Moartea afaceristului moldovean Igor Turcan, spulberat marti in explozia unei masini-capcana, in centrul Chisinaului, dezvaluie o lume in care crima organizata si institutiile care ar trebui sa lupte impotriva ei colaboreaza strans in statul aflat la granita de est a Uniunii Europene. Asasinatul, investigat de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), dezvaluie o lume in care politisti si criminali fac afaceri impreuna si unde politicul este doar o platforma pentru afaceri ilegale care duc la crime violente.

Foto:

Igor Turcan a fost unul dintre reprezentantii acestei lumi: pe scena publica, victima asasinatului era consultant politic, sef de federatie sportiva, afacerist cu ochelari auriti si imbracat la patru ace. In spatele cortinei insa, acelasi Turcan se misca printre milioane de euro si afaceri subterane cu tigari, printre criminali condamnati, sefi din Politie, interlopi periculsi si ofiteri de informatii.

Bomba detonata la distanta, plasata intr-un automobil Lada cu numere rusesti furat din Ucraina, completeaza un puzzle de conexiuni pe care OCCRP le-a investigat in Moldova si le-a pus cap la cap.

Conflictul.Plangeri penale de 40.000 de euro

Cu 50 de zile inainte de atentatul din Chisinau, pe 19 aprilie, sotia lui Igor Turcan deschide un dosar civil la judecatoria raionului Criuleni. Aproape concomitent, femeia inregistreaza si o plangere penala la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC). Juridic, actiunile Rodicai Cobzari-Turcan se contopesc pentru ca ambele privesc aceeasi fapta si sunt indreptate impotriva aceleiasi firme: Bulgartabac Group MB SRL. (facsimil dosar Criuleni)

Ca parte civila, sotia lui Turcan revendica o datorie de 650.000 de lei moldovenesti (40.000 de euro) de la aceasta companie. In prima instanta, Turcan are castig de cauza, dar Bulgartabac Group MB a atacat decizia la Curtea de Apel. Asta se intampla in mai.

Turcan a facut afaceri cu aceasta firma in care OCCRP a descoperit prezenta unor afaceristi cu trecut criminal si cu legaturi in serviciile de informatii si politia din Republica Moldova.

Criuleni. Fabrica de fum

In marginea orasului Criuleni, cu 200 de metri pana-n granita militarizata dintre Moldova si republica separatista Transnistria, functioneaza o fabrica de tigari. O hala mare albastra, cateva containere de transport si ghereta unui portar care bea votca e tot ce se vede prin plasa de otel a gardului. Restul reiese din documente: fabrica apartine Bulgartabac Group MB SRL" companie infiintata in aprilie 2009.

Oficial, actionarul majoritar (90%) al firmei este generalul (r) Igor Stefan Ursachi din Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) " contraspionajul moldovenesc. Ursachi a activat in Subdiviziunea cu Destinatie Speciala Antiterorista ᅡAlfaᅡ a SIS, de unde a iesit in rezerva, retragandu-se in afaceri si la conducerea unei organizatii a veteranilor din Serviciu.

Actionarul minoritar (10%) al Bulgartabac Group MB este bulgar. Il cheama Manolov Chavdar Krastev si mai detine o companie in Sofia de intermedieri alimentare.

Director al firmei Bulgartabac Group MB este Iurie Stefan Lungu "un fost ofiter de politie care a lucrat in Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate si a Coruptiei. Asta pana in octombrie 2002, cand Lungu a fost condamnat la 20 de inchisoare, fiind unul dintre cei care l-au asasinat pe Valeriu Rotari, zis "Zelionii" " un asa numit "Vor v zakone" ("hot in lege"). Astfel se numesc sefii gruparilor criminale din fostul spatiu sovietic care urmeaza modelul de organizare piramidala al mafiei ruse. Impreuna cu alti doi interlopi moldoveni, fratii Vitalie si Pavel Levinta, Iurie Lungu a comis crimele la comanda lui Popovici Galca Petru zis "Micu" " primul "hot in lege" dovedit in Moldova care, la acea vreme, isi lichida rivalii ("Zelionii", "Jeca") si care acum se afla inca in puscarie. Spre deosebire de Iurie Lungu si de fratii Levinta, eliberati in 2008, inainte de termen, pentru "comportament pozitiv".

Prin urmare, cu Lungu, Ursachi si Krastev a facut afaceri Igor Turcan, ucis marti in Chisinau.

Ilustrativ e faptul ca in momentul infiintarii, compania Bulgartabac Group MB SRL si-a declarat sediul social la aceeasi adresa ca firma familiei Turcan, Seita Tobacco Co SRL (fosta East Consulting Company): Chisinau, str.Lazo Serghei, 21 - o zona centrala a capitalei moldovene. Ulterior, Bulgartabac si-a mutat cartierul general la Criuleni. In tot acest timp, Seita Tobacco Co, al carei actionar principal (50%) este Rodica Cobzari-Turcan, a ramas in afaceri de consultanta si furnizari cu fabrica de tigari de la Criuleni, administrata de Iurie Lungu. Tovarasia insa a celor trei din Bulgartabac cu familia Turcan se termina brusc, in aprilie a.c., cand certurile pe bani culmineaza in acuzatii penale si un dosar civil aflat pe masa judecatorilor.

O luna si jumatate mai tarziu, la nici 24 de ore de la decesul lui Igor Turcan, Iurie Lungu urma sa imparta o banca intr-un parc, alaturi de un vechi "coleg".

Chisinau.Intilnirea din parcul Bucuriei

Parcul este chiar cel din fata sediului central al Directiei de Combatere a Crimei Organizate (DCCO) din strada Bucuriei, Chisinau.

"Colegul" cel vechi al lui Iurie Lungu este chiar locotenent-colonelul de Politie, Alexandru Pinzari " actual sef adjunct al Sectiei de Contracarare a Gruparilor Criminale din cadrul DCCO si fost director-adjunct al DCCO.

Igor Turcan

Igor Turcan

Foto: OCCRP

Miercuri, in jurul orei 13, Pinzari si Lungu au petrecut aproximativ un sfert de ora impreuna, pe o banca, discutand pe un ton scazut, intr-o atmosfera relaxata. Scena a fost surprinsa de reporterii OCCRP aflati in proximitate. Contactat telefonic de OCCRP, dupa un scurt moment de ezitare, lt. col. Alexandru Pinzari a confirmat intalnirea neoficiala cu directorul fabricii de tigari din Criuleni: "Da,".ne-am intalnit. Eu am fost coleg la Academia de Politie cu Iurie Lungu, asa cum am fost si cu Igor Turcan" Apoi, l-am predat colegilor de la Directia de fraude care aveau misiunea sa verifice activitatea economica a fabricii in cauza (de la Criuleni " n.r.). (") Nu, nu va pot spune daca le-a furnizat vreo informatie, nu sunt la curent cu ancheta. Da, eu l-am intalnit pe Lungu in legatura cu acest caz, cu moartea lui Turcan. Era angajat la decedat care avea ceva plangeri cu el si eu l-am chemat si i-am zis: ?..."

Acestea fiind zise de lt. col. Alexandru Pinzari, ramane totusi neclar la ce "verificari economice" s-a referit acesta sau unde l-ar fi "predat pe Lungu", atat timp cat si unul si altul au plecat in directii diferite: ofiterul spre sediul Politiei, iar interlopul spre o masina inmatriculata in Chisinau.

Mai limpede e ca in afacerile suspecte cu tigari din Moldova - un punct important pe harta internationala a contrabandei cu tutun, - sunt implicati fosti politisti specializati in crima organizata care, la randul lor, sunt conectati, prin cumetrii si afinatati, la sefi actuali ai Politiei. In acest carusel, Igor Turcan, si el fost absolvent al Academiei de Politie, avea legaturi de afaceri cu multi dintre colegii sai. O parte dintre ele s-au sudat in 2005, in orasul Orhei, in inima Republicii Moldova.

Orhei.Contrabanda Turcanilor

Pe 7 noiembrie 2005, Igor Turcan se asociaza cu ucraineanul Igor Martyniuk in firma International Tobaccco SRL. Compania opereaza fabrica de tigari din Orhei - ridicata tot in acea perioada. In schema de afaceri, a fost cooptat si maiorul Oleg Gheorghe Turcan " fost sef adjunct al Directiei de Combatere a Crimei Organizate din Departamentul Serviciiilor Operative. Cu un an inainte, in 2004, Oleg Turcan iesise sifonat din aparatul Politiei prin ordinul ministrului de interne, dupa ce fusese acuzat oficial de complicitate si protectie acordata unei puternice grupari de contrabandisti ("Caciula"), dar si de obstructionarea anchetelor din acel caz.

Desi au acelasi nume de familie, Igor si Oleg n-au fost rude, ci doar amici din aceeasi promotie a Academiei de Politie, impreuna cu lt.col. Pinzari, interlopul Iurie Lungu si alti functioanari influenti care inchid cercul investigat de OCCRP.

Din start, fabrica din Orhei intra puternic pe piata, iar productia devine a doua din Moldova, dupa cea a intreprinderii de stat. Diferenta dintre cele doua este ca la stat marfa e controlata mai riguros, in timp ce la Orhei contrabanda incepe sa infloreasca. Asta o spune chiar un comunicat al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice (CCCEC) din iulie 2007: "Pe teritoriul fabricii de producere a tigarilor din Orhei, ce apartine I.M. "International Tobacco" SRL, pe langa tigaretele produse de aceasta fabrica in mod legal (Focus, Prefect, Wind " n.r.), (") au fost depistate si ridicate: 400.000 de tigarete cu filtru fara inscriptia denumirii producatorului si 850.000 tigarete de marca "Regal" si "Super King"s", produse conform inscriptiei de pe pachete in Marea Britanie si nemarcate cu timbre de accize. (")".

Intre timp, despre dosarul penal deschis de CCCEC nu s-a mai aflat nimic, iar fabrica din Orhei a functionat bine-mersi cu cei doi Turcani plus ucraineanul partener. Numai ca, de-a lungul timpului, intre cei doi moldoveni, au survenit tot felul de neintelegeri financiare. Conflictul s-a acutizat, iar Oleg a reusit sa-l scoata pe Igor incet din afacere. In prezent, compania International Tobacco SRL, pe care functioneaza fabrica de tigari din Orhei, este controlata (92%) de Oleg Turcan, iar asociat minoritar a ramas ucraineanul Martyniuk.

Tot Oleg figureaza oficial ca administrator al firmei. El este finul de cununie al altui Turcan, si mai controversat: Ion Serghei Turcan, actualul sef al Brigazii de Politie cu Destinatie Speciala "Fulger" (trupele de interventie, moldoveni "n.r.), fost sef al Departamentului de Servicii Operative. Si acest din urma Turcan, politist cu state vechi, a fost implicat in activitati de contrabanda, potrivit documentelor obtinute de OCCRP din Minsterul de Interne moldovenesc.

Contrabanda si asasinate la comanda

Conflictul dintre cei doi fosti politisti, Oleg si Igor, a avut consecinte cu efecte imediate pe piata tigarilor din Moldova. Scos din afacerea de la Orhei, Igor Turcan isi muta interesele la Criuleni, unde apare noua fabrica, in 2009 - cu ofiterul (r) SIS, interlopul si bulgarul in acte. Astfel, Bulgartabac Group (Criuleni) intra rapid in concurenta cu International Tobbaco (Orhei), cele doua fabrici de tigari devenind cele mai prolifice entitati private in domeniu din republica.

Pentru multi dintre ofiterii de Politie moldoveni de la Crima Organizata, fabrica de la Criuleni e insa un fel de subiect tabu. Vorbesc in soapta despre asta, in locuri ferite de intalnire la marginea Chisinaului sau pe Internet - acolo unde comunicatiile ar fi mai greu de monitorizat decat pe telefoanele lor mobile. Incet, un aparat tacut se pune in miscare cu poltisti, procurori, functionari de la Fisc si din Ministerul Justitiei, actionand discret, pe langa functie, dar incercand sa denunte public influenta crimei organizate. Investigand afacerile cu tigari din Moldova, OCCRP a intrat in contact cu multi dintre acestia, chiar inaintea morti lui Igor Turcan.

Triplul asasinat

Astfel, au aparut informatiile, inca nedovedite judiciar, care asociaza aparitia fabricii din Criuleni cu un triplu asasinat comis la sfarsitul anului 2000 in raionul Ialoveni, Moldova. Victimele, Ilie Buruiana, Mihai Guzun si Andrei Plamadeala, trei afaceristi moldoveni, au fost rapiti, torturati si executati cu automate Kalashnikov. Cadavrele lor incinerate au fost ingropate intr-o padure. Acolo au zacut aproape zece ani. Abia in 2009, cei trei au fost dezgropati si identificati de Politie.

Ce s-a stabilit judiciar: Escadronul de asasini a fost condus de interlopul Robert Girleanu care a actionat impreuna cu Serghei Banaru, Vitalie Virtos si Dumitru Nicolae Catruc. Acesta din urma a fost prins de ofiterii Sectiei de Servicii Operative din cadrul DCCO, condusa de lt.col. Alexandru Jizdan si de adjunctul Alexandru Panzari - seful Sectiei de Contracarare a Gruparilor Criminale. Catruc si-a recunoscut vina, a descris in detaliu tripla crima si i-a turnat pe toti, inclusiv pe cel care ar fi comandat-o: Ion Anton Druta, zis "Pisateli" " un alt moldovean certat cu legea. La scurt timp, filmul operativ in care Catruc face marturisirea, adica proba cheie, a disparut chiar din dosarul politiei, ceea ce le-a permis lui "Pisateli" si Robert Girleanu sa se plimbe nestingheriti prin Romania si Moldova. Filmul insa reapare brusc in 2010 la dosarul incomplet aflat pe masa procurorului Denis Rotaru din Ialoveni. Acesta ii pune pe toti, oficial, sub invinuire pentru tripla crima printr-o ordonanta obtinuta de OCCRP.

Acum, dosarul e pe rolul Judectoriei Ialoveni, dar Druta si Girleanu, principalii acuzati, se ascund in Romania, dupa ce, in prealabil, au reusit sa obtina cetatenie. Primul e rezident la Iasi, celalalt locuieste in Bucuresti. Ambii sunt locotenentii lui Ion Gusan, zis "Patron" - un alt "hot in lege" moldovean care, la randul lui, face afaceri prin Romania. Culmea este ca Robert Girleanu, cel care i-a ciuruit efectiv pe cei trei afaceristi moldoveni, a fost retinut in noimebrie 2010, in Romania, de procurorii DIICOT. Anchetatorii au stabilit ca Girleanu e liderul unei gruoari de contrabandisti cu tigari dupa ce depistasera intr-o hala a unei firme din Urziceni, judetul Ialomita 1339 de baxuri de tigari de diferite marci provenind din Moldova si Ucraina. Taxele vamale aferente capturii depaseau suma de un milion de euro. In prezent, Robert Girleanu se afla in libertate.

Ce nu s-a dovedit judiciar: Mai multi ofiteri de politie moldoveni din cadrul DCCO suspecteaza ca disparitia filmului cu interogatoriul lui Catruc are legatura cu gruparea lui Igor Turcan si a celor care produc tigari la Criuleni - afacere administrata de fostul politist Iurie Lungu, condamnat pentru alte asasinate la comanda.

"Jur pe epoletii mei, nu am nicio legatura"

Jizdan

Jizdan

Foto: OCCRP

Contactat de OCCRP, lt.col Alexandru Jizdan, seful Sectiei Servicii Operative din care a diparut controversatul film sustine ca nu are nicio legatura cu toate acestea. Ii redam declaratia integral: "De ce nu-l intrebati pe Igor Ursache (patronul din acte al fabricii de Criuleni). El este fost ofiter SIS. Nu sunt banii interlopilor. Eu cunosc cine-i acest Ion Druta -"Pisateli". N-are treaba el cu fabrica. El traieste in Iasi acum. Astia, Druta si Garleanu, au legaturi cu traficul de tigari in Romania. Eu jur pe epoletii mei ca n-am legatura cu asta. Daca cineva are informatii ca la Criuleni se face contrabanda, n-are decit sa-si suflece manecile si sa treaca la treaba. Eu am fost acuzat de-a lungul timpului de trafic de heroina, de contrabanda, de cate si mai cate. Sunt multe zvonuri, dar nimic nu-i adevarat. Da, ii cunosc pe toti. Am fost colegi la Academie si in Politie, cu Panzari, Igor Turcan (asasinat mati in Chisinau " n.r.), Oleg si Lungu. Eu va spun asa: Oleg Turcan (directorul fabricii din Orhei, fost politist acuzat de contrabanda " n.r.) este in relatii ostile cu Iuri Lungu (directorul fabricii din Criuleni, fost politist condamnat pentru crima-n.r.). Si Igor cu Oleg erau certati de la afacerea cu fabrica din Orhei. Eu sunt in relatii bune cu Oleg, eram si cu Igor, dar nu va lasati manipulat. Cineva are interesul" Stiu ca cineva vorbeste despre mine ca am tangenta cu lucrurile astea, cu alde "Patron", prostii". Da, Patron are clubul Bamboo din Constanta, parca. Nu avem noi treaba. La cati ofiteri SIS si politisti erau langa Igor Turcan, nu puteti sa ne acuzati pe noi..." "La cati ofiteri SIS si Politisti erau langa Igor Turcan, nu ne acuzati pe noi".

Sefii Politiei, acuzati de contrabanda inca din 2004

In 2004, toti inaltii ofiteri de Politie care au avut legaturi cu Igor Turcan au fost acuzati oficial de complicitate cu retele transfrontaliere de crima organizata. Alexandru Jizdan, Alexandru Pinzari, Ion Serghei Turcan, Oleg Gheorge Turcan ar fi acordat protectie gruparii de contrabandisti "Caciula", potrivit documentelor intrate in posesia OCCRP si semnate de fostul ministru de interne moldovean, Gheorghe Papuc. Autobuzele apartinand firmei "A. Caciula", care asigurau transportul in comun pe ruta Odessa-Chisinau, incarcate cu marfuri de contrabanda au fost retinute de politisti in 2004. Ulterior, Ministerul de Interne (MAI) a stabilit ca chiar sub protectia Directiei de Combatere a Crimei Organizate din Republica Moldova au fost introduse, din Ucraina in Moldova, marfuri de uz casnic, tehnica audio si video, haine, parfumuri si alimente prin vama Hirbovat si "protejate" pe teritoriul Republicii Moldova de escorte ale serviciului de patrula din acest punct vamal. Documentele semnate de ministru impun sanctionarea disciplinara a trei sefi din DCCO si din Directia Servicii Operative: Alexandru Jizdan, Oleg Gheorghe Turcan si Ion Serghei Turcan.

De dirijarea intregii retele de contrabandisti se ocupa un fost inspector de politie din Criuleni, Ion Stirbu, activ pana in 1994 - adica exact in perioada in care Ion Serghei Turcan era seful politiei criminale in acelasi comisariat. De protectia "din umbra" a marfurilor se ocupau doi inalti functionari ai politiei: adjunctul Directiei de Combatere a crimei organizate - maiorul de politie Oleg Gheorghe Turcan, si seful Sectiei de Documentare si Supraveghere a Organizatiilor Criminale - Alexandru Efim Jizdan.

In cazul in care vreunul dintre autobuzele de contrabanda ar fi fost retinut, cei doi solicitau, prin amenintari transmise de subalternii lor, eliberarea acestora. De altfel, in documentele obtinute de OCCRP se precizeaza ca in momentul unei asemenea retineri seful Directiei Operative, colonelul de politie Ion Serghei Turcan a intervenit in ancheta organelor de control. Pentru incalcarea legilor privind combaterea coruptiei si protectionismului, Alexandru Efim Jizdan a fost propus pentru sanctiuni disciplinare, dar el a solicitat sa fie eliberat din functie in octombrie 2004. Situatia s-a repetat in cazul maiorului Oleg Gheorghe Turcan, in timp ce colonelul Ion Serghei Turcan a fost trecut in rezerva si pus la dispozitia M.A.I. pentru cercetari.

Anterior, aceiasi Alexandru Jizdan si Oleg Gheorghe Turcanu, impreuna cu Alexandru Pinzari au fost sanctionati disciplinar pentru obstructionarea unui alt dosar grav de coruptie: cazul "Gemenii-Maidan".

Toti cei cei amintiti mai sus ocupa, in prezent, functii inalte in Politia moldoveana, conducand directii de compbatere a crimei organizate. Singura exceptie este Oleg Turcanu care atunci a iesit din sistem ca sa faca afaceri cu tigari la Orhei.

Alexandru Jizdan confirma documentele, dar sustine ca in 2004 s-a facut o greseala: "Da, m-au bagat si pe mine acolo. Ion Stirbu (coordonatorul retelei "Caciula" " n.r.) era o persoana care se afla sub protectie oficiala, sub protectia statului. Deci, il aparam noi. Pretextul pentru care au vrut sa ma elibereze pe mine din Ministerul de Interne a fost legat de faptul ca Stirbu m-a sunat pentru ca avea probleme cu niste personae mascate. Asa am fost eu acuzat ca il tutelez. Dar in instanta de judecata, eu i-am facut praf. Am castigat procesut", a declarat lt.col. Alexandru Jizdan.

El raspunde simplu si atunci cand e intrebat de ce, in situatia in care nu se simtea vinovat, si-a dat atunci demisia, evitand astfel sanctiunile: "M-au rugat atunci colegii si prietenii mei sa-mi dau demisia ca sa nu aiba ei probleme, intelegeti? Peste patru luni, m-am intors, dupa proces".

Lantul cumetriilor cu epoleti

Lantul cumetriilor din Politie moldoveneasca e complicat. Alexandru Jizdan si Alexandru Panzari sunt cumetrii lui Vitalie Rotaru - alt fost politist la Crima Organizata, care acum face parte din conducerea PLDM, partidul premierului Filat. Vitalie Rotaru este ginerele generalului Gh. Stratan din Serviciul de Protectie si Paza de Stat din Moldova. Jizdan si Panzari sunt prieteni buni si cu Damir Dorin, un afacerist fost politist. La randul sau, Damir e finul de cununie al oligarhului molovean Vladimir Plahotniuc.

Oleg Turcanu, fabricantul de tigari din Orhei dat afara din Politie, este finul de cununie al lui Ion Turcan (si el acuzat de contrabanda) " actualul sef al Brigazii "Fulger" din Politia moldoveneasca.