Peste o suta de mii de oameni din intreaga lume sunt asteptati sa participe, sambata, la Sumuleu Ciuc, la marea procesiune de Rusaliile catolice.

Grupuri de pelerini au sosit deja in Miercurea Ciuc. Zeci de pelerini din Budapesta au pornit pe jos din tara vecina acum 40 de zile si au refacut un drum pe care ei il numesc 'Drumul Mariei' si care are cateva sute de kilometri.

Motto-ul din acest an al marelui eveniment religios este 'Prin Sfanta Maria, catre Isus', iar slujba va fi oficiata de episcopul Spanyi Antal din orasul ungar Szekesfehervar, alaturi de un impresionant sobor de prelati catolici.

La pelerinajul din acest an va participa si Principele si Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, Alteta Sa Eminentissima Fra' Mathew Festing, aflat intr-o vizita in Romania, la invitatia presedintelui Traian Basescu.

Alteta Sa Fra' Matthew Festing a declarat vineri, la Sfantu Gheorghe, intr-o conferinta de presa, ca pelerinajul de la Sumuleu Ciuc reprezinta, in opinia sa, una dintre cele mai importante sarbatori consacrate Fecioarei Maria.

''Ordinul Maltez este foarte dedicat Sfintei Fecioare Maria. Acea Sfanta Fecioara de la Sumuleu Ciuc care lacrimeaza este o imagine deosebita pe care o veneram. E una dintre cele mai importante manifestari religioase, iar eu imi petrec mult din timp in locuri in care s-a aratat Fecioara Maria si sunt incantat sa pot vizita maine (sambata - n.r.) si acest loc. Luna trecuta am fost la Lourdes si Fatima si venind azi aici este, din punctul meu de vedere, o continuare a acestui drum ce scoate in evidenta devotiunea mea pentru Fecioara Maria'', a afirmat Marele maestru al Ordinului Suveran de Malta.

De asemenea, sunt asteptati si doi membri ai Guvernului de la Budapesta, care vor veni in calitate de pelerini - vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, si ministrul Apararii Nationale, Hende Csaba, care au participat la procesiune si anul trecut.

Pregatirile pentru marele pelerinaj au inceput de cateva saptamani, timp in care au avut loc mai multe intalniri intre autoritatile locale si reprezentantii Politiei si ai Jandarmeriei, pentru a pune la punct toate detaliile.

Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, in dispozitiv se vor afla 200 de politisti care vor organiza filtre si patrule de ordine si siguranta publica atat pe caile de comunicatie si acces din localitate, cat si in zonele de desfasurare a manifestarilor. Politistii vor veghea si la fluidizarea circulatiei si la buna desfasurare a pelerinajului. Pe toata durata evenimentului, de vineri si pana luni, in dispozitiv se vor afla si aproximativ 300 de jandarmi.

Un echipaj de pompieri si voluntari de la Crucea Rosie si de la Serviciul Salvamont se va afla pe muntele Sumuleu pentru a interveni, daca situatia o va impune. Asociatia Handicapatilor Fizici Harghita, impreuna cu voluntarii Tineretului Maltez, a anuntat ca organizeaza, sambata, transportul pe muntele Sumuleu al persoanelor cu dizabilitati care doresc sa participe la slujba.

Vineri seara circulatia pe strazile Campul Mare si Szek a fost interzisa, acces cu autoturismele urmand sa aiba doar persoanele care locuiesc in zona si cei care au primit autorizatie de la primarie.

Slujbele in manastirea franciscana de la Sumuleu Ciuc au inceput inca de vineri si vor fi oficiate pana duminica, atat ziua cat si noaptea.

Pelerinajul de pe muntele Sumuleu are o traditie de secole si este considerat cel mai mare din Europa Centrala si de Est.

In anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a incercat sa impuna religia unitariana catolicilor din scaunele secuiesti Ciuc, Gheorgheni si Casin. Sub conducerea preotului Istvan din Joseni, credinciosii catolici au invins armata principelui si s-au intors la Sumuleu Ciuc pentru a-i multumi Fecioarei Maria. Ei s-au inchinat statuii facatoare de minuni a Maicii Domnului, care se afla in manastirea franciscana si care a fost realizata in anul 1515, in lemn de tei. De atunci, credinciosii catolici participa in fiecare an la pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu Ciuc.