Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a declarat joi ca MApN a definitivat la 1 iunie recalcularea pensiilor cadrelor militare si a dat asigurari ca nicio pensie sub 3.000 de lei nu a scazut, iar peste 90% din totalul pensiilor au crescut in urma revizuirii.

"Va informez ca ministerul a definitivat la 1 iunie revizuirea pensiilor cadrelor militare care au iesit la pensie din armata. Deciziile de revizuire se vor emite in intervalul 1 noiembrie - 31 decembrie 2011, astfel incat la 1 ianuarie 2012 toti pensionarii militari sa primeasca pensiile revizuite. OUG 1 pe 2011 prevede termenele in care se fac regularizarile si primirea drepturilor retroactive. Va asigur ca toate termenele vor fi respectate", a precizat Oprea in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit acestuia, este vorba de 77.078 pensionari si beneficiari de indemnizatii aflati in evidenta la 1 iunie. Din acestia, 193 de magistrati militari sau beneficiar de pensii de urmasi sau pensii de invaliditate au fost exceptati de la revizuirea pensiilor.

Oprea a precizat ca 90,2% din totalul pensiilor au crescut in urma revizuirii.

Descarca aicilista cu pensiile militare inainte si dupa recalculare. Pe liste apare si pensii de 5000 sau 8000 lei care acum au crescut la 11 000 lei dar si pensii de 10 000 lei care au scazut la 4-5000 lei.

pensi militare

"Nicio pensie militara mai mica de 3.000 de lei nu a fost diminuata. Pentru 96% din pensionarii cu o carierea incompleta si pensii sub 3.000 de lei, pensiile au crescut si pentru 85% din pensionarii cu cariera completa si pensie de peste 3.000 de lei au crescut. Sunt si pensii ale caror cuantum s-a pastrat", a declarat ministrul.

In luna martie, Senatul a adoptat tacit Ordonanta de Urgenta a Guvernului 1/2011 care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor. La inceputul lunii aprilie, deputatii din Comisia de Aparare au dat aviz pozitiv Ordonantei 1 privind recalcularea pensiilor militare, fiind adoptate si doua amendamente propuse de deputatul din partea minoritatilor Niculae Mircovici.

Unul dintre amendamente vizeaza articolul 1 - alineat 4 din Ordonanta, si are ca scop corelarea punctului mediu cu solda de grad si cu cea de functie.

Un al doilea amendament vizeaza introducerea unui nou alineat in articolul 4, in baza caruia, daca dupa recalculare "rezulta un cuantum mai mic, pensia ramane cea aflata in plata inaintea recalcularii".

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, o Ordonanta de urgenta care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileste ca procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit pana la sfarsitul acestui an si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

Conform OUG 1/2011 pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010, se mentin in plata in cuantumurile avute in luna decembrie 2010, incepand cu luna februarie 2011, pana la data emiterii deciziei de revizuire.

Decizia de a emite Ordonanta a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionala hotararea privind recalcularea tuturor pensiilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala.

ICCJ a respins recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor. ICCJ a specificat ca suspendarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiei a ramas definitiva si ca aceasta decizie produce efecte "erga omnes", adica este opozabila tuturor pensionarilor militari. Decizia ICCJ se refera la suspendarea aplicarii HG 735 pana la pronuntarea instantei de fond asupra cererii de anulare a aceluiasi act normativ.