In presa din Republica Moldova se discuta intens sambata informatia cu privire la scandalul diplomatic, care a avut loc in timpul receptiei la Ambasada Rusiei la Chisinau cu ocazia Zilei Nationale a Rusiei, cand Vladimir Iastrebceak a fost prezentat drept sef al diplomatiei transnistrene.

"In primul rand, consider ca asa-numitul "incident" sau "scandal" exista doar in imaginatia unor reprezentanti ai Republicii Moldova. Acestia incearca sa atraga atentia in mod artificial asupra acestui subiect. Nimic extraordinar, nimic nou la receptia in cauza nu s-a intamplat. Ieri, Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, mi-a oferit cuvantul, asa cum s-a mai intamplat de nenumarate ori la receptii organizate de Ambasada Rusiei", a declarat Vladimir Iastrebciak.

Potrivit acestuia, "un asemenea gest este o practica obisnuita: de a oferi reprezentantului partii transnistrene posibilitatea de a felicita pe colegii rusi cu ocazia diferitor sarbatori. Asa a fost la a 65-a aniversare a Victoriei, asa a fost si la receptia cu ocazia Zilei Nationale a Rusiei din anul trecut. E greu de spus ce a provocat ieri o astfel de reactie, comparabila cu o isterie. Pot doar sa presupun ca acest lucru se leaga cu consultarile planificate pe 21 iunie care vor avea loc la Moscova".

"Receptia a avut loc la Ambasada Federatiei Ruse, iar in conformitate cu normele internationale, iar Ambasada se afla pe teritoriul Federattiei Ruse", a mai spus el, citat de Unimedia.

"Daca pornim de la abordarile ruse, Transnistria este recunoscuta o parte egala in negocieri, deci eu sunt recunoscut pe deplin seful ministerului care gestioneaza treburile externe ale Transnistriei", considera Iastrebciak.