Indicele de confort termic se apropie de pragul critic de 80 in unele localitati din vestul si sud-estul tarii, iar indicele radiatiei ultraviolete a trecut de noua pe litoral, potrivit site-ului Administratiei Nationale de Meteorologie, transmite Mediafax.

Harta indicelui de radiatie ultravioletaFoto: ANM

Indicele de confort termic este cel mai mare la Sfantu Gheorghe, unde la ora 12.00 valoarea inregistrata era 79. In localitati precum Oltenita, Slobozia, Grivita, Afumati, Videle, Turnu Magurele si Holod, indicele de confort termic este 78.

Indicele de confort termic coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa pentru a determina o temperatura aparenta, cea resimtita de corpul uman. Atunci cand indicele de confort termic depaseste pragul normal, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.

Harta indicelui de radiatie ultravioleta

Harta indicelui de radiatie ultravioleta

Foto: ANM

In ce priveste indicele radiatiei ultraviolete, pe litoral acesta a depasit pragul noua, notificat pe harta ANM cu culoarea portocaliu, in timp ce in jumatatea de sud a tarii indicele radiatiei ultraviolete este cuprins intre opt si noua.

Acest indice reprezinta o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului si se calculeaza pentru a ajuta populatia sa se protejeze. Nivelul estimat se refera la momentul amiezii, in conditii de cer senin.

La aceeasi ora, in Zalau, Gurahont, Bechet si Zimnicea temperatura era de 31 de grade, in timp ce in localitati precum Medgidia, Calarasi, Cernavoda, Fetesti, Harsova, Galati, Focsani, Ramnicu Sarat, Buzau, Bacau, Ploiesti, Rosiorii de Vede, Resita, Timisoara sau Arad temperatura aerului era de 30 de grade.

Medicii recomanda ca in zilele caniculare oamenii sa bea multe lichide, sa faca dusuri cat mai des, sa consume fructe si legume si sa evite expunerea prelungita la soare la orele pranzului.

  • Indicele de confort termic = este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta - cea resimtita de corpul uman.
  • In mod normal, corpul se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta inseamna o racire mai lenta a corpului, care retine mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat.
  • Pragul critic este de 80. Acolo unde valoarea este egala sau mai mare, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.