Plajele din nordul litoralului romanesc s-au umplut in aceste zile de alge, reprezentantii Administratiei Bazinele de Apa Dobrogea Litoral (ABADL) reusind cu greu sa faca fata acestui fenomen cauzat de incalzirea apei, relateaza Mediafax.

Potrivit responsabilului de comunicare al ABADL Catalin Anton, zona de nord a litoralului se confrunta in aceasta perioada cu un fenomen de inflorire a algelor de o amploare foarte mare, sute de tone de alge fiind adunate in ultimele zile de pe plaje.

"Angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor Constanta au strans de pe plaje aproximativ o mie de tone de alge, care au fost scoase de valuri la tarm. In aceste zile cantitati semnificative de alge se gasesc in sudul statiunii Mamaia, precum si pe unele sectoare de plaje din Constanta. Precizam ca prezenta masiva a algelor in apa marii, desi provoaca disconfort, nu este daunatoare sanatatii turistilor", a spus Anton.

El a subliniat insa ca inflorirea algala masiva poate determina consumarea oxigernului din apa, fapt ce ar putea duce si la un fenomen de mortalitate piscicola.

Conform sursei citate, reprezentantii ABADL vor interveni in fiecare seara, dar si pe parcursul zilei pentru a curata plajele.

"Administratia Bazinala de Apa a marit numarul de utilaje si de muncitori , iar pentru a asigura o interventie cat mai eficienta personalul a fost mobilizat sa lucreze in ture atat noaptea, cat si pe parcursul zilei", a adaugat Catalin Anton.

Peste 20.000 de turisti se aflau, sambata, pe litoral.

Conform reprezentantilor Politiei, numai in cursul zilei de vineri pe Autostrada Soarelui au fost inregistrate 11.000 de masini care se deplasau spre litoral.