Crucisatorul american USS Monterey a acostat, luni, in Portul Constanta, unde va ramane timp de patru zile, in cadrul unui parteneriat intre Fortele Navale Romane si Fortele Navale Americane. Cu acest prilej, ambasadorul SUA in Romania, Mark H. Gitenstein, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi si presedintele Senatului, Mircea Geoana, au sustinut, marti, cate un discurs la bordul navei americane, potrivit Agerpres. Nava americana este echipata cu sistemul de aparare aeriana AEGIS, dislocarea ei reprezentand prima faza a abordarii adaptative in etape a scutului antiracheta, un element important pentru Romania, tara noastra acceptand sa gazduiasca interceptori in cadrul celei de a doua faze a programului.

Foto:

''Vizita acestei nave, precum si demonstratia aeriana de maine (miercuri - n.r.) a echipei Thunderbirds la Mihail Kogalniceanu constituie doua exemple vizibile ale colaborarii zilnice care are loc in pregatirea comuna a marinarilor, infanteristilor marini, aviatorilor si soldatilor romani si americani, imbunatatind capacitatile ambelor natiuni si oferind in acelasi timp ocazia de a conlucra cu ceilalti parteneri ai nostri din zona Marii Negre. (...) Monterey indica in aceeasi masura si viitorul relatiei noastre. In septembrie 2009, presedintele Obama a anuntat un nou plan pentru apararea prietenilor si aliatilor nostri si a propriilor noastre forte dislocate in Europa prin intermediul abordarii adaptive in etape a sistemului de aparare antiracheta. Planul anuntat va utiliza tehnologii deja testate pentru a face fata amenintarii crescande a rachetelor balistice cu raza scurta si medie de actiune. A doua etapa a acestui plan va lua forma unei unitati de aparare antiracheta aici in Romania, la baza aeriana de la Deveselu'', a afirmat, intr-o conferinta de presa, ambasadorul Mark H. Gitenstein.

Asculta discursul ambasadorului SUA Mark Gitenstein:

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a precizat ca parteneriatul strategic romano-american se bazeaza pe idealuri, valori si interese comune, el ramanand principalul pilon al politicii externe a Romaniei.Referitor la programul privind scutul antiracheta, Baconschi a declarat ca, pe 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Aparare a tarii a mandatat inceperea negocierilor pentru un acord bilateral in acest sens.

''Negocierile au comportat sapte runde care s-au incheiat la 4 mai, iar ieri (luni - n.r.), la Washington, a fost parafat textul acordului. De acum, vom negocia si detaliile legate de acordurile de implementare si urmeaza ca Parlamentul Romaniei sa ratifice acest important document politico-militar'', a spus ministrul Afacerilor Externe, mentionand ca, in Romania, clasa politica este ''sustinatoare transpartinica'' a acestui program.

Potrivit lui Teodor Baconschi, relatia ''excelenta'' cu SUA permite si dezvoltarea unei politici regionale de la Bucuresti, pe cel putin trei paliere, continuarea procesului de extindere a UE si a NATO, difuzarea valorilor democratice prin parteneriatul estic si securitatea inclusiv energetica a regiunii extinse a Marii Negre.

''Prin urmare, avem toate motivele sa dezvoltam in continuare acest parteneriat privilegiat, care are un impact economic foarte pozitiv, care contribuie la securitatea intregului teritoriu national al Romaniei si care a crescut in mod semnificativ relevanta strategica a tarii noastre in aceasta regiune'', a afirmat ministrul.

Asculta aici discursul ministrului de externe Teodor Baconschi:

Descarca fisierul audio in format MP3

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca Romania este un aliat pe termen lung al SUA.''Despre parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii pot sa spun cu incredere ca fundatia acestui parteneriat este stabilita pentru urmatoarele generatii si pentru urmatoarele decenii, fara niciun fel de probleme. Suntem un aliat al Americii pe termen lung. Dar, pentru ca acest parteneriat sa-si dea intregul potential, va trebui sa construim pe fundatia construita intre armatele noastre si intre serviciile noastre de informatii, construind mai multa democratie, mai multa prosperitate, mai multe oportunitati pentru cetatenii Romaniei'', a spus Geoana.

Asculta aici discursul sustinul de Viceamiralul Hary Harris:

Descarca fisierul audio in format MP3

Crucisatorul USS Monterey, apartinand Fortelor Navale Americane, va descarca in portul Constanta opt containere incarcate cu rechizite pentru scoala, echipament sportiv si truse medicale in valoare de 12.000 de dolari si care vor fi distribuite catre orfelinate, gradinite si clinici din judetele Constanta si Tulcea, informeaza un comunicat de presa difuzat marti de Ambasada SUA la Bucuresti.