Rusia nu doreste ca Europa sa alunece iar intr-o situatie de neintelegere reciproca, neincredere si de suspiciuni si in mare parte spre confruntare, a declarat, vineri, ambasadorul rus la Bucuresti, Aleksander Churilin, care a adaugat ca tara sa vrea ca acest lucru sa fie inteles "in tarile europene, inclusiv Romania", relateaza Mediafax.

Ambasadorul Aleksander Churilin a facut aceste declaratii intr-un discurs rostit cu ocazia Zilei Nationale a Rusiei, marcata printr-o ceremonie organizata la ambasada.

El a spus ca tara sa si Romania sunt parteneri vechi si a mentionat un proverb rusesc - "Mai bun un prieten vechi, decat doi noi" - ca tema de reflectie in relatiile bilaterale.

"Rusia si Romania sunt parteneri vechi. In lumea contemporana in continua schimbare experienta multilaterala de cooperare acumulata are o importanta deosebita acum. Si cum se spune, este o vorba la noi, la rusi, prietenul vechi este mai bun decat doi noi. De acest lucru ar trebui sa ne amintim cand reflectam asupra perspectivelor relatiilor noastre bilaterale precum si ale politicii europene", a spus el.

Ambasadorul a vorbit despre semnificatia pe care ziua de 12 iunie o are in istoria poporului sau. "Ziua Rusiei reprezinta cea mai recenta sarbatoare nationala a patriei mele. Declaratia de suveranitate a Federatiei Ruse a fost adoptata in urma cu 21 de ani. Acesta a fost un eveniment de referinta in istoria de 1150 de ani a Rusiei, prin care s-a schimbat natura statalitatii si s-a determinat un nou vector in evolutia tarii", a spus el.

Churilin si-a concentrat insa discursul rostit pe problemele de securitate. "Un lucru foarte important este ca in centrul atentiei Rusiei, a diplomatiei noastre se afla problemele cardinale ale intaririi pacii si securitatii. In acelasi timp, ne vom dezvolta in continuare capacitatile noastre de aparare si in acest sens nu trebuie sa existe niciun aspect echivoc", a spus Churilin.

El a adaugat ca tara sa este deschisa la "adancirea cooperarii pe baza egalitatii in drepturi, cu respectarea intereselor reciproce, cu toti cei care isi manifesta disponibilitatea in acest sens, iar avantajele unei asemenea abordari sunt de la sine intelese".

"In cadrul dialogului de politica externa cu partenerii nostri exista anumite teme de discutie care nu sunt deloc simple si sunt teme care se refera la domeniul secuitatii. Si aici trebuie sa fim foarte clari: nu dorim ca Europa sa alunece iar intr-o situatie de neintelegere reciproca, neincredere si de suspiciuni si in mare parte spre confruntare. Si ne dorim foarte mult ca acest lucru sa fie inteles si in tarile europene, inclusiv si in Romania", a spus Churilin.

El a adaugat ca tara sa va asculta cu atentie ce spune Bucurestiul, mentionand ca "Romania este cea mai mare tara din sud-estul Europei, membru UE si al NATO", dar si un partener vechi al Rusiei.

"Dar vrem sa se asculte cu atentie si ceea ce se spune la Moscova. Iar in ceea ce priveste temele de dialog politic cu Bucurestiul, pot sa va spun ca sunt multe", a adaugat ambasadorul.

Amabasadorul Churilin a subliniat si potentialul cooperarii culturale dintre cele doua state, dar si colaborarea economica romano-rusa. "Cu placere as dori sa remarcam si activitatea companiilor noastre in Romania: Lukoil, TMK si Mechel. Aceste companii au venit in Romania cu investitii foarte serioase, cu cele mai inalte tehnologii de varf . Si cu cele mai inalte standarde de protectie a mediului. In acelasi timp, vreau sa va spun ca la nivelul cooperarii noastre va contribui si plecarea mediului romanesc de afaceri in Rusia. Si pot sa va spun ca in momentul de fata sunt destule proiecte in acest sens", a spus el.

La eveniment au participat reprezentanti ai corpului diplomatic si ai mediului de afaceri.