Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins, joi, contestatia in anulare formulata de avocatii lui Dan Voiculescu la decizia prin care ICCJ a decis mentinerea verdictului de colaborare cu fosta Securitate dat de Curtea de Apel Bucuresti, anunta Agerpres.

Dan VoiculescuFoto: Agerpres

ICCJ a decis respingerea contestatiei ca inadmisibila, ceea ce inseamna ca nu au fost intrunite elementele necesare pentru declararea acestei forme extraordinare de atac. Prin aceasta hotarare, decizia ICCJ ramane definitiva.

Dan Voiculescu anunta ca va solicita CSM sa efectueze o ancheta si ca va merge la CEDO. "Voi solicita CSM sa efectueze o ancheta in acest caz si voi continua procesul la CEDO. Chiar si aceasta ultima hotarare a ICCJ imi ofera argumente suplimentare in fata instantei europene", a precizat Dan Voiculescu, intr-o postare pe blogul personal.

Vicepresedintele Senatului este de parere ca ICCJ a decis sa considere inadmisibila contestatia in anulare depusa de el, "refuzand practic sa analizeze pe fond argumentele juridice expuse".

"In mod normal, instanta ar fi trebuit sa decida daca aceasta Contestatie este temeinica sau netemeinica. Insa, pentru ca nu a indraznit sa o analizeze pe fond, instanta a ales solutia de compromis: inadmisibilitatea. Solutia, spun juristii, este ilegala. (...) Dar cati judecatori din Romania de astazi ar fi indraznit sa judece corect, pe fond, si sa admita contestatia depusa de mine?! Reamintesc ca, din mitul colaborarii mele cu Securitatea, fabricat sistematic timp de peste cinci ani, nu a mai ramas decat o nota despre un strain care incearca sa ma convinga sa fug din tara. Toate celelalte acuzatii au fost infirmate chiar de justitia din Romania. Asadar, pe fond, am castigat deja si, din acest motiv, nicio instanta din Romania nu mai indrazneste sa se pronunte asupra continutului acestui dosar", a afirmat Dan Voiculescu.

Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins, pe 10 martie, recursul formulat de presedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, si a mentinut verdictul de colaborare cu fosta Securitate dat de Curtea de Apel Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, pe 5 februarie 2010, actiunea presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, impotriva deciziei prin care Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a dat verdict de colaborare cu fosta Securitate.

La 20 iunie 2006, Colegiul CNSAS i-a inmanat lui Dan Voiculescu decizia conform careia liderul conservatorilor ar fi facut politie politica.

In iulie 2006, liderul PC a prezentat opiniei publice, prin intermediul avocatului sau, deputatul Sergiu Andon, dosarul de urmarire informativa din perioada 1971-1980.

Sergiu Andon a sustinut atunci ca Dan Voiculescu a fost "turnat" de 17 colaboratori si urmarit de aproape 30 de ofiteri de securitate.

Potrivit CNSAS, Dan Voiculescu ar fi fost recrutat ca informator de Securitate comunista, in februarie 1970, primind numele conspirativ "Mircea" si ar fi "relatat verbal despre contactele si schimburile de pachete intre sportivi romani si cei straini, cu prilejul campionatelor de box din 1969, despre schimburile de valuta" si apoi, in Republica Socialista Cehoslovaca, unde a insotit ca translator echipele romanesti de hochei pe gheata.