Discutiile privind reforma administrativa a Romaniei se amana pentru toamna acestui an, au anuntat luni mai multi lideri PDL dupa sedinta coalitiei de guvernare. Pana la termenul stabilit, coalitia de guvernare se va axa pe descentralizare si reorganizarea institutiilor deconcentrate pe forma actualelor regiuni de dezvoltare economica, au mai spus sursele citate.

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a declarat luni ca "nu mai este timp pana la 1 iulie sa cadem de acord asupra modului in care se face reorganizarea administrativa".

"Vom continua discutiile urmand ca pana atunci sa facem reorganizarea deconcentratelor pe forma regiunilor de dezvoltare economica", a precizat Udrea.

Ea a precizat ca la ministerul pe care il conduce s-a facut deja o analiza a reorganizarii Inspectoratului de Stat in Constructii, unde va ramane un inspectorat la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare, iar la nivel de judete vor ramane doar inspectorii.

Astfel, din 865 de angajati vor ramane doar 740, realizandu-se o reducere de personal de 18% si economii de 15% la cheltuieli. In plus, in urma reorganizarii, o multime de sedii se vor elibera, a argumentat ea.

"Cele mai multe posturi care se reduc sunt de soferi, secretare si sefi", urmand ca aparatul de conducere sa existe doar la nivel de regiune, a adaugat Elena Udrea.

"La un prim calcul, se realizeaza economii de cateva zeci de milioane de euro numai din cheltuieli salariale si cu functionarea diverselor institutii la nivelul judetelor", a sustinut ministrul Dezvoltarii, care a recunoscut ca "oricat de mult ne-am dori noi sa facem aceasta reorganizare (administrativa, n.r.), daca nu ai vot in Parlament sigur ca nu poti".

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat si ea, la finalul sedintei Coalitiei de guvernare, ca deocamdata actiunea guvernamentala se va concentra pe descentralizarea la nivel local.

La nivelul coalitiei se va forma o comisie care sa analizeze "formula de gandire" a reorganizarii administrative a Romaniei.

UPDATE - Kelemen Hunor: UDMR a respins toate propunerile PDL privind reorganizarea teritoriala

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pentru Mediafax, ca formatiunea pe care o conduce a respins, in sedinta coalitiei, toate propunerile PDL privind reorganizarea teritoriala, astfel incat s-a decis amanarea acestui proces.

Sever Voinescu: Se va constitui o comisie care sa ajunga, pana in toamna, la o formula care sa multumeasca pe toata lumea

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat intr-o conferinta de presa ca, in Coalitie, exista un acord ca trebuie facuta reorganizarea, dar difera metoda. "Exista pareri diferite in legatura cu felul in care se deseneaza harta acestui proiect", a spus Voinescu.

Reprezentantul PDl a anuntat ca "s-a decis sa se constituie o comisie, formata din cate trei membri din partidele de guvernamant, care sa ajunga, pana in toamna, la o formula care mutumeste pe toata lumea si care va avea sprijinul intregii Coalitii".