Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca Romania este intr-adevar pregatita sa adere la Spatiul Schengen si ca acest lucru se va intampla, in proportie de 99%, in 2011.

Traian Igas a afirmat, in legatura cu un articol aparut in Financial Times, in care un diplomat european spunea ca aderarea Romaniei la Schengen ar putea dura ani de zile, ca nu poate avea nicio reactie fata de un anonim.

"Pot sa spun insa ca Romania este intr-adevar pregatita sa adere la Schengen in 2011. Toti expertii o spun si toate rapoartele au confirmat acest lucru", a declarat Traian Igas.

Ministrul Administratiei si Internelor a precizat ca, din discutiile si intrevederile avute pana in acest moment, inclusiv la nivel european, poate afirma cu o precizie de 99% ca aderarea Romaniei la Schengen va avea loc in 2011.

"Este o decizie politica, stim, dar exista o apreciere generala pentru eforturile depuse de Romania", a mai spus Igas.

Demnitarul a adaugat ca, miercuri, se va duce la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg, unde are programate discutii cu ministrii ungar si polonez de Interne, cel dintai fiind presedinte al Consiliului, iar cel de-al doilea urmand sa preia mandatul.

Igas a afirmat ca a tinut in mod constant legatura cu cei doi si ca, in urma unor convorbiri telefonice, a stabilit o intrevedere cu acestia la Luxemburg pentru "a schimba unele impresii". El a subliniat ca Romania beneficiaza de sprijinul ministrilor din cele doua tari in procesul de aderare la Schengen.

Diplomati europeni au avertizat ca mai multe state mari conditioneaza apartenenta la spatiul Schengen de reforme judiciare mai ample, mai degraba decat de simpla administrare a frontierelor. Mai multe tari s-au plans dupa aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei ca acestea nu au facut suficient in privinta reformarii sistemelor judiciare si a combaterii coruptiei.

Surse diplomatice de la Bruxelles, citate de Financial Times in editia online de marti, apreciaza ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi mai degraba o chestiune de ani decat de luni, deoarece increderea in institutiile judiciare necesara "nu exista acum".

"Va fi o chestiune de ani, mai degraba decat de luni pana cand Romania si Bulgaria vor putea adera la Schengen", a afirmat un diplomat european. "Increderea in institutiile judiciare necesara pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor tari nu exista acum", a adaugat el.

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat insa speranta ca Romania si Bulgaria vor obtine aprobarea pentru aderarea la Schengen pana la sfarsitul acestui an, in pofida obiectiilor Frantei si Germaniei, care considera necesare mai multe pregatiri.

"Vom vedea, pana la sfarsitul anului, daca acordul nostru, tratatul nostru de aderare, este respectat sau nu de toata lumea", a afirmat Basescu, intr-un interviu acordat Financial Times in timpul unei vizite in Marea Britanie. "Speram ca nu vor fi (stabilite) conditii suplimentare", a adaugat Traian Basescu.