Judecatoarea Alina Ghica de la Curtea de Apel Bucuresti si procurorul Florentina Gavadia de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 au fost alese membre in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), au precizat pentru HotNews.ro surse din sistem. Potrivit rezultatelor neoficiale Alina Ghica ar fi obtinut cu aproximativ 140 de voturi fata de urmatorul clasat, judecatorul Viorel Tudoran (Curtea de Apel Bucuresti), in timp ce Florentina Gavadia ar fi obtinut aproximativ 100 de voturi in fata contracandidatilor.

Potrivit surselor HotNews.ro, judecatoarea Alina Ghica este castigatoare detasata la alegerile pentru CSM la nivelul Curtilor de Apel din tara. Ghica ar fi obtinut cu 140 de voturi mai mult decat contracandidatul Viorel Tudoran, si el judecator la Curtea de Apel Bucuresti.

Alegerile la Curtile de Apel din tara s-au incheiat, singura exceptie fiind Curtea de Apel Galati unde nu a fost intrunit cvorumul necesar pentru desfasurarea alegerilor. Insa, chiar si cu voturile de la Galati (in total aproximativ 40) situatia nu poate sa se mai schimbe.

Amintim ca in cursa pentru un loc in CSM din partea Curtilor de Apel din tara se lupta judecatoarea Alina Ghica (Curtea de Apel Bucuresti), judecatorul Viorel Tudoran (Curtea de Apel Bucuresti) si judecatoarea Dana Garbovan (Curtea de Apel Cluj).

La alegerile de la Curtea de Apel Bucuresti, Ghica a luat 110 voturi, Viorel Tudoran a primit 18, iar pentru Dana Garbovan au votat 12 persoane.

Alina Ghica a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 1998 si si-a facut stagiatura la Judecatoria Sectorului 2. In 2001 a devenit procuror la Parchetul Judecatoriei Sectorului 3 si mai apoi la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti – Sectia judiciar-civila.

Ghica a devenit mai apoi judecator la Tribunalul Bucuresti – Sectia contencios-administrativ, iar din 2007 este judecator la Curtea de Apel Bucuresti. Din luna mai 2010 este presedintele Sectiei de Contencios administrativ si fiscal.

Recent, Alina Ghica s-a remarcat printr-un atac puternic la adresa ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pe care l-a acuzat ca, prin dorinta sa de a putea promova actiunea disciplinara impotriva magistratilor, le afecteaza independenta. Mai multe puteti citi aici.

Cel de-al treilea loc in CSM, din partea Parchetelor de pe langa Judecatorii, a fost ocupat de procurorul Florentina Gavadia din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 6. Potrivit surselor HotNews.ro, Gavadia a iesit si ea castigatoare detasata, cu aproape 100 de voturi in fata contracandidatilor sai.

In lupta pentru un loc in CSM, din partea Parchetelor de pe langa Judecatorii, s-au inscris procurorii: Florentina Gavadia, Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 6; Claudiu Constantin Sandu, Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov; Otilia Iolanda Elena Miclosina, Parchetul de pe langa Judecatoria Resita; Ionel Dorel Motiu, Parchetul de pe langa Judecatoria Marghita; Alexe Scurtu, Parchetul de pe langa Judecatoria Gaesti.

Potrivit propriei descrieri, Gavadia este procuror de 19 ani, din care 3 ani a fost prim-procuror adjunct si alti 10 ani a fost prim-procuror in cadrul aceleiasi unitati de parchet. Gavadia este din anul 2001 si formator in cadrul Institutului National al Magistraturii.

Potrivit unui articol semnat de Sorin Rosca Stanescu, Florentina Gavadia ar fi sustinuta pentru CSM de procurorul Dan Chiujdea, fost membru al Consiliului, invalidat de Curtea Constitutionala in iarna dupa ce a candidat ilegal pentru un al doilea mandat la CSM. Potrivit aceluiasi articol, prin sustinerea lui Gavadia, Chiujdea ar tinti postul de secretar general al CSM.

Asociatia Procurorilor de la Parchetele de pe langa Judecatorii a replicat printr-un comunicat si a calificat articolul semnat de jurnalistul Sorin Rosca Stanescu ca fiind defaimator pentru Florentina Gavadia, tendentios si ”nu are nici un suport in realitatea obiectiva”. Detalii aici.

Gavadia a ajuns la faza nationala a alegerilor pentru CSM dupa ce la faza pe Capitala l-a depasit la voturi pe prim-procurorul Sectorului 4, Mihai Betelie. Site-ul luju.ro acuza ca "victoria Florentinei Gavadia vine pe fondul dosarului penal deschis de DNA, peste noapte, de procurorul, Eugen Stoina de la DNA, care a diminuat fara indoiala sansele candidatului Betelie".

Tot vineri, judecatoarea Mona Pivniceru, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), a fost aleasa, in functia de membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Mona Pivniceru a primit 49 de voturi, in timp ce contracandidata sa din turul doi, judecatoarea Gabriela Barsan, sefa Sectie de Contencios Administrativ a Curtii Supreme, a primit 47 de voturi.

Citeste si: Mona Pivniceru a fost aleasa membru CSM din partea ICCJ