Meditatiile - o industrie de miliarde de euro in Europa. In Romania, parintii dau 300 milioane de euro anual pe cursuri suplimentare - Analiza a Comisiei Europene

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 7 iunie 2011, 10:21 Actualitate | Esenţial


Scolarizarea "in particular" este o afacere in plina expansiune in Europa. Parinti din Franta si Germania cheltuie peste 3 miliarde de euro anual pe cursuri suplimentare celor oferite de scoli copiilor lor. In Romania, familiile platesc anual 300 milioane de euro pe meditatii, se arata intr-un raport realizat la comanda Comisiei Europene. In ciuda miliardelor platite astfel profesorilor particulari, multe state lasa acest sector nereglementat, astfel incat meditatiile au loc frecvent in afara domeniului de impozitare al Guvernului, arata studiul, care avertizeaza: lasat nesupravegheat, fenomenul va avea un impact social de puternica divizare intre clasele sociale.  

Un raport realizat la Comanda Comisiei Europene si citat de Reuters arata care este impactul socio-economic al fenomenului reprezentat de meditatii. Tendinta de a plati ore in plus fata de ce se preda la scoala este aceeasi in cea mai mare parte a continentului - chiar daca sumele nu sunt la fel de mari in toate statele. In ultimii ani, parintii pun deoparte sume tot mai mari pentru a le oferi copiilor lor mai mult decat ceea ce primesc prin educatia oferita de stat, arata rapoartele Uniunii Europene. 

In Romania, un studiu realizat in 2007 pe 1.267 de elevi din ciclul secundar arata ca 27% dintre ei au primit meditatii. Trei ani mai tarziu, un studiu realizat pe 1.500 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 19 ani a aratat ca 17% dintre ei primeau meditatii. Un studiu realizat la nivel national in 2010 pe 1.316 adulti a aratat ca 50% dintre ei plateau profesori privati pentru copiii lor.  

In Franta, un raport realizat in 2007 estimeaza ca, in marile licee din Paris, aproximativ 75% dintre elevi urmau cursuri private.

In Germania, o cercetare din 2010 arata ca 14,8% din numarul total al elevilor primeau meditatii. 

In Grecia, un studiu din 2000 realizat pe studenti din primul an arata ca 50% dintre ei au primit lectii private. In 2010, aproape toti elevii aflati in ultimul an de liceu urmau o forma de scolarizare suplimentara.  

In Ungaria - un studiu realizat in 2011 pe 1.361 de studenti arata ca 60,5% dintre ei au primit meditatii in ciclul secundar de invatamant.

Cati bani se duc, anual, pe meditatii:
 • Austria, 2010: 126 milioane de euro pe an
 • Cipru, 2008: 111 milioane de euro pe an
 • Franta, 2007: 2,210 milioane de euro si cu o crestere de 10% pe an
 • Germania, 2010: intre 942 si 1,468 milioane de euro pe an
 • Grecia, 2008: 952 milioane de euro pe an
 • Italia, 2010: 420 milioane de euro pe an
 • Romania, 2010: 300 milioane de euro pe an
 • Spania, 2010: 450 milioane de euro pe an
Meditatii in franciza sau institutionalizarea cursurilor suplimentare

Mare parte dintre aceste cursuri suplimentare sunt oferite de companii care isi ofera serviciile la nivel local, national sau international, se arata in studiul realizat la comanda Comisiei Europene. Un exemplu in acest sens este compania Kumon, cu sediul in Japonia, care sustine ca are 4 patru milioane de elevi care studiaza in 26.000 de centre aflate in franciza in 46 de tari. In Europa, Acadomia are sediul si cea mai mare parte a activitatilor in Franta, dar s-a extins si in Spania si Portugalia. Aceste companii angajeaza multi profesori part-time.

In Romania, insa, majoritatea meditatorilor sunt profesori cu catedra completa care ofera cursuri suplimentare pentru a-si mari veniturile. Un studiu realizat in 2010 de Daedalus Millward Brown si citat de raportul european arata ca 30% dintre elevii care au urmat cursuri particulare au primit meditatii chiar de la profesorii lor si 60,4% de la alti profesori din scoala lor sau din alte scoli.

In Lituania, 16,6% dintre elevii care au urmat cursuri particulare au primit lectii particulare chiar de la profesorii pe care ii aveau la clasa (62,8% de la alti profesori din scoala lor sau din alte scoli), in Polonia - 9,4% primeau meditatii de la profesorii de la clasa (38,5% de la alti profesori din scoala lor sau din alte scoli), iar in Slovacia - 10,9% primeau meditatii de la profesorii de la clasa (24,9% de la alti profesori din scoala lor sau din alte scoli).
 
Practica meditatiilor acordate chiar de profesorii de la clasa este "problematica", arata autorii studiului, care precizeaza ca riscul este ca profesorii sa reduca efortul depus in scoala, cu scopul de a mari numarul elevilor care le cer serviciile in afara orelor de scoala. Un alt pericol il reprezinta favoritismul, arata cercetarea.

Autoritatile din Romania le cer profesorilor sa isi declare veniturile din meditatii. In 2008, numai 1.500 de profesori au facut astfel de declaratii, "un procent foarte mic din total", se arata in cercetare. 

Cauzele aparitiei scolarizarii suplimentare

Studiul Comisiei Europene arata ca, in Europa de Est, in anii '90 a scazut foarte mult puterea de cumparare, iar salariile profesorilor au fost printre cele mai lovite. In majoritatea tarilor din regiune, salariile nu mai puteau sustine familiile profesorilor nici la un nivel de baza, asa ca acestia au fost fortati sa gaseasca modalitati pentru a-si suplimenta veniturile.

"Modelele din Romania ofera un exemplu tipic", sustin autorii studiului. Un raport din 2000 al UNESCO arata ca salariul unui profesor roman reprezenta numai aproximativ 40% din suma pe care un profesor cu acelasi grad o primea in 1990. In 2006, dupa mai multe greve, guvernul a majorat salariile profesorilor. "Cu toate acestea, salariile de baza au ramas scazute si oricum pana atunci meditatiile au devenit parte a culturii sociale care a fost acceptata atat de familii, cat si de profesori", se mai arata in studiul CE. Este si motivul pentru care profesorii romani au declarat ca dau meditatii pentru a-si suplimenta veniturile si nu pentru profit.

Potrivit studiului, in Europa Occidentala motoarele fenomenului au fost cu totul altele; chiar daca profesorii din vestul Europei s-au plans si ei de salarii mici, ele au ramas mult peste cele ale profesorilor din Europa de Est. Aici, elementul care a generat industria meditatiilor este competitia. "Procesele de europenizare si de globalizare au adus o mobilitate mult mai mare a fortei de munca si a asociat competitia cu locurile de munca. In plus, toate sistemele de educatie au fost clasificate prin instrumente ca PISA si TIMSS".  

Studiul arata ca materiile la care elevii din Europa primesc cele mai multe lectii particulare sunt matematica si limbile nationale. Respectand acest principiu, si in Romania, Ungaria, Luxemburg, Letonia, Cipru, Germania, Austria si Portugalia matematica este principala materie la care elevii continua sa ia lectii si dupa scoala.

Impactul industriei meditatiilor: Adancirea inegalitatilor in Europa - bogatii isi pastreaza privilegiile, saracii nu au nicio sansa la lumea "hiper-pregatita"

Parintii care dispun de resurse financiare incearca astfel sa le puna la dispozitie copiilor un sprijin suplimentar celui oferit de sistemul de invatamant stat. "Scolarizarea privata tine mai putin de copiii care au nevoie reala de un ajutor pe care nu il pot gasi la scoala si mult mai mult de mentinerea avantajelor competitive ale celor care deja au succes si sunt privilegiati", a declarat Jan Truszczynski, presedintele Directiei Generale pentru Educatie si Cultura din cadrul Comisiei Europene, care a comandat raportul.

Rezultatul acestui fenomen este, asadar, adancirea inegalitatilor in Europa: copiii ai caror parinti sunt bogati primesc tot mai multa scolarizare suplimentara, ceea ce divizeaza societatile si atrage dupa sine implicatii sociale pe termen lung. Meditatiile au "implicatii puternice asupra echitatii sociale, asupra economiei bazate pe cunoastere, asupra activitatii din scoli si asupra vietilor copiilor si familiilor, incat trebuie sa fie abordate", sustine Mark Bray, autorul studiului "The Challenge of Shadow Education".

O industrie de miliarde de euro

Raportul, care se bazeaza pe mai multe cercetari realizate in diferite tari in ultimii patru ani, arata ca sectorul meditatiilor din Franta era in 2007 in valoare de 2,2 miliarde de euro si estimarile arata ca a crescut cu 10 procente pe an. In Germania, specialistii estimeaza intre 900 de milioane si 1,5 miliarde de euro cheltuiti pe scolarizarea privata in fiecare an. Cea mai mare parte a banilor se concentreaza in asistenta la nivelul de invatamant secundar. In Franta si Belgia, taxele de scolarizare pot ajunge la peste 30 de euro pe ora. Chiar si in Scandinavia, care se afla adesea in topurile globale pentru educatia de stat, scolarizarea suplimentara este in crestere.

Studiul evidentiaza ca cea mai mare parte a lectiilor particulare au fost urmate de familii instarite si de obicei din mediul urban, si nu de clasa muncitoare. In unele tari, meditatiile particulare sunt ceva comun pentru familiile care platesc deja scolarizare privata, accentuand divizarile socio-economice.   

"Daca sunt lasate la puterea pietei, meditatiile mentin si exacerbeaza inegalitatile", a precizat Mark Bray in cadrul raportului. "Familiile cu venituri mai mari isi pot permite atat o cantitate mai mare, cat si o calitate mai buna a meditatiilor", a precizat acesta.

Pe langa impactul socio-economic, raportul evidentiaza ca meditatiile au devenit o adevarata afacere. In Franta, Belgia, Marea Britanie si in alte tari, companiile s-au dezvoltat pana acolo incat ofera cursuri suplimentare la domiciliu. "Industria meditatiilor este o sursa de munca aflata in expansiune, dar si o cale pentru multi profesori de prima mana sa castige venituri suplimentare", sustine Jan Truszczynski, care precizeaza ca "acesta pare sa fie unul dintre motivele pentru care atat guvernele, cat si sindicatele au tendinta sa evite subiectul".

In ciuda miliardelor platite de parinti pe profesori particulari, multe state lasa acest sector nereglementat, astfel incat meditatiile au loc frecvent in afara domeniului de impozitare al Guvernului, arata studiul. Meditatiile sunt considerate atat de importante, incat in Cipru si in Grecia cheltuielile angajate de parinti prin lectii particulare reprezinta 20% din cheltuielile guvernelor lor cu educatia publica.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6979 vizualizari

 • +1 (19 voturi)    
  hai nu zau! (Marţi, 7 iunie 2011, 10:31)

  Mazeta [utilizator]

  Cele mai multe meditatii sunt facute pt ca parintii vor sa asigure copiilor lor un viitor mai bun (ceea ce este absolut firesc si benefic pt societate), nu din cauza existentei un profesori ahtiati dupa bani. Simplu: cerere si oferta. Statul sa isi vada de treaba, adica sa intareasca sectorul public de invatamant, nu e nevoie sa isi bage coada (a se citi taxele) peste tot.
  • +4 (12 voturi)    
   mda....sau nu.. (Marţi, 7 iunie 2011, 10:56)

   rox [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   daca ar vrea sa asigure odraslelor un viitor mai bun i-ar educa in asa fel incat sa invete la scoala si sa lucreze acasa singuri, fara sa mai fie nevoie de bani suplimentari pentru scolarizare...sunt multi care invata singuri si ajung foarte bine...dar lenea...
   • 0 (6 voturi)    
    Odrasle (Marţi, 7 iunie 2011, 11:37)

    ela [anonim] i-a raspuns lui rox

    Sigur esti in invatamant...asa va exprimati voi de obicei cu"odrasle"...acestor odrasle le vindeti cartile voastre sau ale inspectoratului...cati va faceti treaba cu constiinciozitate? Plus ca si voi aveti odrasle pe care le dati la meditatii
   • +3 (5 voturi)    
    daca profesorii si-ar face datoria (Marţi, 7 iunie 2011, 14:46)

    georgeT [anonim] i-a raspuns lui rox

    Daca profesorii si-ar face munca si nu ar sugera parintilor ca odrasla are nevoie de ajutor platit atunci poate ca altfel ar stat situatia.
    Cumva in romania acesti bani luati suplimentar de profesori sunt impozitati in vre-un fel .
    Si ca tot suntem aci : hai sa punem mina de la mina sa marim salariul profesorilor cu 50%.
    • +1 (1 vot)    
     parintele cere (Vineri, 13 aprilie 2012, 14:07)

     paolalaan [utilizator] i-a raspuns lui georgeT

     sprijin din partea profesorului ;in general ,profesorii isi fac datoria ,lectia se preda pt toti ,la fel ;depinde ,insa de copil cat receptioneaza si cat poate !!!!!!!!!!!!!!!unii prind imediat altii au nevoie de ajutor suplimentar !altii nu pot intelege nimic mai ales la matematica gramatica etc;adevarul e ca invatamantul romanesc e mult prea teoretizant ,uneori cerintele programei sunt aberante
   • +1 (1 vot)    
    Termina dom-le cu prostiile! (Marţi, 7 iunie 2011, 17:06)

    Sile [anonim] i-a raspuns lui rox

    Te-ai gasit d-ta sa restringi drepturile altora. Chiar nu realizezi ce prostii spui? O zi buna !
  • +7 (13 voturi)    
   probabil esti profesor (Marţi, 7 iunie 2011, 11:05)

   vasile [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Eu nu am mai mancat carne de o luna ca sa pot sa-i platesc copilului meditatiile pentru BAC,la scoala cand intreba ceva profesorii ii cheama la meditatii.
   • +4 (8 voturi)    
    Lasa (Marţi, 7 iunie 2011, 11:44)

    Iuliana [anonim] i-a raspuns lui vasile

    ca si asa nu e sanatoasa carnea. :))
    Nu sunt profesor, dar as fi putut fi. Am preferat sa nu fiu... prietenii stiu de ce.
   • +5 (5 voturi)    
    Nu toti profesorii sunt asa (Marţi, 7 iunie 2011, 12:05)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui vasile

    Pana la urma trebuie sa iti si placa sa inveti.

    E adevarat ca in 16 ani de scoala am avut cel mult 6 dascali adevarati, pot spune insa ca am invatat destul de la ei.

    Povestea profesorilor in Romania seamana izbitor cu cea a doctorilor. Cand citesti parerile multora pe internet ai impresia ca e tagma cea mai corupta, mai malefica.

    Cum se face ca eu cand ma gandesc la profesori imi amintesc de cei care m-au invatat ceva, cand ma gandesc la doctori imi apar in minte numai oameni pe care nu pot decat sa ii respect?

    Si inca o intrebare ma framanta? Cum de toti acesti oameni sunt peste 60 de ani ???

    PS: nu trebuie sa permiteti situatia in care copilul face meditatie (platita) cu profesolul de la scoala. Sunteti la fel de vinovat ca si profesorul, este o alta forma de coruptie. El este platit din impozitele noastre.
    • +1 (3 voturi)    
     esti sanatos tun (Marţi, 7 iunie 2011, 14:52)

     georget [anonim] i-a raspuns lui VictorS

     Cind m-a gindesc la doctori imi apare in minte doctorita de la Electromagnetica , prin '86 sau cam asa care m-a intrebat daca am luat creta atunci cind am cerut un piramidon.
     Sau care mi-a zis ca am o fractura la calcai care trebuie operata desi poza de la ambii calcai erau perfect identice.Medicul ortoped a fost contrariat de usurinta diagnosticului...
     Imi mai amintesc de usurinta cu care unii medicii de la judeteanul arges pun diagnostice letale .
     • +3 (3 voturi)    
      Sunt destul de sanatos (Marţi, 7 iunie 2011, 17:47)

      VictorS [utilizator] i-a raspuns lui georget

      asta nu inseamna ca nu am avut si "aventuri" in sistemul medical. De obicei s-a rezolva problema cand am ajuns la un specialist.

      Cred ca medicul, ca si dascalul, au meserii pentru care merita respectul nostru. Cand respectul dispare nu mai poti avea nici o pretentie.
      • -2 (2 voturi)    
       respect pt parsoane particulare (Marţi, 7 iunie 2011, 18:34)

       georget [anonim] i-a raspuns lui VictorS

       am mult respect pt unii profesoriu si unii doctori dar de aici si pina la respect pentru bransa este cale lunga.
       Am cam pierdut respectul pentru branse dar inca il am pentru individuali.
       Ce respect sa am pt un doctor acum primar ?
       Respect pt individ, pt doctor sau pt primar sau pt toata bransa ?

       O sa imi ceri acum sa respect bransa politistilor , popilor sau militarilor.
       "Never ever" cum zice englezu ..
   • +1 (1 vot)    
    militeaza (Marţi, 7 iunie 2011, 13:48)

    marius [anonim] i-a raspuns lui vasile

    militeaza pentru marirea salariilor in invatamant.
   • -1 (1 vot)    
    CARNEA&MEDITATIILE! (Marţi, 7 iunie 2011, 22:05)

    GRIGORE [anonim] i-a raspuns lui vasile

    Domnule Vasile, Nu stiu de ce a fost nevoie sa-i dai "copilului" meditatii pentru BAC?! Pentru BAC nu este nevoie de meditatii! BAC-ul se "rateaza" doar in doua situatii: daca nu te prezinti la examen sau daca copiezi si te prinde!
    La limita ar mai putea fi doua variante: "copilul" e o "loaza", lenes si/sau tolomac sau vrea sa "scoata" ceva bani de la "babacu" pentru tigari, discoteca si "gagica"! Intre media generala 6(sase) si 10(zece), orice "copil" poate "lua" BAC-ul cu cunostintele acumulate in cei 4 ani de liceu! Cred ca e cazul sa-l intrebi pe "copil" ce-a facut in ultimii 4 ani si cum se face ca te-a facut vegetarian pentru o luna?! Bafta&Noroc la BAC "copilului"!
   • 0 (0 voturi)    
    Eu am fost ... (Marţi, 7 iunie 2011, 23:10)

    Marse [anonim] i-a raspuns lui vasile

    ... profesor (de mate) dar, pana la urma, am ajuns programator ... cu meditatii cu tot abia atingeam salariul mediu pe economie ...
  • +6 (8 voturi)    
   chiar asa? (Marţi, 7 iunie 2011, 11:06)

   anton [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   eu cred ca nu e chiar asa...majoritatea meditatiilor se fac din cauza presiunii sociale...mie mi s-a spus in clasa a 8a ca trebuie sa fac meditatii la romana si matematica altfel nu am sanse la admiterea in liceu si apoi din clasa a 11-a ca ar trebui sa incep cu meditatiile la matematica, fizica, etc pentru ca asa fac toti colegii mei si ca ei or sa intre inaintea mea la facultate...asa ca parintii ce sa faca? sa ma lase de capul meu? cand aud la scoala ca toti ceilalti fac meditatii si ca numai copilul lor nu face? desi eu le spuneam ca ma descurc si fara, ca nu trebuie sa se imprumute pentru 2 ore in care un profesor imi explica si reexplica ce as fi putut si eu sa invatz singur...asa ca lasatzi povestile cu "un viitor mai bun"...daca vrei sa inveti poti si fara meditatill. ar trebui eliminata presiunea sociala din jurul mecanismului meditatiilor.
  • +7 (7 voturi)    
   Pai (Marţi, 7 iunie 2011, 11:21)

   abcd [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   problema e ca invatamantul de stat a tot scazut in calitate sub scuzele a tot felul de studii ale "cercetatorilor britanici" care ne demonstreaza cu acte in regula si cu metode stiintifice ca ni se face sete atunci cand nu bem apa. Si de aici nevoia unui sistem paralel, competitiv.
  • 0 (2 voturi)    
   superioritatea sistemului consta (Marţi, 7 iunie 2011, 12:01)

   corigent [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   nu in ultimul rand in abilitatea de a deschide pieti acolo unde ele nu sunt indispensabile in mod firesc. In invatamantul socialist codasii erau ajutati, si inca destul de bine, de catre fruntasi in unitatea respectiva si procentajele de repetenti nu se comparau cu cele de astazi ... s-ar compara, daca repetenta n-ar fi treptat eliminata.
   O initiativa a celui care a abolit taxele de studiu in Austria ca studentii sa compenseze prin acordarea de meditatii gratuite in scoli a starnit un uragan al indignarii. Fiind autorul altor vederi eretice ca incompatibilitatea mai marilor sindicalisti cu functia de parlamentar, n-a apucat prea mult timp sa le etaleze. Vrem carmuitori care dau frau liber pietii libere, ce mai.
  • 0 (0 voturi)    
   serviciile se platesc. (Marţi, 7 iunie 2011, 19:54)

   tvee [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   taxe se pun pe orice misca tovarase.
   doar prostitutia si drogurile nu sint taxate. daca vrei sa incluzi si invatamintul acolo e problema dumitale nu a intregii populatii romane.
   si prostitutia si drogurile nu sint taxate in cea mai mare parte pentru ca sistemul politic face parte din mafie.
 • 0 (6 voturi)    
  !!! (Marţi, 7 iunie 2011, 10:51)

  cris [anonim]

  domnilor profesori: La greva, va rog!!! In fiecare an cum faceti voi de obicei, ca deh, nu va ajung banii si duceti o viata de mizerie cu salarii mici din invatamant.
  Cum de nu ati boicotat voi si bacul din acest an?
 • 0 (8 voturi)    
  Sistem de invatamant gratuit... (Marţi, 7 iunie 2011, 11:20)

  Sistem de invatamant gratuit... [anonim]

  Criza de care se vorbeste in articol, exista de mai mult de 40 de ani in Ro. Motivul nu este numai salariul mic al "dascalilor" ci placerea de a trisa sistemul, fie el bun sau rau.
  Generatii intregi de copii de vanzatori la alimentara, angajati la abatore sau smecheri cu 2 clase ca trenu' au ajus sa intre la facultatea de.... drept sau jurnalistica, etc, de inteles de ce 'mediocritatea' este cuvantul de ordine in Ro.
  Nu neg necesitatea pregatirii suplimentare pentru cei ce vor si au nevoie, dar asta sa fie facuta intr-un sistem organizat, transparent si mai ales taxat!
  Sistemul educational din RO a fost si a ramas, un sistem bazat pe elite, 3 olimpici si 22 de analfabeti in aceasi clasa, toti absolventi de liceu cu diploma de Bac, voila
  • +4 (4 voturi)    
   de acord (Marţi, 7 iunie 2011, 11:57)

   lizuca [anonim] i-a raspuns lui Sistem de invatamant gratuit...

   e chiar asa cum zici, an de an sunt promovati semi-analfabeti, presiunile sunt diverse, si uite ca ajung sa fie absolventi de facultate tot felul de nulitati..e horror
  • +2 (4 voturi)    
   uau (Marţi, 7 iunie 2011, 12:00)

   cg [anonim] i-a raspuns lui Sistem de invatamant gratuit...

   Tot nu inteleg ce ai cu copiii de vanzatori sau de angajati la abator etc.. Va dati mari revoltati si nici nu stiti sa va exprimati. Sau, daca chiar asta voiai sa zici (asa cum te-ai exprimat), esti perfect idiot.

   In plus, de cele mai multe ori cei care triseaza sistemul sunt tocmai cei care au de unde. Sigur, nu e o regula.

   In rest ai si tu dreptatea ta. Dar in general esti un idiot Si un toparlan ingamfat.
   • +2 (2 voturi)    
    ha! (Marţi, 7 iunie 2011, 13:09)

    mim [anonim] i-a raspuns lui cg

    se vede ca esti tanar. pe vremea lui ceasca, sau cel putin in ultima perioada de domnie, "intelectualii" erau vanzatorii si lucratorii la abator pentru ca erai obligat sa apelezi la ei ca sa te "descurci".
    cine isi mai aminteste ce efort faceau vanzatorii de paine ca sa te serveasca etc?
 • +1 (1 vot)    
  ??? (Marţi, 7 iunie 2011, 11:21)

  radu [anonim]

  si ce solutie exista? (in afara de imbunatatirea educatiei de stat)
  • 0 (2 voturi)    
   Invatamant cu plata (Marţi, 7 iunie 2011, 12:26)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui radu

   si bazat pe rezultatele scolare anterioare. ce e gratuit si obligatoriu nu este respectat.

   Invatamantul fara plata sa fie format din cateva materii, mult mai simplu.

   Profesorii, ca si doctorii, ca si politistii, ca si alti profesionisti, trebuie sa fie putini si cat mai buni. Asta neaparat, promovarea unor nulitati in preajma copiilor poate fi mult mai periculoasa decat existenta politistilor corupt. Si nu in ultimul rand, recompensati financiar.

   Eu cred ca sistemul acesta, de cultivare al valorilor si de recompensare a lor ar imbunatati in cativa ani situatia din Romania in mod clar. Din pacate invatamantul este cam peste tot in lume considerat ceva secundar, oamenii din finante de pilda (ca si multe alte domenii) sunt mult mai atent selectati si testati, si mai apoi platit?

   Nu e oare o aberatie?
 • 0 (4 voturi)    
  meditam profund si adanc (Marţi, 7 iunie 2011, 11:28)

  Dedalus [anonim]

  1) nu este "un studiu al Comisiei Europene", deoarece Comisia Europeana este in organism administrativ, nu face ea nici un studiu. Este un studiu platit de Comisia Europeana, ceea ce este cu totul altceva.

  2) Meditatiile in Ro nui se pot compara cu cele din alte state, din motivul ca au cauze si scopuri diferite

  3) Daca ne referim doar la Ro, nu vad nici o diferetna intre a sti foarte bine niste tampenii inutile, in urma mediatiilor, si a nu sti nimic (fara mediatii). Asta, deoarece si profesroii pregatesc in particular, in mod necesar dupa aceeasi programa dementa ca si scolile.

  4) Sa fim seriosi -unde vede cineva o legatuira intre nivelul de pregatiore si succesul material in Ro?!!! Carte multa nu se cere, sa fii prost sa ai putere- asta e morala calauzitoare pe aici.
  • +3 (3 voturi)    
   Daedalus (Marţi, 7 iunie 2011, 11:35)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Pentru Romania cercetarea nu este nici facuta nici platita de Comisia Europeana ci de Fundatia Dinu Patriciu: https://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/media_room/stiri/249
  • +2 (2 voturi)    
   Succesul in romania (Marţi, 7 iunie 2011, 12:33)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   este dat de contul din banca, masina din fata casei si numarul amantelor. Poate si de existenta cazierului.


   Asta nu insemna ca toti romanii sunt asa. Daca asta ar fi realitatea as refuza sa ma mai numesc roman. Eu insa cunosc oameni cu reputatie, cinstiti in Romania, asa cum cunosc si oameni creativi, toleranti si deschis. tot din romania.

   Nu sunt toti modelati dupa cei pe care ii vedeti la televizor. Unii au parte de educatie ACASA, in FAMILIE sau chiar in scoala. Personal am invatat multe si din ce am citit, vazut, experimentat pana acum. Depinde insa si la ce te expui.
 • 0 (6 voturi)    
  Meditatiile din Romania (Marţi, 7 iunie 2011, 11:29)

  ion ionescu [anonim]

  In primul rand, vad ca pentru tarile civilizate se vorbeste despre invatamantul privat, ceea ce este cu totul altceva fata de meditatiile la negru, asa cum sunt ele in Romanica. Poate ca prin alte parti meditatorii mai platesc si impozite. In Romania a devenit o industrie de spoliat parintii. Nu se mai preda aproape nimic la scoala dar, din pacate, nici pe la meditatii nu se mai face mare lucru. Este un mod de satisfacere a orgoliilor unor parinti care, desi-si vad loaza lipsita de orice bruma de cunostinte si de dorinta de a invata, vor note mari (care, nu-i asa, in lipsa unui examen de admitere la facultate, ti-l propulseaza pe copil pe bancile unui amfiteatru), care se obtin prin plata obolului pentru asa-zisele meditatii.
  Am si un exemplu personal. Cand fiica mea era eleva intr-a sasea, sotia a fost instiintata, prin tot felul de canale de informare, ca ar fi bine s-o dam la meditatie la limba franceza. Bun, s-a dus o data si am vrut sa stiu ce s-a intamplat, pentru ca, imi inchipuiam eu, o fi observat profesoara ca are performante mai proaste la acest obiect (desi notele n-o aratau) si am vrut sa stiu cum de-a ajuns sa fie recomandata meditarea. Am aflat ca acasa la profesoara a fost convocata toata clasa pentru meditatie: jumatate in prima ora si jumatate si cealalta in urmatoarea sesiune de 1 1/2 ore. Eu i-am interzis sa mai participe, pentru ca am gandit ca o astfel de pregatire ar fi trebuit facuta cu grupe mici de elevi, dintre cei care vor sa aiba performante deosebite la un obiect de studiu, sau care, dimpotriva, au nevoie de studiu suplimentar pentru a face fata cerintelor programei scolare. Cum fiica-mea nu se gasea in nici una dintre aceste situatii, n-a mai fost la nicio meditatie la franceza. Cinstit, nici n-a indraznit profesoara s-o oropseasca cu notele, asa cum am auzit ca s-ar fi intamplat la alte obiecte.
 • +5 (7 voturi)    
  meditatii (Marţi, 7 iunie 2011, 11:36)

  ovi [anonim]

  Sa fie clar meditatiile se dau deoarece sistemul scolar romanesc este ineficient si prost gandit, astfel parintii care realizeaza acest lucru angajeaza profesori pentru meditatii.
  Statul degeaba viseaza cai verzi pe pereti si spera sa iasa din criza cu taxe pe meditatii, dar nu are nici o sansa.
  Eu nu mi-as da copilul la meditatiii la un profesor care plateste asfel de taxe, deoarece consider ca statul trebuie sa imbunatateasca sistemul educational si sa nu considere cetatenii doar personal cotizant pentru gaurile negre din buget(pe care tot el le face prin incompetenta si lacomia guvernantilor si a sistemului de interese din jurul lor)
 • +2 (2 voturi)    
  Va rog, nu generalizati! (Marţi, 7 iunie 2011, 11:41)

  George [anonim]

  Avem mai multe categorii de meditatori si de "meditati":

  1. Profesori care nu fac mare lucru la clasa si dau note mici pentru a face copii sa vina la meditatii;

  2. Profesori care isi fac treaba ok, dar pentru care un ban in plus nu
 • +6 (6 voturi)    
  necesitatea meditatiilor (Marţi, 7 iunie 2011, 12:01)

  florin [anonim]

  Intr-adevar sistemul de invatamant este dezastruos in Romania, dar meditatiile nu sunt o inventie recenta. Acum 30 ani am luat si eu si de-altfel toti colegii mei de clasa meditatii pt. a intra la un liceu f.bun si mai apoi la facultate. Majoritatea colegilor mei erau elevi f.seriosi si totusi parintii lor au platit meditatori.
  Asa cum spune si articolul situatia nu este specifica Romaniei si adevarul este ca daca traiesti intr-o societate bazata pe concurenta trebuie sa-ti creezi un avantaj competitiv. Atentie! Meditatiiile nu sunt pt.copiii care nu vor sa faca treaba! Meditatiile sunt pt. cei care vor sa ajunga mai departe. Evident ca nu-ti vei da copilul la meditatii pt. "Spiru Haret", dar daca vrei Harvard va trebui sa-l pregateasca pt. testele SAT. Ne place sau nu asta-i situatia, diferentele au existat, exista si vor exista intre oameni.
 • +5 (5 voturi)    
  Societati bolnave (Marţi, 7 iunie 2011, 12:11)

  Daniels22026 [utilizator]

  Nivelul scazut al educatiei, peste tot, nu numai in Romania, justifica pe deplin meditatiile. Dorinta parintilor de a-si educa copiii justifica meditatiile.

  Venituri mici ale profesorilor sau medicilor di Europa, adeseori sub 200 euro pe zi, indica semne clare de boala ale societatii respective. Meditatiile copiilor reprezinta un fenomen sanatos intr-o societate bolnava. Daca n-ar fi nevoie, oamenii nu s-ar mai obosi cu ele.

  P.S. Nu sint profesor si nici medic. Dar la vremea mea parintii m-au trimis la meditatii. Copiii mei merg si ei la meditatii.
 • +1 (1 vot)    
  In alta parte (Marţi, 7 iunie 2011, 12:25)

  Victor [anonim]

  In Germania exista scoli speciale de meditatii.
  Si aici exista pers.private care fac meditatii la negru,dar asta nu de profesori de specialitate.
  In marea masura meditatiile la domiciliu sunt facute de studenti,de elevi din clasele superioare ,de vorbitorii nativ(limbile straine).
  Este greu de spus daca-i la negru,fiindca un student(de ex.) poate sa castige ca.7000 ,suma ptr. care nu plateste impozit!
  Dar se spune,ca-i la negru,fiindca aceste pers.nu declara acesti bani la fisc(de ce?din lenevie!).
  Ce este f.interesant si chiar laudabil:exista scoli,care ofera anumite dupa amieze pe saptamana,ajutor elevilori mai slabi.Aceste forme de meditatii sunt facute de elevii din clasele superioare sau chiar de colegii care sunt mai avansati decat celor care li se acorda ajutorul si nu este contra cost!(vorbesc de LandulNRW)
  • +1 (1 vot)    
   chiar foarte interesanta si laudabila (Marţi, 7 iunie 2011, 13:03)

   corigent [anonim] i-a raspuns lui Victor

   initiativa in acele scoli din NRW. De aceea m-ar interesa daca e o initiativa recenta adica decand "comunistii" (socialistii si verzii) sunt la carma sau e una mai veche din vremile indelungi ale unui NRW rosu care a supravietuit interludiului conservator sub Rüttgers.
   • +1 (1 vot)    
    re (Marţi, 7 iunie 2011, 14:25)

    Victor [anonim] i-a raspuns lui corigent

    Buna intrebare,dar este una veche!
    Nu stiu cine trebuie sa fie laudat, Rüttgers sau initiativa parintilori pusa in aplicare de conducerea gimnaziilori?
    Daca este bunavointa,cooperare parinte-scoala
    cred ca orice este posibil!
    Invatamantul german este inca unul bine coordonat.
    Exista 2 zile pe semestru cand prof.isi iau ca.10 minute la dispozitie ptr.fiecare parinte si ii oglindeste in scurt despre activitatiile"odraslei".
    Daca elevul are note bune multi parinti chiar sunt rugati sa renunte la timp ptr.cei cu probleme(amenintati cu corigentele,cu comportamentul asocial).
    In Germ.multi parinti investesc interes in activ.copilului si nu ca-n Ro.scoala inseamna parada modei,expunerii portofelelor sau masinilor de lux!
    • 0 (0 voturi)    
     chestia cu "Sprechtage" este una veche (Miercuri, 8 iunie 2011, 7:17)

     corigent [anonim] i-a raspuns lui Victor

     intr-adevar, am avut (respectiv nevasta) placerea cu odraslele noastre care deja oameni in toata firea. Pe timpurile mele ca gimnaziast nu erau institutionalizate, daca un profesor vedea nevoia de a se consulta cu parintii, trimitea prin odrasla insasi o scrisorica in care cerea o intrevedere in camera profesorilor, in coltisorul sau, intr-o ora libera. In varianta de mai tarziu se vedeau parinti demni de toata mila care facea turul mai multor clase si ieseau la urma "fix si gata" de atata bucurie.
     Toata stima pentru succesul cooperarii intre parinti si profesori, referirea la cei de la carma era facuta cu gandul ca de sus decretata, mai bine zis incurajata, actiunea ar cam secatui piata de miliarde.
 • +5 (5 voturi)    
  lasat "nesupravegeat", supertare frate (Marţi, 7 iunie 2011, 12:28)

  unu [anonim]

  "lasat nesupravegheat, fenomenul va avea un impact social de puternica divizare intre clasele sociale."

  imediat or sa apara profesorii de biologie sau de filosofie cu avioane particulare. astia da, sunt un adevarat pericol, trebuie pusa japca pe ei!

  au salarii enorme si asa, si ei nemernicii mai dau si meditatii fara sa plateasca la stat. biciu pe ei!

  lupta de clasa a reinceput! care nu se supun trebuie dusi la Aiud si la Canal (ala dintre Bucuresti si Dunare).
  • +2 (2 voturi)    
   Funny ce zici (Marţi, 7 iunie 2011, 12:45)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui unu

   desi nu la asta se referea articolul.

   Din pacate profesorii buni (ca cei penali nu ma intereseaza, ar trebui eliminati din sistem, nu recompensati) au parte doar de stima noastra si cam atat. Asta e insa valabil pentru f. multe categorii sociale din romania.
 • 0 (4 voturi)    
  'Industria meditatiilor' (Marţi, 7 iunie 2011, 12:47)

  Colette [utilizator]

  Aceasta industrie a meditatiilor in Romania exista de zeci de ani, ea insa s-a extins din momentul in care locurile in invatamantul universitar s-au miscorat de la an la an, in timp ce gradul de dificultate al subiectelor de admitere, la facultatile cele mai cautate, a crescut exponential. S-a ajuns sa se dea subiecte de departajare din capitole doar amintite la liceu. Dupa anii '90 s-a intamplat fenomenul invers: profesorii au inceput sa nu mai predea materia la clasa asa cum cerea programa, dar o fac la meditatii, evident, neimpozate. Chiar daca admiterea in invatamantul universitar se face acum si pe baza de dosar sau de chestionar, meditatiile prolifereaza pt ca in orele de clasa nu se mai face aproape nimic. Motivul acum este altul: salariile profesorilor sunt mici. Procesul de impozitare este complicat si greu de controlat. Daca in alte tari meditatiile se fac in cadru organizat, in scoli sau institutii care se ocupa cu asa ceva, la noi acestea se fac haotic, la profesori acasa, deci 'in particular'. Oricum, ceva trebuie facut pt ca in ciuda industriei meditatiilor, gradul de educatie al tinerilor scade de la o generatie la alta si nici nu e corect ca restul populatiei sa plateasca impozit pt orice castig iar profesorii nu! Asta se cheama totusi evaziune fiscala, daca nu furt din buzunarul parintilor si din cel al statului.
 • 0 (0 voturi)    
  incercare (Marţi, 7 iunie 2011, 13:29)

  io [anonim]

  www.salvatieducatia.ro
 • +2 (2 voturi)    
  Prost cu diploma (Marţi, 7 iunie 2011, 13:36)

  spaniolul [anonim]

  Pe cine nu-l duce capul sa invete la scoala trebuie sa vare mana in buzunar. Ce-i asa greu de inteles in asta? Sau ati vrea ca invatatorii sa traiasca la limita subzistentei precum i-ar tine guvernelul piticotului rotofei?
 • +2 (2 voturi)    
  Meditatii (Marţi, 7 iunie 2011, 14:51)

  Constantin [anonim]

  In Germania profesorul care prepara un elev NU are catedra. Are un cabinet, precum un avocat sau medic, deci este privat, platind taxele ce-i revin: impozit, asigurari de sanatate, pensie etc.
  Nu poate fi acuzat ca pune "pile" elevului la nimeni, sau ca il poate favoriza.
  De pe timpul lui Otto von Bismarck in Germania exista profesori care au calitatea de FUNCTIONAR PUBLIC. Multi au renuntat la aceasta calitate, cu mari avantaje, pentru a prepara elevi.
 • +2 (4 voturi)    
  Observ la unii oameni (Marţi, 7 iunie 2011, 17:02)

  Sile [anonim]

  O revenire in forta a gindirii lui Ceasca si a intregului aparat de partid. Este dreptul parintilor si al elevilor sa aprofundeze invatatura prin meditatii.Statul trebuie sa-si vada de atributiile lui stabilite prin lege.Noi avem o mare probema: un aparat supradimensionat care nu vede alta solutie decit in taxarea a orice misca.Meditatiile nu sunt o industrie ci un fenomen normal.Numai un jurnalist cu gindirea bombastica poate scrie o asa prostie. O zi buna !
  • +1 (1 vot)    
   daca meditatiile sunt un fenomen normal, (Marţi, 7 iunie 2011, 23:27)

   danarad [anonim] i-a raspuns lui Sile

   ...predarea la ora , ce este ? ce ,,fenomen''este ? sau adunat trintorii la catedra ? pt. ce te-ai facut profesor,pt a preda la ora,sau pt. a mai incasa niste bani,pt. acelasi lucru ? daca ti-ai face meseria cum trebuie,multi elevi nu ar mai avea nevoie de meditatii.
   in curind, in tara asta,din cauza unor destepti cu interes,vom ajunge sa platim acelasi lucru de doua ori.
   • 0 (0 voturi)    
    In primul rind , nu sunt profesor (Miercuri, 8 iunie 2011, 13:34)

    Sile [anonim] i-a raspuns lui danarad

    Si nu am fost profesor decit ocazional cind fica mea mai mare era in clasa 2- si am predat la doua clase engleza timp de un an( nu aveau profesor).Asta s-a intimplat acum peste 30 de ani si stiu ca munca in invatamint te solicita imens.O mai stiu de la tatal meu(D-zeu sa-l odihneasca) 1912-1992. absolvent al scolii normale din Cimpulung Muscel care a fost invatator pina le pensie..Dupa felul cum abordezi problema se pare ca ai ramas cantonat in mentalitatea Stefan Gheorghiu si nu e treaba mea sa te scot din ea. Va trebui sa faci singur efortul. Eventual poti lua meditatii. E nevoie. O zi buna !
 • 0 (0 voturi)    
  babuins are forever (Marţi, 7 iunie 2011, 20:52)

  tom [anonim]

  Toata povestea cu meditatiile a izbucnit in momentul in care marele Marga a introdus ca si valoare in rezultatul de admitere in liceu sau facultate, media avuta de elev in scoala generala sau liceu . Importanta notelor acordate de profesori la ore a crescut, implicit si puterea profesorilor care acordau aceste note elevilor , favorizandu-i pe cei care erau meditati in particular de catre ei . S-a declansat un fel de cursa a inarmarilor in care sunt cheltuite sume mari de catre parinti fara rezultate bune pentru elevi dar din care castiga profesorii in particular . Cel mai bun sistem de admitere este cel bazat prin concurs fara vrajeala de medii din liceu sau scoala generala.
 • 0 (0 voturi)    
  ore suplimentare (Marţi, 7 iunie 2011, 21:03)

  Cristip1970 [anonim]

  Orele suplimentare se platesc profesorilor . De cine se plateste ? De parinti care considera si se conving de cata importanta se da invatamantului gratuit si obligatoriu asigurat de stat . Si cand dai bani pt copil iti asumi alta responsabilitate legat de copil urmarind evolutia lui la invatatura . Te gandesti sa nu pierzi banii respectivi degeaba pe orele suplimentare si asta te automotiveaza ca parinte ce are interes pt viitorul copilului si studiile ce le poate urma ...
 • 0 (0 voturi)    
  ar trebui reglementat (Vineri, 13 aprilie 2012, 14:03)

  paolalaan [utilizator]

  adica sa se organizeze meditatii platite de stat facute contra cost de catre profesorii solicitati ;am vazut asa ceva in Italia era profesor titular la un liceu si avea inca o norma platita dupa masa ,spunea ca vin aprox 10 elevi la ora se inscrie cine are nevoie de sprijin suplimentar;elevii erau selectionati pe grupe valorice si se lucra in functie de necesitati ;astfel profesorul mai castiga un salariu ; in acest fel nici copiii saraci nu ar fi frustrati de ore suplimentare si ar putea evolua si ei ;pentru ca ,trebuie sa stiti ca reusita elevului nu depinde suta la suta de aceste meditatii!!!depinde si de vointa de a invata a elevului in cauza


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by