va fi mai mare, nu exista noduri rutiere.
Sandu Alexandru, presedintele Registrului Urbanistilor din Romania:
 • In ceea ce priveste acest inel, dincolo de o circulatie fluenta care sa faca legatura intre diferite zone, foarte importante sunt legaturile cu aceste artere de penetratie, ceea ce in Bucuresti lipseste.
 • Eu as avea, pentru moment, o singura observatie critica. Se refera la sistemul de gari care apare in proiect. Adica faptul ca se neglijeaza centrul. In Bucuresti este inca o anumita mentalitate, o anumita optica de a evita centrul. Or, in ultimii 15 ani, toate marile orase din Europa, dimpotriva, au cautat sa aduca gara in centru. Parisul si-a refacut trei gari la care renuntase in centru.
Gheorghe Patrascu, Arhitectul sef al Capitalei:
 • Inelul median face din categoria operatiunilor necesare intr-un oras ca Bucurestiul care a evoluat tardiv in sensul de a extrage circulatia din zona centrala. Asta in ideea celor doua mari preocupari pe care trebuie sa le aiba Bucurestiul. Aceea de a reabilita spatiul public, de a-l reda pietonului. Dar asta nu se va putea face daca nu se intervine si pe partea de trafic, in sensul de a diminua pe cat se poate traficul din zona centrala.
 • Aprobarea planului va dura cam un an. Va dura un an in conditii normale.
 • Lucrarile pot fi aprobate, insa, partial. Sunt zone care sunt clare si care pot fi avansate si din punct de vedere al avizarilor si din punct de vedere al executiei pentru ca nu exista discutii in contradictoriu sau probleme.
Cum arata in detaliu cele trei variante ale Inelului Median de circulatie - zona de Nord

Varianta 1

Prima varianta propune construirea ambelor sensuri ale inelului median la nord de calea ferata.

Drumul porneste de la intersectia CF Bucuresti Constanta cu soseaua Colentina, iar apoi, urmand traseul liniilor de tren, traverseaza soseaua Andronache, soseaua Stefanesti, se intersecteaza cu noua autostrada A3 in zona strazii Gherghitei, strada Petricani, soseaua Pipera, str. Avionului, Pasajul Baneasa, Aviator Serbanescu, Pasajul Baneasa, soseaua Elena Vacarescu, Bucuresti -Ploiesti, bd. Poligrafiei, Calea Grivitei si soseaua Virtutii.

Intre Calea Grivitei si sos.Virtutii se propune un  pasaj suprateran care va fi directionat catre str. Godeni si mai departe catre o artera ce lonjeaza Lacul Morii pana in sos. Virtutii. In aceasta varianta inelul va fi construit la nivelul solului, iar traversarea principalelor intersectii se va face pe pasaje supraterane.

Parcul Herestrau, monumernt istoric va fi traversat de catre un pasaj suprateran in zona sa de nord care va urma lcalea ferata. Cu toate acestea, drumnul este in zona de protectie a cateva monumente istorice foarte importante: Fantana Miorita, Vila Doctor Monivici, Biserica "Sf.Nicolae" - Baneasa si Muzeul de Arta Medievala "Ing. D. Minovici". Traversarea Soselei Bucuresti- Ploiesti se va face pe un pod nou, paralel cu cel de cale ferata. Realizarea acestei variante costa 603 milioane de euro.

PLAN VARIANTA 1 DESCARCA aici planul Variantei 1 la rezolutie mare

Vezi principalele proiecte propuse pe fiecare segment:

 • Tronsonul cuprins intre sos. Colentina si sos. Andronache-sos. Stefanesti - pe acest tronson au fost propuse 2 artere de categoria II, de-o parte si de alta a caii ferate;
 • Pasajul suprateran de la sos. Colentina - realizarea buclarilor pe artera sudica a pasajului in vederea fluidizarii circulatiei din zona;
 • Interesectia Inelul Median - sos. Andronache - sos. Stefanesti - realizarea unui pasaj suprateran pe directia - sos. Andronache - sos. Stefanesti;
 •   Tronsonul cuprins intre sos. Andronache - sos. Stefanesti si traseul Autostrazii Bucuresti - Brasov (in apropierea str. Gherghitei) - inelul median este realizat prin 2 artere de categoria II, de-o parte si de alta a caii ferate;
 • Intersectia inelului median cu autostrada A3 - str. Gherghitei, in vederea reducerii traficului din zona;

 •  Tronsonul cuprins intre autostrada Bucuresti - Brasov si str. Petricani - realizarea inelului median pe partea de nord a caii ferate si crearea unei statii de cale ferata ca parte constitutiva a unui punct intermodal.
 •  Intersectia sos. Petricani - inelul median - realizarea unui pasaj suprateran pe directia sos. Petricani - sos. Tunari si prelungirea liniei de tramvai din zona;
 •  Tronsonul cuprins intre sos. Petricani si sos. Pipera - se are in vedere fluidizarea traficului si departarea de zona de protectie a apeductelor, situate paralel cu calea ferata Constanta;
 •  Intersectia sos. Pipera - inelul median - relatiile inelului cu sos. Pipera - Tunari vor fi realizate prin buclari si rampe supraterane si subterane, fara a afecta constructiile din zona;
 •  Tronsonul cuprins intre sos. Pipera si str. Avionului - localele de deservire a riveranilor au fost propuse pe trasee mai departate de cel al inelului, pe arterele existente, atat pe partea nordica a caii ferate, cat si pe latura sudica; se vor evita exproprierea sau demolaeea constructiilor noi in curs de executie;
 •  Intersectia inelului - str. Avionului - se va asigura legatura intre str. Aviator Serbanescu si artera de centura in zona Padurii Tunari; vor fi intreprinse lucrarile necesare pentru realizarea relatiilor cu inelul median si cu arterele locale principale;

 •  Tronsonul inelului median cuprins intre str. Avionului si Pasajul Baneasa - realizarea unei artere locale care va prelua toate arterele de interes local: str. Pechea, str. Zeletin , str. Trifesti etc.;
 •  Intersectia inelului median cu str. Av. Serbanescu si b-dul Aerogarii - vor fi realizate toate relationarile inelului median cu directia Nord-Sud, importanta penetratie a orasului Bucuresti;
 •  Traseul inelului median cuprins intre Pasajul Baneasa si sos. Elena Vacarescu - amplasarea la sud de calea ferata a unei artere ce asigura accesele riveranilor si legatura dintre str. Elena Vacarescu si str. Nicolae Caramfil;
 • Intersectia inelului median cu str. Elena Vacarescu - realizarea unui pasaj denivelat superior pe directia str. Elena Vacarescu;
 •  Tronsonul inelului median intre str. Elena Vacarescu si sos. Bucuresti - Ploiesti - fluidizarea circulatiei intr-una dintre cele mai importante zone ale capitalei - Parcul si Lacul Herastrau;
 • Intersectia inelului median cu sos. Bucuresti - Ploiesti - realizarea unui pasaj paralel cu actualul pasaj de cale ferata si a altor lucrari (buclari, rampe etc.) necesare in vederea fluidizarii circulatiei din zona;

 • Tronsonul inelului median intre sos. Bucuresti - Ploiesti si b-dul Poligrafiei - facilitarea relatiilor cu b-dul Tipografilor - sos. Straulesti (artere de categ. II);
 •  Intersectia inelului median cu b-dul Poligrafiei - asigurarea legaturii cu o viitoare autostrada spre nord si facilitarea relatiilor cu pasajul Jiului;
 • Tronsonul inelului median cuprins intre b-dul Poligrafiei si Calea Grivitei (Podul Constanta) - fluidizarea circulatiei si facilitarea relatiilor dintre arterele principale;
 •  Intersectia inelului median cu Calea Grivitei, b-dul Bucurestii Noi - sos. Chitila - actualul pasaj subteran va fi reconsiderat in vederea realizarii unui pasaj care sa asigure tranversarea inelului median;
 • Tronsonul inelului median cuprins intre Calea Grivitei si sos.Virtutii - in vederea traversarii zonei de triaj si a liniilor curente ale caii ferate se propune realizarea unui pasaj suprateran care va fi directionat catre str. Godeni si mai departe catre o artera ce lonjeaza Lacul Morii pana in sos. Virtutii.


Varianta 2

Varianta a doua propune acelasi traseu ca si prima varianta doar ca, de la intersectia cu str. Elena Vacarescu pana la strada Tipografilor se presupune construirea a doua tuneluri subterane, cu cate trei benzi pe sens fiecare, pentru a se subtraversa Parcul Herestrau si DN1.

De asemenea, fata de prima varianta, pe tronsonul Calea Grivitei si sos. Crangasi - in vederea traversarii zonei de triaj si a liniilor curente de cale ferata, se propune realizarea unui pasaj suprateran directionat catre b-dul Constructorilor. Aceasta varianta costa aproape doua miliarde de euro, dintre care doar pasajul subteran de sub Herastrau costa 514 milioane de euro.

PLAN VARIANTA 2 DESCARCA aici planul Variantei 2 la rezolutie mare


Vezi principalele proiecte propuse pe fiecare segment:
 • Traseul cuprins intre sos. Colentina si sos. Andronache - sos. Stefanesti - realizarea unei artere cu 3 benzi de circulatie pe partea de nord a zonei de cale ferata;
 • Pasajul denivelat superior str. Colentina - rezolvarea relatiilor inexistente la acest pasaj este propusa similar variantei 1, prin realizarea buclarilor pe artera sudica a pasajului in vederea fluidizarii circulatiei din zona;
 • Tronsonul cuprins intre sos. Andronache - sos. Stefanesti si Autostrada Bucuresti Brasov- str. Gherghitei - vor fi realizate lucrari atat pe latura nordica, cat si in sudul caii ferate, iar in zona cimitirului se propune realizarea unui pasaj denivelat pentru a evita afectarea terenului ce apartine cimitirului.
 • Intersectia inelului median cu autostrada A3 si str. Gherghitei - va fi preluat traseul si pasajul denivelat superior din proiectul destinat autostrazii, la care se adauga realizarea unui pasaj denivelat inferior pentru autostrada Bucuresti - Brasov;

 • Tronsonul inelului median cuprins intre autostrada Bucuresti - Brasov si sos. Petricani - realizarea unei statii de cale ferata, care va permite desfaSurarea circulatiei pietonale la nivelul+1;
 • Intersectia inelului median - sos. Petricani - realizarea unui pasaj suprateran pe directia N-S a sos. Petricani si prelungirea liniei de tramvai de pe aceasta sosea prin realizarea unei piete alungite, unde mai pot fi amplasate capete de autobuze, parcari, pasaje pietonale etc.;
 • Tronsonul inelului median cuprins intre sos. Petricani si sos. Pipera - se are in vedere fluidizarea traficului si departarea de zona de protectie a apeductelor, situate paralel cu calea ferata Constanta;
 • Tronsonul inelului median cuprins intre sos. Pipera - str. Avionului - arterele locale propuse vor tine cont de limita de protectie a apeductului;
 • Intersectia inelului median cu str. Avionului - realizarea unui pasaj denivelat superior pe directia str. Avionului si facilitarea relatiilor de dreapta si stanga;
 • Tronsonul cuprins intre str. Avionului si Pasajul Baneasa - va fi realizata intrarea in subteran a celor doua sensuri ale inelului median, evitandu-se, astfel, demolarea cosntructiilor din zona;
 • Intersectia inelului median cu str. Av. Serbanescu si b-dul Aerogarii - relatiile dintre inelul median si cele 2 artere convergente in nodul Baneasa vor fi realizate in principal pe artere existente propuse cu o circulatie in dublu sens;
 • Tronsonul inelului median cuprins intre Pasajul Baneasa si str. Elena Vacarescu - trecerea tunelului de la sud de calea ferata la nord de aceasta;
 • Intersectia inelului median cu str. Elena Vacarescu - acest nod este rezolvat ca in Varianta 1, prin realizarea unui pasaj denivelat superior pe directia str. Elena Vacarescu;
 • Tronsonul inelului median cuprins intre str. Elena Vacarescu si sos. Bucuresti - Ploiesti - vor fi realizate tuneluri cu ambele sensuri pozitionate la nord de calea ferata, iar racordarea inelului median cu sos. Bucuresti - Ploiesti se va face prin rampe directe din tunel;
 • Tronsonul inelului median cuprins intre sos. Bucuresti - Ploiesti si str. Tipografilor - dupa Gara Baneasa se propune iesirea din tunel a inelului median dupa str. Tipografilor, iar in aceasta zona este prevazut un pasaj superior;
 • Intersectia str. Tipografilor - sos. Straulesti cu inelul median - realizarea unui pasaj superior pentru facilitarea accesului la inelul median;
 • Tronsonul inelului median intre str. Tipografilor - sos. Straulesti - b-dul Poligrafiei - realizarea unei artere locale, alaturata inelului median pe latura de nord;
 • Intersectia inelului median cu b-dul Poligrafiei - asigurarea legaturii cu o viitoare autostrada spre nord si facilitarea relatiilor cu pasajul Jiului, ca in cazul Variantei 1;
 •  Tronsonul inelului median cuprins intre b-dul Poligrafiei si Calea Grivitei - se propune supratraversarea inelului median (sensul vest-est) de pe partea de nord pe partea de sud;
 • Intersectia inelului median cu b-dul Bucurestii Noi - sos. Chitila si Calea Grivitei - realizarea unui pasaj inferior (Pod Constanta) si rezolvarea intersectiei sos. Chitila - b-dul Bucurestii Noi in conditiile descrise la Varianta 1;
 • Tronsonul inelului median cuprins intre Calea Grivitei si sos. Crangasi - in vederea traversarii zonei de triaj si a liniilor curente de cale ferata se propune realizarea unui pasaj suprateran directionat catre b-dul Constructorilor.


Varianta 3

Varianta trei are acelasi traseu ca si primele doua variante, cu exceptia faptului ca intre Autostrada Bucuresti- Brasov si soseaua Petricani, drumul se va construi suspendat, deasupra caii ferate.

Subtraversarea Herastraului se va face tot printr-un tunel subteran care incepe coborarea in dreptul Cartierului ANL Henry Coanda si iese in spatele Casei Presei, dupa intersectia cu strada straulesti.

La intersectia b-dul Bucurestii Noi - sos. Chitila si Calea Grivitei - in vederea traversarii zonei de triaj si a liniilor curente ale caii ferate, dupa intersectarea Caii Grivitei, traseul inelului median se va desfaSura suprateran. Costul variantei 3 este de 1 miliard si 300 milioane de euro, dintre care costul tunelului este de 481 milioane euro.

PLAN VARIANTA 3 DESCARCA aici planul Variantei 3 la rezolutie mare

Vezi principalele proiecte propuse pe fiecare segment:
 • Traseul cuprins intre sos. Colentina si sos. Andronache - sos. Stefanesti - se vor realiza 2 artere de-o parte si de alta a caii ferate si o serie de buclari pe  artera sudica a pasajului pentru facilitarea relatiilor cu alte noduri de circulatie;
 • Intersectia inelului median cu sos. Andronache - sos. Stefanesti - se propune realizarea unui pasaj suprateran pe directia sos. Andronache - sos. Stefanesti si facilitarea relatiilor dintre inelul median (nord si sud) si  sos. Stefanesti - sos. Andronache;
 • Tronsonul cuprins intre sos. Andronache - sos. Stefanesti si Autostrada Bucuresti - Brasov - str. Gherghitei - pe tronsonul cuprins intre nodurile 2 si 3, in dreptul cimitirului Andronache, se propune realizarea unui pasaj suprateran care sa permita arterei sudice alipirea cu artera nordica, la nord de calea ferata; la sud de calea ferata, se va realiza o artera locala cu cate o banda pe sens;
 • Intersectie traseul Autostrazii Bucuresti - Brasov (in apropierea str. Gherghitei) - realizarea relatiei inelului median cu viitoarea autostrada in zona de nord a caii ferate printr-o giratie amenajata la sol;

 • Tronsonul inelului median cuprins intre autostrada Bucuresti - Brasov si sos. Petricani - tronsonul va avea un traseu suspendat, suprateran, amplasat deasupra traseului caii ferate, coborand la nivelul solului dupa traversarea intersectiei cu sos. Pipera - Tunari; pe directia sos. Petricani, se va analiza posibilitatea prelungirii liniei de tramvai, existenta pe tronsonul spre oraS, pana in intersectia cu Bd. D. Pompei;
 • Intersectia inelului median - sos. Petricani - tronsonul generat de artera locala pentru asigurarea traficului la sud de calea ferata va fi conectat la cele 2 intersectii cu sos. Pipera si sos. Petricani;
 • Intersectia sos. Pipera - inelul median - conectarea inelului cu pasajul suprateran ce traverseaza calea ferata pe traseul sos. Pipera - Tunari;
 • Tronsonul inelului median cuprins intre sos. Pipera - str. Avionului - asigurarea legaturii dintre str. Aviator Serbanescu si artera de centura din zona Padurii Tunari, care va asigura accesabilitatea in Cartierul Henri Coanda;
 • Intersectia inelului median cu str. Avionului - realizarea unui pasaj denivelat superior si facilitarea relatiilor cu inelul median si cu arterele locale; se ia in considerare si posibilitatea prelungirii liniei de tramvai spre nord, pe str. Campu Pipera;
 • Tronsonul cuprins intre str. Avionului si Pasajul Baneasa - realizarea unei artere care va prelua toate strazile locale - Pechea, Zeletiu, TrifeSti etc.;
 • Intersectia inelului median cu str. Elena Vacarescu - realizarea unui pasaj denivelat superior pe directia str. Elena Vacarescu;
 • Intersectia inelului median cu sos. Bucuresti - Ploiesti - se propune un acces in artera nordica a inelului median, prin spatele statiei Petrom Baneasa;
 • Tronsonul inelului median cuprins intre sos. Bucuresti - Ploiesti si str. Tipografilor - asigurarea legaturii intre b-dul Poligrafiei si o viitoare autostrada spre nord;
 •  Intersectia cu b-dul Poligrafiei - relatiile inelului median cu str. Jiului la nord se vor realiza prin actualele bucle, iar spre sud cu b-dul Poligrafiei prin 2 giratii;
 • Tronsonul inelului median cuprins intre b-dul Poligrafiei si Calea Grivitei - actualul pasaj subteran va fi reconsiderat prin lungirea rampelor, fapt care impune modificari ale intersectiei b-dul Bucurestii Noi - sos. Chitila; se propune realizarea unui pod care sa asigure inelului median posibilitatea supratranversarii Caii Grivitei;
 • Intersectia inelului median cu b-dul Bucurestii Noi - sos. Chitila si Calea Grivitei - in vederea traversarii zonei de triaj si a liniilor curente ale caii ferate, dupa intersectarea Caii Grivitei, traseul inelului median se va desfaSura suprateran.


Volumul de trafic calculat pentru Inelul Median
Foto: PMB
Scopul realizarii inelului median
 • eliminarea traficului de tranzit de pe inelul principal de circulatie. Proiectantii estimeaza ca circa 8.000 de masini care circula pe acest traseu vor circula pe inelul median;
 • racordarea Aeroportului Otopeni la reteaua stradala municipala;
 • prelungirea liniei de metrou din zona Aurel Vlaicu - Pipera catre Tunari - Dimieni;
 •  prelungirea liniei de tramvai de pe sos. Petricani catre centrul localitatii.
 •  interconectarea principalelor drumuri nationale care intra in capitala (A1-A3-DN1-DN7);
 • conectarea drumurilor nationale cu reteaua municipala de strazi.
 • Crearea a doua noi gari,  Gara Pipera si Gara Chitila, pentru extinderea retelei feroviare in Bucuresti. Gara Pipera - realizarea unei noi gari feroviare, cu acces direct la inelul rutier median si la reteaua stradala municipala; Gara Chitila - realizarea unei eurogari, care ar permite legarea oraSului cu sistemul european de linii de mare viteza si proiectarea mai multor gari pentru o functionare fluenta a traficului.
Fluxuri de trafic atrase in anul 2015
Foto: PMB
Construirea inelului median este unul dintre proiectele cele mai importante propuse de Masterplanul de Transport (strategia de trafic a
Fluxuri de trafic in anul 2025
Foto: PMB
orasului) pentru fluidizarea traficului.  Scopul inelului median este acela de a reduce traficul de tranzit care, in lipsa unei sosele de centura circulabile, se redirectioneaza pe inelul primcipal de circulatie. De asemenea, inelul median crea o legatura  mai buna cu Aeroportul Otopeni, al carui trafic va creste in urmatorii ani de la 3,5 milioene de calatorii la 20 de milioane de calatori.

Proiectul inelului median este realizat de un consortiu de 5 birouri de proiectare: Proiect Bucuresti, Ecoterra, Metroul SA,  Western Outdoor si Alpha Studio. Acest consortiu a fost desemnat in urma unei licitatii publice, valoarea de proiectare fiind de circa 12 milioane de lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

38641 vizualizari

 • +20 (28 voturi)    
  praf in ochi (Miercuri, 29 iunie 2011, 20:00)

  monterosa [utilizator]

  Dupa 3 ani de primarie, Oprescu a avut marea realizare de a ne prezenta un studiu de pre-fezabilitate.
  In principiu la noi asta nu inseamna nimic. Studii se fac cu carul si se ingroapa in sertare.
  Pobabil ca orice firma de profil ar fi facut acest studiu in cateva saptamani.
  Strategia este clara: primarul continua sa ne abureasca cu autostrada asta in continuare, pentru a putea sa candideze la un nou mandat. Probabil ca peste cateva luni va alege unul din proiectele prezentate, urmand ca "la inceputul mandatului viitor" sa demareze in forta lucrarile.
  Ii tot da inainte cu chinezi lui. Are cumva vreun contract semnat si noi nu-l stim?
  Sincer nu pot sa imi explic cum a reusit personajul asta sa devina primar la alegerile trecute. Orice candidat care abereaza despre autostrazi din astea intr-un oras ca Bucuresti ar trebui tratat de alegatori drept un personaj comic. Proiecte mult mai mici, precum parcari sau pasaje se impotmolesc aproate toate si noi discutam aici despre ceva irealizabil momentan.
  • -6 (10 voturi)    
   te dezamagesc (Miercuri, 29 iunie 2011, 23:49)

   badea [anonim] i-a raspuns lui monterosa

   daca treci prin zona semanatoare-pod ciurel o sa vezi cu siguranta ca s-au inceput lucrarile pt traversarea bulevarduluii (intersectia virtutii-crangasi)
   • +16 (16 voturi)    
    cred ca vrea sa intre iar in cartea recordurilor (Joi, 30 iunie 2011, 1:50)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui badea

    pentru cea mai lunga perioada in care se face un studiu de fezabilitate.
    s-a ajuns la un nivel de indobitocire atat de mare inca va bucurati de un primar care incepe un pod dupa 3 ani in care nu a facut decat carnati si v-a servit gogosi.
    marete realizari!..
    inelul median va prelua 8000 de masini!? nu i-a zis nimeni bestialului de oprescu de milionul de masini inmatriculate in bucuresti?
    n-ar fi mai simplu sa tranteasca o sosea cu 2 benzi pe sens pe langa calea ferata, de la depoul grivita pana la iesirea pe centura spre est, la gara pantelimon si pana la A1 spre vest? el vrea sa mai demoleze niste case si sa traga suspendate prin parcuri.. bestial!...
    • 0 (2 voturi)    
     Ei tot imprumuta pentru pensii si salarii , dar (Joi, 30 iunie 2011, 16:00)

     Luxul pe datorie ca la greci [anonim] i-a raspuns lui pehash

     Asa a facut si Grecia. este o nebunie ce autostrazi si poduri suspendate au construit pana au ajuns la riscul de a pierde suveranitatea si teritorii ( insule) ...Se simpte imediat pentru cine a fost prrima data in Grecia ca toate megaconstructiile de lux sunt cam dubioase si ca s-au intins cat nu tine plapuma...Si noi ii urmam...Apropo si in Spania este la fel...Exista o senzatie si acolo ca si in Grecia ca aceste cai de transport terestre au fost contruite pentru viitor si pentru functionarea unui imperiu global cu sediul in Iz-rael...Dublul rol a acestor megaconstructii: de falimentare a tarilor in cauza si cel de utilitare globaliste de viitor pentru este usor de sesizat pentru cei avizati.
  • +2 (2 voturi)    
   mai simplu! (Joi, 30 iunie 2011, 7:20)

   curios [anonim] i-a raspuns lui monterosa

   cand centrul e aglomerat si nu poate fi DISTRUS se fac centuri, astfel ca sa fie mai simplu sa ocolesti orasul decat sa-l traversezi. A se vedea Roma, Milano, Torino etc.
   • +1 (1 vot)    
    sau Madrid.... (Joi, 30 iunie 2011, 16:23)

    neaga1900 [utilizator] i-a raspuns lui curios

    ...care are tot trei inele in jurul ei....renumitele M30,M40 si M50............
   • 0 (0 voturi)    
    pasaje si semafoare (Miercuri, 13 iulie 2011, 23:22)

    bedexe [utilizator] i-a raspuns lui curios

    daca s-ar face pasajele corect, fara semfoare la suprafata si bretele de acces tip petala , ar fi ceva.

    daca s-ar baga banda unica pt ratb si orar fix, ar fi ceva - ca oamenii isi vor lasa masinile acasa cand stiu ca la 20 de eur / luna au transport eficient oriunde in oras.

    Si nu s-ar mai arunca sute de milioane de euro pentru automobile, in timp ce locuitorii tot sufera de aglomeratie .

    Dar primarii nostri nu pot gandi asta.
  • -3 (5 voturi)    
   @monterosa (Joi, 30 iunie 2011, 8:06)

   Mihael [anonim] i-a raspuns lui monterosa

   Ai dreptate. Ne trebuie un nou primar. Ce-ai zice de Udrea care sa construiasca o Sosea de Centura cum numai ea stie. Toti neavenitii isi dau cu parerea!!
  • -8 (10 voturi)    
   curios, ai fost super mandri de baselu (Joi, 30 iunie 2011, 8:46)

   marius [anonim] i-a raspuns lui monterosa

   care a inceput proiectul de la Basarab in 2000 cu proiectul de pre-fezabilitate si care s-a incheiat 11 (!) ani mai tarziu.

   asa ca daca proiectul acesta se va realiza peste inca 5 ani tot va dura mai putin decat maretul pod a lui Basescu-Videanu-Oprescu.

   cat despre inabilitatea ta de a-ti explica de ce a iesit primar... s-a intamplat la fel ca la alegerile de presedinte: intre Basescu si Geoana romanii au ales raul mai mic. Tot asa intre Oprescu si PDL, bucurestenii au ales raul mai mic.

   PS: daca ai de gand sa imi torni iarasi povestea cu opozitia consiliului general de pe vremea lui basescu, uita-te la componenta consiliului de acum si tine minte ca pedeleii sunt aliati acolo cu WC TUDOR si Berbecali! Cine seamana s-aduna!
   • +4 (4 voturi)    
    ce usor e sa te faci ca n-ai memorie (Joi, 30 iunie 2011, 11:44)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui marius

    base nu a inceput proiectul de la pasajul basarab in 2000, ca nu l-au lasat psd-istii. cgmb era majoritar psd. 3 ani s-a chinuit cu superdotatii politruci comunisti sa-i convinga sa aprobe demararea proiectului, dar daca ei n-au vrut?!
    la intrebarea adresata unuia din membrii cgmb (data la niste stiri protv) ce motivatii au ca sa respinga propunerea lui base (retine, era doar in faza de propunere, ce sa mai vorbim de studiu de prefezabilitate) acesta a raspuns ca asa vor ei.
  • +1 (1 vot)    
   Megalomani si Paranoici (Marţi, 5 iulie 2011, 0:15)

   Flores [anonim] i-a raspuns lui monterosa

   Oprescu si gasca de incompetenti din primarie ne baga in datorii inutile. De acord cu comparatia cu Grecia. Sa termine mai intai strapungerea Buzesti- Berzei si Centrul Istoric si sa vedem ce bani mai raman.
 • +7 (11 voturi)    
  Cutremurul merge pe autostrada, Oprescule? (Miercuri, 29 iunie 2011, 20:13)

  mircea [anonim]

  In loc sa bage banii in consolidarea blocurilor care de-abia stau in picioare si la primul cutremur mai mare vor cadea distrugand vietile a zeci de mii de oameni nevinovati, Oprescu arunca banii pe constructi megalomane..

  deh anii de comunism cand Ceausescu a facut Palatul Parlamentului au ramas in constiinta lui Oprescu si zice ca asa ajunge in istorie sau presedintele tarii..sa faca ceva maret indifierent ca de banii aia putea face ceva mult mai bun pentru bucuresteni.

  In Londra masinile platesc o taxa ca sa mearga prin centrul orasului, dar Oprescu n-are treaba ca doar poluarea e doar de doua,trei ori peste limita admisa de Uniunea Europeana..dar ce treaba are un doctor cu lucrurile astea? ca doar la tv te dau cand te filmezi toata ziua in mijlocul strazii nu cand salvezi vietile fraierilor care mor din cauza poluarii..
  • +13 (17 voturi)    
   Primaria si cladirile (Miercuri, 29 iunie 2011, 23:59)

   Proprietar [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Alooo, domnu' anonim, dar de ce ar fi primaria obligata sa iti repare blocul? Proprietar esti numai cand darami ziduri in apartament, sa faci living deschis, ca asa se vede prin telenovele, cand e vorba de investit in infrastructura [tevi, fatade, izolatii] - sa vina primaria sa faca.
   Uite ca eu nu vreau sa-ti faca tie primaria blocul pe banii mei de contribuabil. Iti cade blocul in cap? Ti-e teama ca o sa mori la cutremur? Foarte bine, repara-l sau muta-te.
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Joi, 30 iunie 2011, 12:28)

    Marcu [anonim] i-a raspuns lui Proprietar

    Tare comentariul tau. O tara plina de comunisti sau nostalgici comunisti. Sa mai moara vreo 3-4 generatii ca sa scapam. Poate...

    Oprescu: "Cine vorbea cu neincredere de autostrada suspendata, acuma are la dispozitie un proiect cu mai multe variante complete"

    Declaratia asta mi se pare emblematica pentru Politicianul Roman (nu Petre). Pentru el, orice schita pe hartie inseamna ca este "ca si gata" si trebuie sa inceapa sa se laude cu ce-a facut.

    Nea Oprescule, daca ai crescut pe la tara, sa stii ca gaina care canta seara, dimineata n-are ou!
  • +3 (3 voturi)    
   Punct ochit punct lovit :) (Joi, 30 iunie 2011, 12:23)

   rc [anonim] i-a raspuns lui mircea

   a fost un articol acum vreo saptamana doua cu un urbanist strain, cu experienta prin toata lumea. Dupa cum spunea si el, la noi SE FACE EXACT INVERS decat trebuie aplicanduse doar idei invechite care nu mai sunt fezabile.
   In loc sa DEZCURAJEZI traficul cu masina personala ( poluarea si zgomotul) prin inchiderea de strazi, micsorarea lor sau instituirea de taxe, si sa INCURAJEZI folosirea transportului in comun, mersul cu bicicleta, scutere si pe jos.

   Infrastructura trebuie facuta ca sa ocoleasca orasul nu sa incarci si mai mult un oras care deja nu mai are aer.
   DAR GANDESTE VREUNUL? NU!!!! N-ai cu cine, niste inapoiati si dornici de reclama gratuita.
  • 0 (0 voturi)    
   de ce sa le consolideze? (Miercuri, 13 iulie 2011, 23:24)

   bedexe [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   gratie anilor 90 cand un apartament se lua cu 1-2 salarii medii pe economie (sunt pe internet date), foarte multi au devenit proprietari.

   Acum sa isi consolideze singuri blocurile pe care le detin.

   De ce banii publici sa fie cheltuiti doar in interesul unora?

   Ca proprietar nu ai numai drepturi, ai si multe obligatii ... unele pot deveni penale daca nu le respecti !
 • +6 (10 voturi)    
  tara arde si baba se ... (Miercuri, 29 iunie 2011, 20:23)

  cristian [anonim]

  a mai ramas sa plateasca un studiu de fezabilitate pentru caprioarele din fata bibliotecii nationale si gata... Oprescu le-a facut pe toate
  Vorba goala, asta esti
 • +6 (10 voturi)    
  Parcari (Miercuri, 29 iunie 2011, 20:37)

  boicot [anonim]

  Nu uita de parcari. Nu primaria ar trebuii sa faca parcari, ci constructorii privati la cladirile pe care le construiesc. Obligativitatea sa construiasca parcari la cladirile construite, obligativitatea ca masina sa fie in parcare, subterana si iacata strazile se vor debloca, va fi mai mult loc si gata. Daca noi nu suntem simtiti fa tu ca sa fim dar cu respect, da si posibilitatea.
  • +4 (4 voturi)    
   parcarile (Joi, 30 iunie 2011, 11:18)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui boicot

   incurajeaza mersul la serviciu cu masina. Nu mai bine respiram si noi un pic?
   Ce ne lipseste sunt parcarile de rezidenta, dar astea tin de primariile de sector.
   Si ne mai trebuie transport in comun si benzi speciale pentru biciclete.
 • +20 (22 voturi)    
  autostrada suspendata (Miercuri, 29 iunie 2011, 20:40)

  uzu [anonim]

  nu vreau sa fac politica. nu ma intereseaza cine tine cu cine. vreau sa va spun o realitate despre autostrada suspendata.
  Toronto (ca aici traiesc) are o autostrada suspendata in centru care trece pe malul lacului de la est la vest.
  Primaria Toronto incearca sa gaseasca solutii ca sa o dea jos si sa o puna pe (sau sub) pamant pentru ca cheltuielile de intretinere sunt extrem de mari.
  Cam un sfert din lunguimea initiala a fost data jos in urma cu cativa ani.
  Nu cred ca este necesar sa mentionez ca Primaria Toronto are cu mult mai multi bani decat Primaria Bucuresti.
  Problema majora este ca autostrada suspendata trebuie intretinuta si daca ai si daca nu ai bani. Nu iti permiti sa-ti cada in cap. Asa ca te seaca fara sa iti dea alternativa.
  Odata pusa sus costurile sunt mari si nu suporta amanari.
  Personal nu cred ca Bucuretiul isi poate permite asa ceva, dar eu sunt inginer dar nu in constructii.
  Problema este ca nici Oprescu nu cred ca e ...
  Mult succes !
  • -7 (7 voturi)    
   Ai inteles gresit (Joi, 30 iunie 2011, 8:49)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui uzu

   Autostrada nu va trece prin centru, este un fel de centura intermediara facuta cu scopul sa absoarba trafic, astfel incat sa ajunga mai putine masini in centru...
   • +9 (9 voturi)    
    n-ai inteles nimic (Joi, 30 iunie 2011, 10:38)

    cineva [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Omul ti-a explicat conceptul de autostrada in context urban , si ti-a dat exemplul cel mai elocvent pe care il are el. Ca trece prin centru sau ca ar trece pe la periferie, este vorba despre faptul ca este autostrada de oras si se mai doreste sa fie si suspendata, aspect care presupune costuri URIASE numai de intretinere.

    Deci nu e important pe unde trece, ci ca este vorba de autostrazi suspendate urbane care costa si papa bani prea multi pentru ce beneficii aduce.
 • +13 (15 voturi)    
  Tot in zona de nord? (Miercuri, 29 iunie 2011, 20:48)

  emil [anonim]

  Bai fratilor, dar la zona de sud se gandeste cineva? In afara de pasajul de la Splai, nimic. Zero! Oamenii astia stiu ce nebunie este la Piata Eroii Revolutiei in fiecare seara si dimineata? La fel si pe Viilor, la fel si la Big, pe toata sos Oltenitei, Vitan Barzesti, Luica, etc. Cu oamenii din zonele astea ce facem? Sau se considera ca acestia sunt de mana a doua?
  Pur si simplu mi-e sila. Le transmit numai "bine" autoritatilor.
  • 0 (0 voturi)    
   Bravo dom;le, (Joi, 30 iunie 2011, 16:54)

   Protozaur [anonim] i-a raspuns lui emil

   Credeam ca sunt singurul 'sudist' care se simte ignorat de primar. Sa lase naibii visele astea mancatoare de bani, sa largeasca centura la 2benzi/sens si sa faca PASAJE la intrarile in Bucuresti. Eu stau in sud si lucrez in Pipera dar zau ca nu as mai traversa centrul cu masina daca sos de centura ar fi cum trebuie.
   Iar pt ecologistii cu biciclete si respirat: bravo! va doresc sa respirati voi aerul proaspat din autobuze si metrouri la 8-9 am, pe timp de vara!
   • 0 (0 voturi)    
    prefer libertatea (Miercuri, 13 iulie 2011, 23:35)

    bedexe [utilizator] i-a raspuns lui Protozaur

    de miscare pe care mi-o ofera bicicleta .

    n-am fugit din metrou si autobuz doar de miros, dar si de timpii mari de asteptare.

    stiu sigur ca in 30 min cu bicicleta sunt la serviciu.

    ritmul de pedalare trebuie sa fie astfel reglat ca si cum ai purta o conversatie cu cineva.

    adica un ritm de respiratie normal. caci te deplasezi la serviciu, nu esti la concurs. daca vrei sa alergi, mergi in padurile din apropiere sau ia bicla in tren pana la munte.

    incetul cu incetul nici nu mai transpiri .

    cu investitie minima iti poti lua supra-echipament de ploaie pe care il tii in rucsac.
 • -8 (10 voturi)    
  Abia astept... (Miercuri, 29 iunie 2011, 20:58)

  Andrei [anonim]

  Ar fi cel mai important proiect al Bucurestiului si ar aduce cele mai mari beneficii...
 • +5 (9 voturi)    
  Din cele trei variante se va realiza a patra. (Miercuri, 29 iunie 2011, 21:35)

  mircea [anonim]

  Daca se va realiza.Situatia a fost prezentata imbracata in multe schite si pseudocalcule pentru-ca in ultimul timp ,lui Oprescu i sa reprosat,inclusiv de apropiati,ca nu a venit cu nici-un proiect nou,ca nu are o gandire de ansamblu asupra Bucurestiului.Si cu asta dovedeste ca nu are.Proiectul(schitele)prezentate sun variante mai vechi ale unor studii nefinalizate.Valorile prezentate sunt hilare si se vede ca sa prezentat ceva la plesneala.Sa ia fata unora.Cred ca Vanghelie prezenta o lucrare mai buna.
 • +19 (21 voturi)    
  Mai bine facem ca in Copenhaga (Miercuri, 29 iunie 2011, 21:47)

  Soso [anonim]

  Interzicem accesul si parcarea masinilor in centru, mutam parcarile din centru mai la margine si punem la punct sitemul de transport in comun si construm piste de biciclete bune... in felul asta avem un oras in care se poate respira si nu mai daramam nici munomentele istorice.
  Just my 2 cents!!!
  • +3 (5 voturi)    
   modelul chinezesc (Joi, 30 iunie 2011, 11:30)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui Soso

   Problema e ca necioplitul asta de Oprescu in loc sa ia exemplul germaniei, olandei, danemarcei in materie de infrastructura el ia exemplul Chinei. Copenhaga nu e pe gustul rafinat al lui Oprescu, dar Beijingul este, caci d-aia s-a si dus acolo. Doar ca in Bejing calitatea vietii oamenilor este ultima grija a autoritatilor, astfel ca au trantit betoane suspendate si bulevarde cu 12 benzi. Faptul ca iti trebuie masca de gaze ca sa locuiesti acolo nu prea l-a interesat pe Oprescu.
  • 0 (0 voturi)    
   2 cents (Joi, 30 iunie 2011, 16:57)

   Protozaur [anonim] i-a raspuns lui Soso

   pai chiar ca e de 2 centi ideea ta. Cand o fi Copenhaga de marimea Bucurestiului, cu infrastructura si nr de locuitori ca in Buc, atunci sa facem planuri frumoase. Pana atunci lumea trebuie sa ajunga la serviciu!!!
   • 0 (0 voturi)    
    Populatia din Copenhaga (Joi, 7 iulie 2011, 15:24)

    Ionascu [anonim] i-a raspuns lui Protozaur

    Populatia din Copenhaga (cu tot cu suburbii) este de 1,9 milioane. Amsterdamul are (cu suburbii) 2,1 milioane.

    Bucurestiul cu cei 2,3 milioane (cu suburbii) se încadrează în aceeaşi categorie.
 • +11 (15 voturi)    
  ne trebuie transport public in primul rand (Miercuri, 29 iunie 2011, 21:49)

  vale [anonim]

  IL CREDEAMM PAPAGAL PE oPRESCU, DA E DE-A DREPTUL PROST....IN LOC SA INVESTEASCA IN LINII DE METROU SI cai ferate suburbane (centura feroviara a capitalei e lasata in paragina in loc sa fie reabilitata si utilizata spre exemplu), vrea sa ingroape banii intr-o sosea care nu va rezolva nimic, doar va creste aglomeratia si poluare; in timp ce toate orasele europene au adoptat strategii de limitare a utilizarii autoturismului personal in favoarea transportului public, noi ne credem ca de obieci buricul Pamantului si nu ne intereseaza experienta acumulata de altii in ultimii de ani....sper totusi ca nu se va pune in practica acest proiect iniante de altele mult mai imporante pentru transportul public pe sine (metrou, caii ferate si tramvai)
  • -5 (9 voturi)    
   mai informeaza-te inainte sa-ti dai cu parerea (Miercuri, 29 iunie 2011, 22:37)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui vale

   metroul nu apartine de primarie ci de ministerul transporturilor.
   • +6 (6 voturi)    
    ai auzit de parteneriate? (Miercuri, 29 iunie 2011, 23:31)

    alex [anonim] i-a raspuns lui gogu

    dar desigur pentru astea trebuie oameni cu viziune si initiativa. din pacate noi stim sa ne ascundem dupa deget.
 • +12 (12 voturi)    
  bla bla (Miercuri, 29 iunie 2011, 21:51)

  dorin_aem [utilizator]

  Dupa atata amar de vreme, marile metropole din lume au ajuns la concluzia ca chestiile astea fac mai mult rau decat bine, si pe unde se poate, le fac praf. Noi, aia cu 3 bile, acum le inventam.
 • +7 (11 voturi)    
  Acest primar dezaxat (Miercuri, 29 iunie 2011, 22:42)

  Florin [anonim]

  trebuie sa dispara cat mai repede. Avem nevoie de un primar care sa redea orasul oamenilor nu masinilor. Sunt zeci de lucruri care trebuie facute in orasul asta si lui ii sta mintea la proiecte megalomane.
  Te mai voteaza dracu doctore...
 • -1 (3 voturi)    
  cam mici pozele (Miercuri, 29 iunie 2011, 23:11)

  naza [anonim]

  cam mici pozele... nu se intelege chiar nimic din ele
 • 0 (4 voturi)    
  3 benzi pe sens... (Joi, 30 iunie 2011, 0:11)

  simi [anonim]

  dca faceti ceva ,,,, ganditi pt viitor si faceti cu 3 benzi pe sens.. nu va uitati la bani... pa
 • +6 (8 voturi)    
  Old habits die hard! (Joi, 30 iunie 2011, 0:16)

  KiaV [utilizator]

  Când nu se fac, nu e bine. Când se fac, nu e bine. Dar, totuși, când va fi bine?

  În ceea ce privește mersul la muncă cu bicicleta, nu pot decât să mă amuz ironic. Cocalaru e obișnuit să își pună dosul în Dacie chiar și până la buticul din colț, nu să își pună osânza în mișcare mergând cu bicicleta la muncă...

  Vom ajunge și noi la nivelul acela, dar sunt de parere că nu putem sări peste anumite etape de dezvoltare de dragul unor mofturi. E nevoie de proiecte cu aplicabilitate la realitatea Bucureștiului, nu de visele unora care au trecut de ograda vecinului și cred că le-au văzut pe toate.
  • +1 (3 voturi)    
   concluzia mea e ca esti unul din cocalari.. (Joi, 30 iunie 2011, 11:24)

   FlorinS [anonim] i-a raspuns lui KiaV

   Altfel nu vad de ce ai considera bicicleta un moft!!

   Nu e vorba de a sari peste etape si nici de un moft!
   Promovarea bicicletei si a transportului in comun ar fi muuult mai ieftina decat niste proiecte fanteziste care nu vor face decat sa creasca poluarea!

   Cocalarul e obisnuit sa-si puna fundul in masina pentru a merge la paine pentru ca asta e pentru el reprezentarea bunastarii.

   Daca o campanie publicitara ar promova avantajele bicicletei in cativa ani si-ar da din ce in ce mai multi seama ca asta e directia.

   Asta fara sa trecem prin 10 ani de constructii, dupa care sa ne dam seama ca am facut o tampenie...

   Arderea etapelor e buna, mai ales cand te poti inspira din experienta altora!
   • +1 (1 vot)    
    Cu bicicleta la serviciu? (Joi, 30 iunie 2011, 17:01)

    Protozaur [anonim] i-a raspuns lui FlorinS

    Cu exceptia unui dus la locul de munca, Vai de colegii tai in timpul verii!
    sau ne mandrim ca suntem eco si ne plimbam 'osanza' pe bicicleta, dar putzim [tot] ecologic?!
 • +1 (1 vot)    
  Frumos, elegant..cum se face (Joi, 30 iunie 2011, 0:49)

  Dumi [anonim]

  (null)
 • -1 (5 voturi)    
  Bv (Joi, 30 iunie 2011, 1:07)

  Eu [anonim]

  In Germania fiecare oras mare are cel putin 3 inele in jurul lor la ei se numesc ring.Bravo lui ca a avut curaj sa faca lucrul asta
  • +4 (6 voturi)    
   halal curaj (Joi, 30 iunie 2011, 9:28)

   andone [anonim] i-a raspuns lui Eu

   de fapt si noi avem centura, ea trebuia refacuta si largita, dar primarul n-a facut NIMIC. doar vorbe, si lucrari stupide in centrul orasului, ca sa vada lumea de la distantza. podul basarab, de care toti inginerii zic ca putea sa stea bine mersi pe cativa piloni, ca orice pod normal, are ditamai stalpii si o structura de trei ori mai costisitoare... pe banii cui?

   primarul vorbe non-stop, dupa parerea mea...
 • +7 (7 voturi)    
  Repetati greselile altora? (Joi, 30 iunie 2011, 1:37)

  Lu [anonim]

  O veche vorba de planificare urbana spune: unde semeni strazi culegi trafic! Masurile astea nu rezolva nimic! Care va fi pasul urmator dupa ce si aceste inele vor fi superaglomerate?
 • +9 (9 voturi)    
  12 milioane RON pe apa Sambetei (Joi, 30 iunie 2011, 5:39)

  hotnewsfil [utilizator]

  Si, uite, asa s-au mai cheltuit douasprezecemilioane de RON.
  Va amintiti de studiul 'Bucuresti 2000'?. Tot un gest propagandistic, facut de politicieni in preajma alegerilor.
  Cu 12 milioane de RON se puteau realiza strazi pentru napastuitii de la marginea orasului.
  Daca s-ar realiza o asemenea lucrare gigant, aceasta ar costa de cinci ori mai mult decat s-a estimat, 'pe picior', ca sa dea lucrarii un aer de fezabilitate.
  Un asemenea studiu de prefezabilitate (cheltuirea banilor) se putea face atunci cand ar exista certitudinea ca se vor obtine banii necesari pentru realizarea lucrariimamut.
  Daca Sorin Oprescu are bani, sa ii chetuiasca pentru inlocuirea imensei infrastructuri 'putrezite' a capitalei, pentru modernizara tuturor strazilor, inclusiv a celor de la marginea orasului., pentru modernizaea sistemului de termoficare, si acesta putrezit, pentru realizarea de noi linii de metrou, pentru construirea de gradinite, scoli si spitale, etc., etc.
  • +5 (5 voturi)    
   studii sau niste schitze? (Joi, 30 iunie 2011, 9:32)

   andone [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   si stai sa vedem, ca eu nu cred ca a facut vreun studiu adevarat... ca sa faci un stiudiu de fezablitate, trebuie sa faci teren la greu, sa calculezi toate afacerile pe care le dizloci cu proiectul tau, sa calculezi impactul economic, sa calculezi suprafetele scoase din baza de impozitare, numarul de oameni delasati, reasezarea economiei pe termen lung... e nevoie de analize economice compleze....

   Oprescu a zis ca le-a facut si la Diametrala NS, si cind colo tot studiul lui e un "eseu" de marketing de 20 de pagini, dintre care un sfert critica lipsurile proiectului...

   Cineva sa-l controleze si pe baiatul asta, sa-i ceara socoteala... se aude domnii din presa?
 • +1 (1 vot)    
  Plimbare (Joi, 30 iunie 2011, 6:51)

  Vizitiul [utilizator]

  Cu placa prin Bucuresti :)
 • -1 (5 voturi)    
  Alooo (Joi, 30 iunie 2011, 7:06)

  AndreiIC [utilizator]

  E exact ce are Madridul, m30 care este in cerc in interior, m40 putin Mai pe langa, m45 si m50 care deja merge cum ar fi linia de centura la noi. Se poate, suta la suta.... Dar ramane de vazut. Oricum este super proiectul..... Sper sa poata fi dus la capat
 • +4 (6 voturi)    
  inelul median (Joi, 30 iunie 2011, 8:51)

  gaga [anonim]

  aceste proiecte sunt vechi.
  in campania electorala, blaga vorbea de inelul median, iar oprescu de autostrada suspendata, cu doar doua iesiri, inverzita toata, pe care o duce "pa raza". eu asta vreau , sa fie clar !
 • +4 (6 voturi)    
  automobilul rege (Joi, 30 iunie 2011, 9:52)

  vasile [anonim]

  primaria vorbeste si prezinta proiecte doar pentru masini - autostrazi, diametrale, poduri si inele!!! nu ne-am nascut masina, mai stim inca sa mergem pe jos, avem si alte nevoi. proiectul prezentat nu vorbeste nimic despre centura verde a orasului, dar inelul trece cu poduri sau tunele peste lacuri si paduri, prin cartiere de locuit. cum le protejeaza fonic si de poluare? studiu superficial si de aruncat in ochi alegatorilor!
 • +3 (3 voturi)    
  primarul-macelar (Joi, 30 iunie 2011, 9:58)

  costache [anonim]

  inelul median are si transport in comun? se dubleaza cu un metrou, tren, tramvai sau altceva?
  din pacate nu cred ca primarului ii pasa de altceva decit de masini, sa circule cit mai repede pe oriunde! se plinge ca n-are bani pt consolidari, aptrimoniu, locuinte sociale, si alte programe sociale, dar pt masini si donatii la patriarhie parca ii scoate din buzunarul propriu!
  toate proiectele incepute in stil hei-rupist s-au dovedit ilegale si prost intocmite, dar continua in acelasi stil! de ce nu se seziseaza justitia sa-l ancheteze si sa-l inchida odata pe primarul-macelar? ar face un mare bine societatii!
 • +3 (3 voturi)    
  Jegul (Joi, 30 iunie 2011, 10:15)

  vasile [anonim]

  Mai bine acest jeg ne-ar intreba de ce avem nevoie, eu unul nu am nevoie de sosele in Bucuresti, am nevoie de trotoare, spatii verzi si transport public. Noi acum ne intoarcem in anii 60 cand toata lumea din tarile dezvoltate se plimba cu masina. Daca am pierdut "trenul" atunci, de ce vrem sa recuperam prostia de care altii si-au dat seama mai tarziu?
 • +4 (4 voturi)    
  Ratiunea (Joi, 30 iunie 2011, 10:18)

  Gica [anonim]

  Cu 1mld de euro putem dezvolta metroul (20km), putem face pasaje subterane in intersercitiile importante (cam 10 pasaje), putem face o autostrada de centura pt Bucuresti, se pot face f multe lucruri care ar aduce un beneficiu imens. Proiectul asta e o prostie costisitoare.
 • 0 (0 voturi)    
  Studiu prefezabilitate 1 (Joi, 30 iunie 2011, 10:34)

  mihai [anonim]

  In acest studiu http://inelulmedian.ro/wp-content/uploads/2011/06/Studiu-Prefezabilitate1.pdf

  Biserica Sf. Nicolae Baneasa este indicata gresit si anume unde este cladirea unei ambasade.
  Biserica este mult mai aproape de podul de cale ferata peste Sos. Buc-Ploiesti.
  • +1 (1 vot)    
   Rectific: In toate studiile e indicata gresit! (Joi, 30 iunie 2011, 10:48)

   MIhai [anonim] i-a raspuns lui mihai

   Exemplu http://inelulmedian.ro/wp-content/uploads/2011/06/Studiu-Prefezabilitate1.pdf

   la pagina 41: monumentul istoric este vis-a-vis Petrom baneasa, in poza din pdf in partea opusa cotei 7+500 .


   Ma intreb cate alte greseli mai sunt in aceste studii...
 • +1 (1 vot)    
  studii inutile, proiect aberant (Joi, 30 iunie 2011, 10:47)

  cineva [anonim]

  Daca este vorba despre autostrazi suspendate in Bucuresti, ar face bine sa le pastreze la nivel de machete si planuri. NU AVEM NEVOIE.

  Bucurestiul nu este o metropola cu milioane de locuitori, oscileaza in jurul valorii de 2 milioane si va ramane multa vreme asa. Chiar daca se inglobeaza si Ilfovul ....tot nu ajungem sa vorbim de New York, Paris ...etc.

  Orasul asta nu de autostrazi suspendate are nevoie, ci ce cateva poduri, pasaje, tunele, sisteme de monitorizare si optimizare trafic, automatizari, si maxim 2-3 inele cu minim 2 benzi pe sens pe pamant. Nu suspendate si nu autostrazi, o sa fluieram dupa taxe si bani doar de dragul ca sa tinem sosele in aer, inutile.

  Orasul are probleme datorita lucrurilor marunte pe care nu le are. Uitati-va ce a insemnat podul de la basarab, care efectiv a decongestionat trafic cat nu ne imaginam. Cateva lucrari similare, finalizata centura cu conexiuni la cele 2-3 autostrazi (A1, A2, A3) ...alte cateva pasaje subterane si supraterane...si adio probleme de trafic in Bucuresti.
  Cu banii care s-ar toca pentru suspendata, s-ar rezolva toate aceste optimizari care dor si sunt mult mai necesare si urgente pentru Bucuresti.

  A facut studii peste studii de fezabilitate ...a tocat niste bani pe niste studii care vo zace in sertar, pentur lucruri care chiar au solutii mai bune si mai ieftine.
 • +1 (1 vot)    
  Bravo Romania (Joi, 30 iunie 2011, 11:06)

  Axel [anonim]

  Faceti ceva si cu zona 13 septembrie,razoare ca s-a aglomerat ff rau iar V care este nimic nu face in zona,nu a plantat un pom de cand e primar
 • +1 (1 vot)    
  in nici un caz pe virtutii (Joi, 30 iunie 2011, 11:41)

  gabriel [anonim]

  a descarca acel inel pe virtutii e o prostie ... de ani de zile se circula bara la bara .... iar virtutii este o strada cu 2 benzi pe sens de tip tunel ( cu blocuri la distanta mica de strada)
 • 0 (0 voturi)    
  centura (Joi, 30 iunie 2011, 12:19)

  dorin [anonim]

  Fratilor, inainte de a cheltui asa multi bani. Terminati centura si descongestionati caile de acces catre ea. Apoi faceti parcari sau impuneti ca cei care construiesc sa asigure locuri de parcare. Apoi scoateti din oras supramarketurile. Si sa vedeti ce se descongestioneaza circulatia. Am vazut autostrazi suspendate la Taipei. Dar marturisesc ca sunt extrem de utile dar si extrem de urate si zgomotoase. Cred ca ptr Bucuresti nu se preteaza inca. Si nu uitati de Razoare, Piata Sudului , Pieptanari- care au nevoie de pasaje. Facetiinati acestea apoi ganditi-va la altele. Su nu stiti cum sa cheltuiti banii in zadar pe proiecte care nu au utilitate maxima (cum e si pasajul de la Basarab)
 • -1 (1 vot)    
  fara autostrazi in bucuresti (Joi, 30 iunie 2011, 12:25)

  inelatu [anonim]

  Bucurestiul nu are nevoie de autostrazi sa-l strabata din toate directiile, trebuiesc create mai multe parcuri, imbunatatit sistemul de transport in comun, iar in intersectiile aglomerate facute pasaje subterane , create locuri de parcare pentru a nu mai bloca din benzile de circulatie, creata infrastructura pentru biciclete , cam asa arata o capitala europeana, nu sufocata de masini. Ne-ar mai trebui o sosea de centura pe care sa se circule fluent, si s-ar rezolva problema traficului fara autostrazi suspendate prin Bucuresti. Oricum cred ca e o miscare electorala cu studiile astea , sa arate cat e el de capabil , oprescu ar putea fi un candidat pt prezidentiale din partea USL. Oricum aceste lucrari sunt ft costisitoare si nu cred ca se vor finaliza vreodata.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce legatura este (Joi, 30 iunie 2011, 13:41)

  slider [utilizator]

  Ce legatura este este intre autostrada propus de oprescum acum 3-4 ani, ce trebuia sa traverseze bucurestiul de la Nord la Sud si acest inel median ?
 • 0 (0 voturi)    
  uitati un mic amanunt... (Joi, 30 iunie 2011, 16:41)

  me [anonim]

  care nu il uitati cand pdlii erau primari: trebuie aprobate proiectle lui, lucru care-al trebui sa-l faca prefectura (deci pdl)... si nu au nici un interes.
 • +1 (1 vot)    
  saraci cu... (Joi, 30 iunie 2011, 16:52)

  didel [anonim]

  Voi nu aveti masina sau nu vedeti cum se circula sau ati primit directiva sa-l criticati pe opresc ????.Nu va e rusine ,cum cineva incearca sa faca ceva cum sariti ca tatele sa-l criticati.Nu va place nimic ,nici basescu nici iliescu pentru ca nu a-ti facut nimic in viata voastra ..nu apreciati munnca pentru ca traiti bine si fara.
  Se pare ca si cu cititul stati prost pentru ca nu ati citit articolul cu atentie ,ci nunai ce va convenit.oprescu a facut ceva la viata lui ,putin respect merita si numai pentru ca a fost ales de bucuresteni ,nemaivorbind ca sunt sigur ca pregatirea lui nu o are nici un "comentator"
 • 0 (0 voturi)    
  Hotnews,jos palaria! (Vineri, 1 iulie 2011, 7:46)

  Stepanida [utilizator]

  In sfrasit un articol bine documentat despre viitorul inel median al Bucurestiului!Ati prezentat toate variantele,si parerile unor oameni avizati.Ce vor alege Sorin Oprescu si sfetnicii sai,vom vedea,cat de curand!
 • 0 (0 voturi)    
  O alegere (Vineri, 1 iulie 2011, 7:52)

  arakis [utilizator]

  deloc usoara pentru Sorin Oprescu si toti cei care-l sprijina in acest proiect!Dar cel mai important este ca Sorin Oprescu nu a renuntat la acest proiect,care va fi atat de util traficului bucurestean!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by