Sase membri ai Congresului SUA cer Parlamentului din Romania sa modifice Legea Educatiei Nationale, pentru ca "este in detrimentul autonomiei universitare, a democratiei si libertatii academice a universitatilor private si independente". Intr-o scrisoare transmisa presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, cei sase sustin ca "anumite articole ale Legii Educatiei par a fi in mod special daunatoare". In reactie, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, declara ca acestia "au fost victimele unei dezinformari", motiv pentru care "vom transmite prietenilor nostri americani varianta in limba engleza a Legii Educatiei Nationale".

Scrisoarea congresmenilorFoto:

Scrisoarea celor sase congresmeni este datata la 10 martie 2011 si se refera la "articolul 18 care ar transfera patrimoniul universitatilor private proprietatii de stat; articolele 7 si 12 care practica discriminarea de varsta prin pensionarea profesorilor la varsta de 65 de ani; articolul 15 care ar promova migrarea profesorilor in tari mai putin birocratice; si articolul 6 care ar invalida autonomia universitara si libertatea academica".

Vezi atasat scrisoarea celor sase congresmeni

Scrisoarea se deschide astfel: "A ajuns in atentia noastra faptul ca nou adoptata Lege a Educatiei din Romania este in detrimentul autonomiei universitare, democratiei si libertatii academice a universitatilor private si independente".

''Datorita legaturilor parlamentare stranse dintre tarile noastre si datorita interesului nostru in progresul general al relatiilor dintre SUA si Romania, avem incredere ca veti examina aceasta chestiune si veti lua in considerare o noua lege sau amendamente ajutatoare la Legea Educatiei Nationale din 2011, pentru a asigura autonomia tuturor scolilor si universitatilor din Romania'', se mai arata in scrisoarea celor sase congresmeni americani.

Congresmenii scriu ca "peste 100 de presedinti de universitati au elaborat, in cadrul reuniunii Consiliului National al Rectorilor de la Iasi din 28 ianuarie 2011, o rezolutie prin care solicitau schimbari drastice si amendamente la Legea Educatiei pentru a ajuta la salvarea sistemului de invatamant superior. Conform Consiliului National al Rectorilor, noua Lege a Educatiei va distruge independenta universitara si libertatea academica a scolilor private din Romania".

Printre congresmenii care semneaza scrisoarea datata 10 martie 2011 se afla Joe Wilson (republican), Walter B. Jones (republican), Joseph R. Pitts (republican), Frank R. Wolf (republican), Mike McIntyre (democrat).

Vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat luni ca scrisoarea a fost analizata in Biroul permanent, care a luat decizia sa transmita documentul Comisiei pentru invatamant pentru a analiza oportunitatea amendarii actualei Legi a educatiei, potrivit Agerpres.

Daniel Funeriu: Respingem clar si ca total neintemeiate in fapt elementele din scrisoarea prietenilor nostri americani. Suntem convinsi ca cei sase congresmeni au fost victimele unei dezinformari

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu

Foto: Agerpres

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, sustine ca cei sase congresmeni "au fost victimele unei dezinformari". "Respingem clar si ca total neintemeiate in fapt elementele din scrisoarea prietenilor nostri americani. Vom transmite prietenilor nostri americani varianta in limba engleza a Legii Educatiei Nationale, pentru o mai buna intelegere a ei, cu atat mai mult cu cat suntem convinsi ca cei sase congresmeni au fost victimele unei dezinformari", a precizat ministrul, referitor la aceasta scrisoare.

Potrivit ministrului, "un eventual transfer al proprietatii universitatilor private catre stat ar contravine Constitutiei. In consecinta, este exclus ca o lege din Romania sa prevada un astfel de lucru". Funeriu puncteaza, de asemenea, ca "art. 18 din LEN, care potrivit congresmenilor americani transfera proprietatea privata a universitatilor catre stat stipuleaza in realitate aspecte legate de... curriculum din invatamantul preuniversitar".

In ce priveste acuza potrivit careia legea "practica discriminarea de varsta prin pensionarea profesorilor la varsta de 65 de ani", ministrul sustine ca "deciziile Curtii Constitutionale confirma absenta discriminarii pe orice fel de criterii in Legea educatiei nationale nr. 1/2011. Stabilirea unei varste de pensionare este reglementata similar cu legile educatiei din Germania, Elvetia, Franta si multe alte tari ale Uniunii Europene. Acest aspect vizeaza strict oportunitatea politicilor nationale si europene in domeniu si este obiect de reglementare nationala". Si de aceasta data, ministrul precizeaza ca articolele mentionate in scrisoare ca facand referire la aceasta problema - articolele 7 si 12 - reglementeaza de fapt interdictia incalcarii normelor de moralitate in scoli si interdictia privatizarii scolilor respectiv aspecte legate de elevi cu cerinte educationale speciale.

Referitor la articolul 15 care "ar promova migrarea profesorilor in tari mai putin birocratice", "conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, reglementeaza in realitate... invatamantul teologic", precizeaza Funeriu, adaugand ca "miza Romaniei in acest moment este atragerea catre tara a celor care activeaza in mediul universitar din strainatate. Statele Unite ale Americii sunt una dintre tarile care, traditional, i-au gazduit pe cei mai buni universitari ai lumii, inclusiv din Romania, si apreciem preocuparea deosebita a celor sase congresmeni americani in ceea ce priveste exodul creierelor din Romania".

"Daca in calitatea lor de congresmeni aceasta preocupare se va materializa, de exemplu, prin masuri de incurajare a reintegrarii cercetatorilor romani din Statele Unite ale Americii in mediul universitar din Romania, Ministerul va sprijini astfel de initiative", sustine Funeriu.

In ceea ce priveste articolul 6 care potrivit congresmenilor americani ar invalida autonomia universitara si libertatea academica, el "reglementeaza in realitate... regimul diplomelor", mentioneaza ministrul. Acesta precizeaza ca "autonomia universitara in Romania este garantata prin Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, articolul 123".

"Ministerul respecta dreptul la opinie si este partenerul tuturor celor care propun solutii viabile pentru invatamantul din Romania. In consecinta, respingem clar si ca total neintemeiate in fapt elementele din scrisoarea prietenilor nostri americani. Vom transmite prietenilor nostri americani varianta in limba engleza a Legii Educatiei Nationale, pentru o mai buna intelegere a ei, cu atat mai mult cu cat suntem convinsi ca cei sase congresmeni au fost victimele unei dezinformari. Mai mult decat atat, prevederile Legii educatiei nationale nr. 1/2011 au fost salutate in presa internationala difuzata si in Statele Unite ale Americii", mai precizeaza ministrul Daniel Funeriu.

Ecaterina Andronescu: Este corecta aprecierea ca se pierde autonomia universitara

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu

Foto: Agerpres

Vicepresedintele Comisiei pentru invatamant din Senat, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru HotNews.ro ca aprecierea celor sase congresmeni privitoare la autonomia universitara este corecta. "Parerea mea este ca este corecta aprecierea potrivit careia se pierde autonomia universitara. Si asta nu numai prin Legea Educatiei Nationale, dar si prin legislatia conexa legii nr. 1/2011. Nu am discutat astazi in comisie despre continutul acestei scrisori, ea abia a fost trimisa la Comisia de Invatamant. Insa cu siguranta o vom studia si vom lua o decizie. Insa sunt niste congresmeni importanti, cu functii importante, cei care semneaza aceasta scrisoare", a declarat Ecaterina Andronescu.

Cine sunt congresmenii care au trimis aceasta scrisoare

Joe Wilson

Joe Wilson

Foto: Captura YouTube

Joe Wilson este congresman republican, reprezentant din partea statului Carolina de Sud si care face parte din Comisia pentru Educatie si Forta de Munca. El a sustinut in 2002 aderarea Romaniei la NATO, potrivit unei declaratii postate pe pagina sa.

"Imi exprim sprijinul puternic pentru aderarea Romaniei la NATO. Am fost primit calduros la Cluj-Napoca, oras infratit cu Columbia, South Carolina, si am vazut cum radacinile democratiei prind contur in Romania", declara atunci Wilson, precizand ca "apreciaza eforturile ambasadorului Sorin Ducaru, ale ministrului de Externe Mircea Geoana si ale sefului adjunct al misiunii, Stelian Stoian".

Potrivit presei, in 2008 Joe Wilson a facut parte dintr-o delegatie a Camerei Reprezentantilor a Congresului SUA care s-a intalnit cu secretarul de stat pentru afaceri bilaterale in Ministerul Afacerilor Externe, Anton Niculescu. Vizita in Romania a inclus o intalnire la Ministerul Apararii si o deplasare la baza militara de la Mihail Kogalniceanu.

Walter B. Jones este congresman republican, reprezentant din partea statului Carolina de Nord. Mai multe despre el, aici

Joseph R. Pitts este congresman republican, fost profesor, potrivit paginii sale.

Joseph Pitts

Joseph Pitts

Foto: House.gov/pitts

Romania Libera scria in 2006 ca Joseph R. Pitts a reactionat la proiectul legii cultelor, care prevedea pedeapsa cu inchisoarea pentru "prozelitism agresiv". "Romania trebuie sa faca mai mult pentru a-si respecta angajamentele OSCE", declara el atunci.

In 2005, Romania Libera scria ca "in luna martie 2005, Petru Dugulescu a fost impreuna cu congresmenul Frank Wolf la Tirana, pentru a se ruga in Grupul de Rugaciune din Parlamentul Albanez. Atat Frank Wolf, cat si congresmenii Joseph Pitts si Christopher Smith apreciaza candidatura lui Petru Dugulescu la functia de ambasador al Romaniei in SUA si si-au exprimat dorinta sa vina la sfarsitul lunii mai in Romania, la Timisoara si Bucuresti".

Frank Wolf

Frank Wolf

Foto: Captura YouTube

Frank R. Wolf este congresman republican, reprezentant al statului Virginia. In biografia postata pe pagina sa, este mentionat ca "a atras atentia cu privire la abuzurile asupra drepturilor omului si a persecutiei religioase in China, Tibet, Romania, Nagorno-Karabah, Cecenia, Bosnia, Kosovo, Timorul de Est si Orientul Mijlociu", fara a preciza data la care au fost lansate aceste apeluri.

Intr-un interviu, Frank R. Wolf povesteste cum a fost trimis in 1984 pentru cateva zile in Romania, unde a cunoscut regimul lui Ceausescu, securitatea si a intalnit dese incalcari ale drepturilor omului. El a revenit in Romania in 1990.

Potrivit site-ului biserica.org, in 1990 a fost infiintata Congress of Romanian Americans (C.O.R.A.), la sugestia congresmenului Frank Wolf, "care a insistat asupra necesitatii unirii organizatiilor romanilor americani intr-un comitet de actiune reprezentativ". "C.O.R.A. a reunit, initial, reprezentanti ai Episcopatului Ortodox Roman, ai Arhidiocezei Misionare Romane si al Diocezei Greco-Catolice Romane. C.O.R.A. organizeaza, anual, la Washington, intalniri ale membrilor organizatiei, in cadrul carora sunt dezbatute probleme legate de evolutiile din Romania, implicatiile acestora asupra relatiilor comunitatii romano-americane cu tara de origine si modalitati de sustinere a intereselor Romaniei in fata Administratiei si a Congresului S.U.A", precizeaza site-ul citat.

Intr-un articol din Cotidianul, din anul 2008, se arata ca congresmanul Frank Wolf a reactionat "vehement" in 1996 atunci cand Ion Iliescu a declarat ca Emil Constantinescu ar fi solicitat Congresului american sa nu acorde Romaniei clauza natiunii celei mai favorizate. "In urma protestelor vehemente venite din partea a numerosi senatori si congresmani, in frunte cu Frank Wolf si Christopher Smith, care au aratat ca, dimpotriva, Emil Constantinescu intervenise energic in favoarea acordarii clauzei, dl Iliescu a trebuit sa ceara scuze in direct la televizor, in prezenta celui pe care il calomniase", precizeaza cotidianul citat.

Numele congresmanului Frank Wolf apare si intr-o scrisoare trimisa de generalul Pacepa generalului Luchian si publicata in 2007 de Jurnalul National. "La 1 ianuarie 1990, congresmanul Frank Wolf a plecat la Bucuresti sa o elibereze pe Dana (fiica lui Ion Pacepa, n.red.) si sase zile mai tarziu a aterizat impreuna cu ea la Washington. Ulterior, Frank s-a ocupat de "cazul Luchian" si mi-a spus ca ai fost reabilitat politic si material. (...) prima statuie pe care sotul Danei, un talentat sculptor, a facut-o ca om liber a fost bustul congresmanului Wolf - expus si acum in Congresul SUA", scria Pacepa in scrisoarea adresata generalului Eugen Luchian.

Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, Pacepa sustine ca Frank Wolf "a scapat dintr-un atentat al Securitatii" care incercase sa il impiedice sa intre in contact cu fiica sa, Dana.

In cartea "Extinderea NATO: Cazul Romaniei", Ioan Mircea Pascu scrie ca in martie 2001 "primeam din partea congressman-ului american Frank Wolf, unul din criticii constanti ai Romaniei inca din primele zile ale revolutiei, o scrisoare dura, in care se cerea conducerii statului sa ia masuri severe de inlaturare a 'comunistilor si securistilor' din noul guvern, vinovati de valul de 'anti-semitism care cuprinsese Romania dupa alegeri'...?! La baza acestui demers se afla un articol veninos scris de Ion Mihai Pacepa si publicat in editia din 11 martie 2001 a ziarului Washington Post".

Congresmanul Frank Wolf a initiat retragerea clauzei Romaniei ca natiunea cea mai favorizata, scria in 2007 Asociatia Evanghelistica si de Caritate "Isus Speranta Romaniei", anuntand organizarea "Micului dejun cu rugaciune" de la Washington la care va fi prezent presedintele american, George Bush.

Tot in 2007, presa scria ca ministrul de atunci al Apararii, Sorin Frunzaverde, a fost invitat la Washington la "Micul Dejun National de Rugaciune", unde s-a intalnit si cu congresmanul Frank Wolf.

In 2006, publicatia Cotidianul scria ca Frank Wolf a reactionat la amendamentul privind "prozelitismul religios" din cadrul proiectului de lege al cultelor. "Am luptat ani de zile pentru libertatea religioasa in Romania si sint foarte ingrijorat ca este luata in considerare o lege atit de regresiva", declara atunci congresmanul.

Mike McIntyre

Mike McIntyre

Foto: mcintyre.house.gov

Mike McIntyre este congresman democrat si reprezinta Carolina de Nord. Potrivit paginii sale, prima oara a fost ales in Congres in 1996 si acum se afla la al 8-lea mandat.

Potrivit site-ului Guvernului, in 2005 ministrul de atunci al Agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a intalnit cu o delegatie de membri ai Congresului SUA din care facea parte si Mike McIntyre.