Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a decis in sedinta de luni ca fortele Armatei Romane dislocate in teatrele de operatii sa scada in 2012 cu 106 militari fata de 2011, iar fortele aflate in tara, dislocabile la ordin, vor creste cu 308 militari fata de 2011.

"In cadrul sedintei s-au aprobat fortele si mijloacele Armatei Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru misiuni in afara teritoriului statului roman, in anul 2012. Astfel, la nivelul Ministerului Apararii Nationale, fortele dislocate in teatrele de operatii vor scadea, in anul 2012, cu 106 militari fata de anul 2011, iar fortele aflate in tara, dislocabile la ordin, vor creste cu 308 militari, fata de 2011", informeaza Administratia Prezidentiala.

De asemenea, Ministerul Administratiei si Internelor va pune la dispozitia Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU, in anul 2012, un numar de 357 de militari, care vor actiona in teatrele de operatii din Afganistan si Balcanii de Vest.

Totodata, in cadrul sedintei, Ministrul Apararii Nationale a solicitat aprobarea continuarii activitatii de testare si validare privind posibilitatea de transport pe teritoriul Romaniei a resurselor materiale si umane apartinand guvernului Statelor Unite ale Americii dinspre si catre Afganistan in sprijinul operatiei NATO - ISAF si a operatiei de coalitie Enduring Freedom, precizeaza Presedintia.

Alte teme discutate in sedinta de luni a CSAT:

  • Membrii CSAT au avizat Carta Alba a Apararii, document elaborat de catre Ministerul Apararii Nationale, urmand ca acesta sa fie supus aprobarii Parlamentului, conform legislatiei in vigoare.
  • O alta tema importanta pe agenda sedintei CSAT s-a referit la Strategia nationala in domeniul capacitatilor civile. Documentul elaborat de Ministerul Afacerilor Externe a fost aprobat de catre membrii Consiliului. Aceasta Strategie, elaborata ca raspuns la solicitarea expresa adresata la nivelul Uniunii Europene, faciliteaza contributia nationala la misiunile civile si civil-militare, atat ale Uniunii, cat si pentru toate situatiile in care experti civili romani sunt detasati la misiuni internationale, indiferent de organizatia sub auspiciile careia este desfasurata misiunea respectiva (ONU, UE, OSCE). Documentul uniformizeaza regulile si procedurile aplicabile in aceste cazuri de catre toate institutiile din Romania care detaseaza experti in astfel de misiuni.
  • De asemenea, CSAT a avizat proiectul de hotarare pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorica si efectivele Ministerului Administratiei si Internelor. Astfel, conform propunerii, Departamentul Schengen se va transforma in Departamentul Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale, casa de pensii sectoriala va fi prevazuta ca structura in subordinea M.A.I., la nivelul Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale va fi operata o reducere de 96 de posturi, iar la nivelul Arhivelor Nationale numarul maxim de posturi va fi redus cu 451. Numarul de posturi aferente fiecarei structuri a Ministerului urmeaza sa fie aprobat prin ordin de ministru.
  • In finalul sedintei, a fost prezentat un raport referitor la activitatile desfasurate si rezultatele obtinute in procesul de prevenire si combatere a evaziunii fiscale in perioada martie - mai 2011. Astfel, au fost aplicate contraventii in valoare de peste 25 milioane de euro, au fost incasate amenzi in valoare totala de aproape 14 milioane de euro, s-au dispus peste 1.500 suspendari de activitate, au fost instituite obligatii fiscale suplimentare in valoare de 863,5 milioane de euro, s-a dispus inceperea urmaririi penale in peste 3000 cauze penale in materia evaziunii fiscale, au fost confiscate bunuri cu valoare estimata de peste 15 milioane de euro si au fost instituite masuri asiguratorii asupra unor bunuri in valoare de peste 1 miliard de lei.

La sedinta CSAT, care a fost condusa de presedintele Traian Basescu, au participat primul-ministru al Romaniei, Emil Boc, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de afaceri, Ion Ariton, ministrul Justitiei, Catalin Marian Predoiu, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi; directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii, Ioan Grosu, seful Statului Major General, general-maior Stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, consilierul prezidential Anca Ilinoiu, sef al Departamentului Relatii Internationale, secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprisor si purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei, Valeriu Turcan.