Ambasada SUA a ales sa raspunda intr-un mod inedit scrisorii trimise de cei doi lideri ai USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, prin care acestia cereau ambasadei americane la Bucuresti sa formuleze un punct de vedere fata de declaratiile presedintelui Traian Basescu la adresa Regelui Mihai.

Potrivit Jurnalului National, in locul raspunsului direct, Ambasada a dat publicitatii doua documente. Primul: alocutiunea celui de al 33-lea presedinte american Truman referitor la monarhul roman, cu prilejul decorarii Regelui Mihai cu Legiunea de Merit (cea mai inalta distinctie militara americana). Al doilea: textul inscris pe placa de pe Memorialul Holocaustului din Bucuresti.

In discursul lui Truman regele Mihai I este caracterizat ca un rege care "a dat dovadă de un comportament excepţional de merituos" in slujba fortelor Aliate, iar despre perioada dictaturii Antonesciene se spune ca regele Mihai I nu avea niciun control, dar ca a reusit sa dea "tel, directie si inspiratie fortelor interne, necoordonate pana atunci, care se opuneau conducerii dictatorului"

Traian Basescu declarase miercuri seara ca desi, in continuare se considera ca abdicarea regelui a fost un mare act patriotic, "abdicarea regelui Mihai a fost un act de tradare a interesului national". Totodata, presedintele a adaugat ca nu e suparat pe regeleMihai si ca relatia sa de apropiere cu printul Paul a fost un gest pentru a proba ca nu are nimic cu Casa Regala. Romania nu isi aseaza corect valorile, sustine seful statului, care precizeaza ca in mod nedrept Antonescu ramane responsabil de Holocaust si nimeni nu spune ca Romania avea la acel moment un sef de stat. "Unora le dam averile, iar pe altii ii consideram criminali de razboi- seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare, ii iertam de toate pacatele?", a mai spus Traian Basescu.