Biserica ortodoxa romana, reputata pentru conservatorismul sau, a intrat in plina era a noilor tehnologii, noteaza AFP. Credinciosii pot de acum sa-si trimita rugaciunile pe internet, sa-si caute sufletul pereche pe site-uri dedicate sau sa urmareasca online funeraliile celor apropiati.

Incepand cu 2007, o data cu instalarea dinamicului patriarh Daniel, 59 de ani, in fruntea Bisericii, cuvantul Domnului este adeseori predicat prin intermediul undelor radio, patriarhul lansand propriul grup de presa, Basilica, care include un post de radio, televiziune, agentie de presa si ziare.

"Biserica online" a luat amploare cu crearea unei multitudini de site-uri care propaga cuvintele sfinte si incurajeaza impartasirea opiniilor intre internautii care au aceeasi credinta.

Unul dintre cele mai populare site-uri, www.crestinortodox.ro (100.000 de vizitatori pe saptamana", a mai facut un pas, propunand credinciosilor sa-si trimita rugaciunile pentru morti via internet.

"Acest site permite romanilor din diaspora sa-si vada numele citit in serviciile religioase", se poate citi pe pagina de start.

Dar lista tarifelor - care merg de la un euro pe rugaciune pana la 24 de euro pentru un abonament lunar - nu a intarziat sa suscite critici in sanul clericilor si in presa.

"Unii au profitat de ocazie pentru a discredita Biserica", crede parintele Nectarie de la manastirea Crasna, surprins de aceasta polemica. "Nimeni nu intelege ca tehnologiile pot ajuta".

In timpul dictatorului Nicolae Ceausescu (1918-89), solicitarile de rugaciune trimise prin Posta, insotite uneori de bani, reprezentau un fapt comun, spune si Traian Covalciuc, calugar la manastirea Zemes.

El critica insa ideea de a impune tarife. "Dumnezeu stie cand ai platit, nu are nevoie de chitanta", spune sexagenarul, cu o lunga barba grizonata, surazand complice.

"Dezvoltarea blogosferei ortodoxe reprezinta raspunsul religiei la provocarile modernitatii", explica Mirel Banica, sociolog al religiilor care analizeaza de mai multi ani "ortodoxia virtuala".

Potrivit acestuia, lipsa timpului pentru respectarea obiceiurilor religioase, printre care se numara si cultul mortilor, determina numerosi credinciosi, in special cei din diaspora, sa apeleze la astfel de site-uri. "Internetul a devenit astfel un inlocuitor al traditiei", pentru cei aproximativ 3 milioane de romani emigrati.

Funerar TV (www.funerartv.ro) propune romanilor "posibilitatea de a insoti, prin intermediul internetului, defunctul pe ultimul sau drum".

Pentru preturi care ajung pana la 840 euro, site-ul "transmite pe internet, in timp real, intreaga gama de servicii funerare, de la pregatirile initiale si pana la final".

Daca anumite site-uri sunt intermediari intre credinciosi si Dumnezeu, altele isi propun sa faciliteze casatoriile.

"Singurul scop al anunturilor de pe acest site este casatoria. Este foarte important ca cei doi soti sa fie crestini ortodocsi, practicanti daca este posibil", subliniaza site-ul www.cetatea-crestina.org.

"Biserica simbolizeaza comuniunea si este foarte important sa mentinem o legatura directa intre credinciosi si preoti", a explicat Rade Radan, un preot ortodox sarb care oficiaza in Australia, inainte de a adauga: "Desigur, nu trebuie sa-l lasam sa ne controleze vietile, dar internetul nu este diavolul".​