Peste 30 de delfini morti au fost gasiti de politistii de frontiera constanteni in cei aproximativ 30 de kilometri de plase de pescuit ce fusesera intinse de braconierii turci de pe pescadorul "Ahmed Canoglu", depistat la sfarsitul lunii mai in zona economica exclusiva a Romaniei, informeaza Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, comisarul sef Adrian Burcea, spune ca, in urma activitatilor de cercetare de la fata locului, din zona in care a fost observat prima data pescadorul turcesc, au fost recuperate 502 plase de pescuit calcan si 80 de plase monofilament, cu o lungime totala de aproximativ 31 de kilometri.

"In aceste plase au fost decoperite nu mai putin de 33 de exemplare de delfini morti. De asemenea, au mai fost gasite si 46 de exemplare de calcan, vii, care au fost redati mediului marin, iar alti cinci calcani au fost predati unei societati comerciale de profil pentru valorificare", a afirmat Adrian Burcea, care a precizat ca, incepand cu anul 2002, se constata o intensificare a actiunilor de pescuit ilegal in apele de frontiera si in zona economica exclusiva a Romaniei, cu precadere in zona cu adancimi cuprinse intre 50 si 80 de metri.

"In perioada 2002 - iunie 2011, navele Politiei de Frontiera Romane au descoperit, identificat si retinut 26 de pescadoare, 19 sub pavilion Turcia si sapte sub pavilion bulgaresc. De asemenea, au fost retinute peste 1.200 de plase pentru calcan, iar cantitatile de peste descoperite au totalizat peste cinci tone, din diferite specii, cu o valoare aproximativa de aproape 1,5 milioane de lei", a mai declarat purtatorul de cuvant al IJPF Constanta.

Potrivit acestuia, nocivitatea activitatii de braconaj este amplificata de decimarea populatiei de delfini din Marea Neagra.

"In perioada de referinta, capturile accidentale de delfini inregistrate in zona litoralului romanesc au totalizat 157 de exemplare, iar cazurile de esuari de delfini au totalizat 451 de exemplare. Cauzele principale ale valorilor mentionate le-au constituit utilizarea setcilor de calcan, cu dimensiuni mai mici ale ochiului de plasa si confectionate din fire cu diametru mai mare, precum si a setcilor abandonate in mare, unealta isi pastreaza capacitatea de capturare pe perioade indelungate", a spus Burcea.

Pescadorul turcesc "Ahmed Canoglu" a fost prins la braconat in data de 27 mai, in zona economica exclusiva a Romaniei, fiind capturat dupa o urmarire de mai multe ore, in zona economica exclusiva a Bulgariei, si doar dupa ce politistii de frontiera constanteni au tras peste 150 de focuri de arma, de avertisment si inspre nava.

Dupa ce pescadorul a fost interceptat, echipajul a aprins fumigene si a pus foc in compartimentul motoare al vasului, iar acesta s-a scufundat. Dupa ce a fost adus la Constanta si audiat de oamenii legii, echipajul a fost repatriat, numai comandantul fiind cercetat in continuare in Romania pentru faptele sale.