Un ONG care militeaza pentru drepturile romilor acuza doua localuri bucurestene de discriminare rasiala, sustinand ca angajatii acestora nu ar fi permis accesul unor etnici romi in cluburi, invocand motive care insa nu au fost aplicate si in cazul unor clienti "cu tenul deschis", scrie Mediafax.

Reprezentantii organizatiei Romani CRISS au participat la o "actiune simultana de testare a situatiilor de discriminare rasiala si etnica" in cadrul unei initiative regionale care s-a desfasurat in sase tari: Romania, Serbia, Franta, Italia, Germania si Norvegia.

"Rezultatele testelor sunt ingrijoratoare: un club din trei a manifestat acte discriminatorii fata de persoane de diferite nationalitati si etnii (minoritate araba, africana, turca, roma). Realizata la trei luni distanta fata de prima testare europeana de acest fel, organizata in martie 2011 de catre EGAM, rezultatele confirma o intensificare a practicilor de discriminare rasiala si etnica ce priveaza milioane de cetateni europeni de dreptul de a se bucura de un tratament egal", scriu reprezentantii Romani CRISS intr-un comunicat de presa de luni.

In Romania, grupul "de testare" - format din doua echipe, una de romi si alta din persoane "cu tenul deschis la culoare" - a mers, in noaptea de sambata, 11 iunie, la cluburile Kulturhaus si Belaggio. Rezultatul descoperit de reprezentantii ONG-ului a fost ca niciunul dintre acestea "nu a permis cetatenilor romani de etnie roma sa beneficieze de serviciile oferite publicului larg".

Grupul de romi, cu totii din Bucuresti, era format, potrivit Romani CRISS, din studenti la Administratie Publica, o tanara absolventa a Facultatii de Sociologie, doi absolventi ai Facultatii de Drept, un absolvent al Facultatii de Administratie Publica si un candidat la doctorat in stiinte politice.

"Toti colegii care au participat la acest experiment erau imbracati la fel: baietii cu blugi, bluze si pantofi iar fetele cu bluze, fuste denim sau pantaloni si pantofi cu toc. Singura diferenta era aceea ca intr-un grup erau persoane cu tenul deschis la culoare, iar in celalalt persoane cu tenul inchis la culoare", scriu reprezentantii ONG-ului.

Acestia acuza ca, la intrarea in cele doua cluburi, persoanelor cu tenul inchis la culoare li s-a interzis accesul si, intr-unul dintre cele doua cazuri, li s-a cerut sa se legitimeze.

Intr-unul dintre cazuri, pretextul invocat pentru interzicerea accesului romilor a fost o presupusa petrecere privata ce s-ar fi desfasurat in acea seara in club, iar in cel de-al doilea o presupusa petrecere studenteasca. In ambele cazuri insa, tinerii cu tenul deschis la culoare au intrat in cele doua cluburi fara nicio restictie, fara sa fi fost invitati la vreo petrecere", afirma cei de la Romani CRISS.