Senatorii au adoptat, miercuri, o lege prin care se reduce de la cinci la trei ani maximul sanctiunii pentru darea de bani sau bunuri, in campaniile electorale, de catre un candidat, direct sau prin intermediari, pentru determinarea alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral, potrivit Mediafax.

Potrivit proiectului, asa cum a fost amendat de Senat, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase, in timpul campaniei electorale, de catre un candidat, direct sau prin intermediari, in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral, ori a unui anumit candidat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la trei ani.

In legea electorala aflata in prezent in vigoare, pedeapsa prevazuta pentru astfel de fapte este de inchisoare de la sase luni la cinci ani.

Senatorii au adoptat, la propunerea Comisiei pentru administratie, o prevedere care stabileste ca persoanele care primesc bani sau bunuri in schimbul voturilor risca o pedeapsa cu inchisoarea de la trei luni la un an sau amenda.

Senatorii au eliminat, la propunerea Comisiei pentru administratie, care a intocmit raportul la initiativa legislativa, prevederea foarte stricta propusa de initiatori ca in timpul campaniei electorale sa fie interzisa folosirea oricarui material electoral cu exceptia bannerelor, a afiselor electorale si a documentelor tiparite ce cuprind oferta electorala a candidatului sau a partidului politic aflat in cursa electorala.

La propunerea aceleiasi comisii, Senatul a eliminat una dintre principalele prevederi dorite de initiatori, prin care se stabilea ca participarea cetatenilor la alegeri este obligatorie.

Senatorii au respins si prevederea potrivit careia neparticiparea la vot ar fi urmat sa reprezinte contraventie si sa fie sanctionata cu o suma cuprinsa intre 1.000 si 1.500 de lei.

Senatul s-a pronuntat, astfel, pentru mentinerea reglementarii actuale, care stipuleaza ca participarea cetatenilor la alegeri se face pe baza liberului consimtamant al acestora.

In proiect se arata ca, in campania electorala, candidatii pot oferi alegatorilor afise, pliante, carti postale, ilustrate, brichete, chibrituri, calendare, pixuri, sepci, tricouri, esarfe, fulare, insigne, ecusoane, fanioane, stegulete sau baloane inscriptionate cu insemnele partidului politic care participa la alegeri.

Initial propunerea legislativa nu a intrunit numarul de voturi necesar pentru a fi considerata ca adoptata de Senat, ea intrunind doar 50 de voturi "pentru", 52 de voturi "impotriva" si sapte "abtineri".

Ulterior, vicepresedintele Senatului, Adrian Tutuianu si-a atentionat colegii ca s-a dat un vot impotriva unei initiative legislative pe care toate grupurile parlamentare au declarat ca o sustin si ca sunt de acord sa combata mita electorala, el anuntand ca liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu doreste reluarea votului.

Dupa reluarea votului, proiectul a fost adoptat cu 104 voturi "pentru", doua "abtineri" si doua voturi "impotriva".

Proiectul, initiat de un grup de senatori si deputati PSD, care are caracter organic, a fost dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata.