Bulgaria ar putea gazdui elemente ale scutului antiracheta din Europa in locul Turciei, daca Ankara refuza sa le primeasca pe teritoriul sau, a declarat vineri adjunctul ministrului bulgar al Apararii, Avgustina Tvetkova, relateaza site-ul Novinite.com.

Pozitia Turciei privind gazduirea unor elemente ale scutului antiracheta al NATO si Statelor Unite, cel mai probabil sistemul radar, ar trebui sa fie clara pana in toamna lui 2011, a afirmat Tvetkova, la Pamporovo.

Daca Turcia refuza sa gazduiasca o parte a scutului antiracheta, Bulgaria ar putea demara negocieri cu NATO pentru a gazdui aceste elemente, a adaugat ea.

Tvetkova a precizat ca deocamdata nu exista planuri de stationare a unor elemente ale scutului pe teritoriul bulgar. Ea a reiterat pozitia oficiala a Guvernului, care insista ca intreg teritoriul Bulgariei sa fie acoperit de scut.

Un cotidian bulgar a relatat recent ca un sistem radar pentru detectarea rachetelor iraniene va fi instalat in Bulgaria la sfarsitul lui 2013, in cadrul scutului antiracheta al NATO, potrivit Mediafax.

Decizia NATO si a Statelor Unite de a instala radarul in Bulgaria ar fi fost luata in urma dificultatilor intampinate in negocierile cu Turcia privind instalarea sistemului radar pe teritoriul sau. Ministerul bulgar al Apararii a dezmintit insa informatiile la acea vreme. Washingtonul si Bucurestiul au semnat in mai acord pentru amplasarea unor elemente ale viitorului scut in Romania, la Deveselu.