"Am decis impreuna cu conducerea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS) alocarea preferentiala si semnificativa de fonduri pentru universitatile care fuzioneaza conform articolului 194 din Legea Educatiei", a declarat joi ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Anuntul vine pe fondul informatiilor neconfirmate inca despre posibila fuziune a doua universitati importante din Romania. Prezent la o teza de doctorat, Funeriu a declarat ca exista universitati cu "un numar de posturi de conducere imens, fara legatura cu eficienta organizationala".

Potrivit ministrului, actuala dispersie a fondurilor nu poate duce la performanta, iar universitatile cu un numar mare de posturi de conducere si care vor sa le mentina "o fac pentru a servi o clientela universitara, adeseori gerontocratica si fara nicio performanta". "Nu e de joaca cu reorganizarea universitatilor. (...) Universitatile care fac ceea ce trebuie si se organizeaza corect trebuie premiate", sustine Funeriu. Potrivit acestuia, cu cat o universitate va avea mai putine functii de conducere, cu atat va primi mai multi bani.

"V-ati intrebat de ce Harvard poate sa functioneze cu 15 facultati, iar in Romania o universitate mare are de la 21 de facultati in sus? Va spun eu de ce: pentru ca profesorii de acolo vor sa se ocupe de educatie si cercetare, iar unii de la noi sunt interesati doar de titluri pompoase si de functii. Ei bine, statul nu va mai finanta vanitatile personale ale vanatorilor profesionisti de functii", sustine ministrul.

Declaratia lui Daniel Funeriu vine in contextul unor informatii neconfirmate inca despre posibila fuziune a doua universitati importante din Romania. Pe 9 iunie, Funeriu - aflat intr-o vizita in Timisoara - a declarat ca orasul ar trebui sa aiba o singura universitate. "Daca toate universitatile din Timisoara ar fi adunate sub un fel de metropola, dupa ierarhizare, noua universitate ar fi foarte sus, iar Centrul Universtar Timisoara ar avea numai de castigat. Voi sprijini neconditionat fuziunea universitara si concentrarea resurselor", a precizat atunci ministrul, citat de ziarul Ziua de Vest.

Discutii in legatura cu fuzionarea s-au desfasurat si la Targu Jiu. Rectorul Universitatii "Constantin Brancusi" (UCB) din Targu Jiu a declarat ca universitatea pe care o conduce va fuziona pana in luna septembrie cu una dintre universitatile de prestigiu din tara, potrivit ziarului Pandurul. Adrian Gorun a precizat ca este in discutii cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, cu Universitatea din Craiova si cu o universitate din Bucuresti.

Ce spune Legea Educatiei Nationale privitor la fuzionarea universitatilor

Art. 194. - (1) Pentru promovarea calitatii si cresterea eficientei sistemului de invatamant superior, pentru cresterea vizibilitatii internationale si pentru concentrarea resurselor, universitatile de stat si particulare pot:

a) sa se constituie in consortii universitare, potrivit legii;

b) sa fuzioneze intr-o singura institutie de invatamant superior cu personalitate juridica

(2) Universitatile acreditate la data intrarii in vigoare a prezentei legi pot demara proceduri pentru constituirea de consortii sau pentru fuzionare prin comasare sau absorbtie.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului aloca preferential resurse financiare consortiilor sau universitatilor fuzionate, conform unei metodologii adoptate in acest sens prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, la propunerea CNFIS.

(3) Fuziunea prin comasare sau absorbtie a institutiilor de invatamant superior de stat se face, de regula, in jurul institutiilor din categoria universitatilor de cercetare avansata si educatie si tinand cont de proximitatea geografica.

(4) Evaluarea programelor de studii si a institutiilor de invatamant superior se face periodic, la initiativa Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sau a universitatilor. Rezultatele evaluarii sunt publice, pentru informarea beneficiarilor de educatie si pentru transparenta institutionala.