Patru politisti au intrat in greva foamei, iar ministrul Traian Igas le-a recomandat sa renunte la aceasta forma de protest spunand, dupa intalnirea de marti cu sindicalistii din sistem, ca se va incerca gasirea solutiilor pentru toate problemele.

Intalnirea de la Ministerul Administratiei si Internelor s-a incheiat dupa aproximativ trei ore de discutii intre reprezentantii sindicalistilor si cei ai ministerului, relateaza Mediafax.

Dupa discutii, ministrul Traian Igas a declarat ca o noua intalnire va avea loc vineri si ca se incearca gasirea tuturor problemelor politistilor, inclusiv ca numarul disponibilizatilor sa fie cat mai mic.

Totodata, Traian Igas a sustinut ca angajatii care pleaca din sistem mai devreme de zece ani nu vor mai plati scolarizarea.

La randul lor, sindicalistii i-au cerut ministrului sa-i solicite lui Emil Boc ca, din Fondul de rezerva al Guvernului pentru situatii exceptionale, sa se acorde o parte din bani astfel incat norma de hrana sa fie redusa cu o suma mai mica, ei motivand solicitarea prin faptul ca Romania traverseaza o criza economica, iar MAI este intr-o situatie de exceptie.

Pe de alta parte, patru politisti au intrat in greva foamei, iar Traian Igas le-a recomandat sa inceteze aceasta forma de protest, sustinand ca vrea ca toate problemele sa se rezolve pe cale amiabila.

Traian Igas a declarat, marti, la inceputul intalnirii cu reprezentantii sindicatelor, ca se va incerca gasirea unor solutii "in masura in care se poate" la problemele semnate de politisti, ministrul subliind ca din postura de membru in echipa executiva lucrurile sunt mai dificile uneori.

La sedinta de lucru de marti dupa-amiaza au participat si seful Politiei Romane, Liviu Popa, secretarii de stat Ioan Dascalu si Marian Tutilescu, precum si adjunctul sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica, Lucian Guran.

Politistii protesteaza de doua zile la sediul MAI, amenintand cu actiuni ample si cu faptul ca fiecare angajat va face plangere penala impotriva ministrului Traian Igas, pentru abuz in serviciu in cazul deciziei de reducere a normei de hrana.

Protestele au fost declansate dupa ce norma de hrana a fost redusa, sindicalistii sustinand ca masura este ilegala.

La protestul din Capitala de luni a fost prezent si presedintele Federatiei Europene a Sindicatelor din Politie (EPU), Gerrit Van Der Kamp, care i-a asigurat de sprijinul tuturor sindicatelor europene din politie.

Disponibilizarile din Ministerul Administratiei si Internelor vor incepe in aproximativ 30 de zile, a anuntat, joia trecuta, ministrul Traian Igas, precizand ca dupa studierea si rectificarea organigramelor toate posturile vor fi scoase la concurs si ulterior ocupate.

Igas a amintit ca bugetul pe anul 2011 obliga conducerea MAI sa recurga la restructurari, procesul fiind ingreunat de faptul ca legea privind unele masuri speciale necesare pentru incadrarea in bugetul aprobat al ministerului pe anul 2011 a fost respinsa in Parlament.

Ministrul a mai spus ca pana in 3 iunie spera sa se incheie analiza organigramelor de personal si ca acestea sa fie imbunatatite, inclusiv sa devina mai flexibile, mai comprimate si sa se reduca numarul de posturi din Aparatul central. Igas a adaugat ca la finalul acestui proces scopul este ca din cei aflati in misiune in strada sa nu dispara niciun post.

In ceea ce priveste reducerea normei pentru hrana in luna iunie cu 550 de lei, ministrul a spus ca diferenta va fi redata politistilor in trimestrul trei, asigurand ca exista prevederi bugetare in acest sens.

Ministrul a mai subliniat ca, potrivit Notei-raport aprobate in 1 iunie, masura acordarii a 130 de lei din valoarea financiara a normei de hrana pentru lucratorii MAI va fi aplicata numai in luna iunie, urmand ca din trimestrul III al anului in curs sa se acorde diferenta aferenta.