Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se va reuni luni, incepand cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi figurand fortele si mijloacele militare pe care Romania le poate pune la dispozitie, in anul 2012, pentru misiuni in afara teritoriului statului roman si proiectul hotararii de Guvern privind structura organizatorica si efectivele Ministerului Administratiei si Internelor, anunta Administratia Prezidentiala.

Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului mai figureaza:

  • Carta Alba a Apararii;
  • Strategia nationala in domeniul capacitatilor civile;
  • Strategia nationala privind protectia infrastructurilor critice;
  • Raport privind activitatile desfasurate si rezultatele obtinute in procesul de prevenire si combatere a evaziunii fiscale.

Reuniunea vine dupa ce presedintele SUA, Barack Obama, a anutat, miercuri, retragerea, pana in vara lui 2012, a unei treimi din fortele americane stationate in Afganistan, respectiv 33.000 de militari.

Ulterior acestui anunt, Nicolas Sarkozy a precizat ca Franta isi va reduce cu "cateva sute" de soldati efectivele din Afghanistan, pana la finele acestui an.

Cel mai recent stat care a anuntat reducerea implicarii militare este Belgia, care a anuntat duminica, 26 iunie, ca va retrage din Afghanistan jumatate din efectivele militare, respectiv 300 de soldati, incepand cu ianuarie 2012.