Activitatea ghiseelor din administratiile financiare si directiile generale ale finantelor publice care lucreaza cu publicul va fi oprita in perioada 30 iunie - 5 iulie, din cauza procesului de reorganizare si modernizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a anuntat luni institutia.

"Agentia Nationala de Administrare Fiscala trece in aceasta perioada printr-un amplu proces de reorganizare si modernizare. Acesta presupune si rearondarea contribuabililor incepand cu data de 1 iulie la noile administratii fiscale competente, precum si transferul, in conditii procedurale normale, a tuturor informatiilor necesare pentru deschiderea activitatii administratiilor financiare operative la noile locatii", se arata intr-un comunicat al ANAF, citat de Mediafax.

In perioada mentionata, la administratiile financiare din toata tara vor functiona doar centrele de asistenta telefonica a contribuabilului, iar pe portalul www.anaf.ro raman active doar paginile de informare a contribuabililor.

Totodata, trezoreriile din toate administratiile financiare vor lucra program normal in ziua de 30 iunie, continuand cu toate operatiunile de inchidere a lunii, urmand ca in data de 4 iulie sa se deschida numai trezoreriile ramase dupa reorganizare, care vor opera pentru toti contribuabilii rearondati.

La inceputul lunii iunie Guvernul a decis reorganizarea ANAF prin desfiintarea unor directii regionale, disponibilizari si relocari de personal.

Astfel, un numar total de 4.927 posturi din ANAF vor fi desfiintate, dintre care 1.200 ocupate. Alte locuri au fost desfiintate la Autoritatea Nationala a Vamilor (1.427 posturi, dintre care 600 ocupate) si Garda Financiara (713 posturi, dintre care 300 ocupate).

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat luni pentru Mediafax ca 1.063 de angajati ai Garzii Financiare au primit luni preaviz si vor fi examinati, iar in urma testarilor vor pleca din institutie cel putin 291 de salariati, reprezentand 21% din total.

Potrivit presedintelui ANAF, in perioada urmatoare vor fi efectuate testari, urmate de disponibilizari, la Autoritatea Nationala a Vamilor, precum si la structurile teritoriale ale finantele publice.

Blejnar a anuntat la mijlocul lunii iunie ca ANAF va disponibiliza in total 2.000 de angajati in cadrul procesului de reorganizare, din care 1.200 vor pleca pana la jumatatea lunii august.

Restructurarea Fiscului este una dintre conditiile pe care autoritatile romane trebuia sa le indeplineasca pana la prima evaluare a acordului cu FMI, care intra luni, 27 iunie, in board-ul institutiei financiare internationale.

Vezi aici Administratiile Finantelor Publice (municipale/orasenesti/comunale) care vor fi desfiintate.