Judecatorul ICCJ Georgeta Barbalata, purtatoarea de cuvant a instantei supreme, a fost audiata, miercuri, de procurorii anticoruptie in calitate de martor in dosarul "gruparii Mironescu", in legatura cu unele fotografii gasite in urma perchezitiei informatice, in care ea apare intr-un grup alaturi de un vietnamez acuzat de spalare de bani, transmite Mediafax.

Surse judiciare au declarat ca judecatorul Georgeta Barbalata, purtator de cuvant al instantei supreme, a dat o declaratie in dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanta in care sunt cercetate 30 de persoane, din care 28 sunt arestate.

Barbalata a fost intrebata de procurorii anticoruptie in legatura cu mai multe fotografii gasite in urma perchezitiei informatice facute in cazul calculatoarelor ridicate din Portul Constanta, de la sediul firmei Container Clearance Services SRL, al carei administrator era Aurelian Pilca, cercetat in acest dosar, au precizat sursele citate.

Conform acelorasi surse, din fotografii ar reiesi ca magistratul se afla intr-un grup format din aproximativ 30 de persoane, intre care se afla si Hua Le Duc, cetatean romano-vietnamez suspectat de spalare de bani si trimis in judecata intr-un alt dosar penal. Fotografiile ar fi fost facute in urma cu aproximativ cinci ani, in timp ce judecatorul se afla in vacanta.

Potrivit avocatilor care au participat la audieri, Georgeta Barbalata le-ar fi spus procurorilor ca ea nu cunoaste imprejurarile in care Hua Le Duc se afla acolo si ca nu-l cunoaste personal.

Potrivit aparatorilor din dosar, legatura intre judecator si aceasta cauza ar fi aceea ca dosarul "gruparii Mironescu" s-a creat ca urmare a disjungerii din dosarul in care a fost deferit justitiei Hua Le Duc.

Avocatii inculpatilor nu au dorit sa faca alte precizari, aratand ca cercetarile in acest caz continua si ca procurorul de ancheta Gheorghe Bocsan nu le pune la dispozitie informatii necesare apararii clientilor lor.

In dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanta sunt cercetate de procurorii anticoruptie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate, una a primit mandat de arestare in lipsa, iar senatorul PDL Mircea Marius Banias are interdictie de a parasi tara pentru 29 de zile.

Astfel, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile Laurentiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Liviu Adrian Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, in prezent sef al Biroului Vamal Targuri si Expozitii Bucuresti, Liviu Costel Bratu si Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncti ai sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, Adrian Sorin Patrascu, ofiter de politie, comandant al "Grupului de nave" Constanta din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, precum si inspectori, lucratori, comisionari si intermediari vamali, asociati si administratori ai unor firme. De asemenea, instanta a emis mandat de arestare preventiva in lipsa pentru El Haj Ahmad, cetatean libanez, intermediar vamal.