Ancheteonline.ro a publicat cererea lui Nicolae Popa prin care solicita Tribunalului Bucuresti rejudecarea dosarului FNI in care in 2006 a fost condamnat la 15 ani de inchisoare. Principalul motiv pentru care Popa solicita rejudecarea dosarului sau este acela ca atat cerectarea cat si judecarea dosarului s-au realizat fara ca el sa fie prezent si sa se poata apara. Popa sustine ca nici macar nu stia ca este judecat in dosarul FNI si cu atat mai putin ca a fost condamnat. Fostul director Gelsor mai spune ca in 2000 nu a fugit din tara ci a plecat “in concediu de odihna, in Bali-Indonezia, unde apoi am ramas, intrucat am gasit oportunitati pentru a lucra la o societate comerciala si a-mi deschide ulterior o afacere proprie”.

  • Vezi in text solicitarea de rejudecare a lui Nicolae Popa
  • Nicolae Popa sustine ca a aflat ca este condamnat la inchisoare dupa ce a fost retinut in Indonezia pe 3 decembrie 2009.
  • Intr-un alt dosar in care este invinuit Sorin Ovidiu Vintu pentru favorizarea infractorului procurorii arara ca Nicolae Popa a tinut legatura constant cu mai multe persoane din Romania in perioada 2009-2010.

Textul Integral Al Cererii de Revizuire

Ancheteonline.roa publicat solicitarea integrala formulata de Nicolae Popa. Iata cateva fragmente din solicitarea lui fostului director Gelsor

  • Am plecat din tara in data de 07.06.2000, in concediu de odihna, in Bali-Indonezia, unde apoi am ramas, intrucat am gasit oportunitati pentru a lucra la o societate comerciala si a-mi deschide ulterior o afacere proprie.
  • - Am aflat de condamnare numai cu ocazia retinerii mele de autoritatile din Indonezia, luand atunci cunostinta de faptul ca autoritatile din Romania solicitasera darea mea in urmarire internationala pentru ca m-as fi sustras de la executarea pedepsei si ca adresasera autoritatilor indoneziene o cerere de extradare a mea.
  • - Eu nu m-am sustras de la executarea nici unei pedepse, deoarece nu am avut cunostinta nici de vreun proces deschis impotriva mea si nici de condamnare. Pur si simplu, am ramas in Bali, deoarece era un loc unde imi puteam castiga existenta, iar in continuare mi-am vazut de treburile mele fara sa ma mai intereseze viata sociala din Romania.
  • Sustinerea autoritatilor romane, potrivit carora am fost dat in urmarire deoarece nu cunosteau adresa domiciliului meu, nu este intemeiata, intrucat aceste autoritati puteau afla usor aceasta adresa, prin canale diplomatice. Aveam viza de sedere acordata de autoritatile indoneziene pe termen lung, obtinusem de la politia indoneziana permis de conducere pe care era aplicata fotografia mea si in care erau inscrise datele mele personale, iar in data de 13.02.2001 obtinusem prelungirea pasaportului meu romanesc de la Ambasada Romana din Jakarta, unde pasaportul a stat cateva zile pentru a se adauga file libere. Deci, nu am avut nici cea mai vaga intentie de a locui in Indonezia in mod clandestin, pentru a mi se pierde urma, intrucat nu luasem act de nici o cercetare intreprinsa impotriva mea si nici nu-mi puneam macar problema ca ar exista asa ceva”. (sursa: Ancheteonline.ro cererea de rejudecare Nicolae Popa)

In acelasi document Nicolae Popa sustine ca nu se face vinovat de acuzatiile pentru care Tribunalul Bucuresti a decis in 2006 sa il condamne la 15 ani de inchisoare. Citeste mai multe fragmente din solicitarea lui Nicolae Popa pe Ancheteonline.ro.

  • Nicolae Popa sustine ca a luat cunostinta ca a fost condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI numai dupa ce a fost retinut in Indonezia in data de 3 decembrie 2009 si ca nu l-a interesat viata sociala din Romania. In dosarul in care procurorii au prezentat interceptari ale discutiilor dintre SOV si Nicolae Popa anterior datei de 3 decembrie 2009, dar in aceste convorbiri cei doi nu au discutat despre dosarul FNI.
  • Potrivit propriilor declaratii, atat fosta sotie cat si fiica lui Nicolae Popa au fost in contact cu acesta. Fiica lui chiar l-a vizitat de doua ori in Indonezia. In fata instantei fosta sotie a lui Nicolae Popa a declarat ca a discutat cu Nicolae Popa in ultimii trei ani si i-a cerut sa vina in tara “sa isi rezolve problemele cu justitia”.
  • In relatarile presei, care sunt pastrate pe Internet, din perioada in care Nicolae Popa a fost judecat in dosarul FNI nu se mentioneaza clar daca acesta a fost judecat in lipsa dar cu un avocat angajat sau cu un avocat din oficiu. Acest aspect este important pentru a determina daca Nicolae Popa avea sau nu cunostinta de dosarul in care a fost condamnat la 15 ani de inchisoare.
  • Presa a relatat insa ca in dosarul in care a fost condamnat Nicolae Popa s-au derulat toate fazele procedurale si ca apararea a depus recursuri la deciziile instantei, dar nu este clar daca au fost avocati angajati de Nicolae Popa sau avocati din oficiu.