Castravetii romanesti de sera destinati exportului in tarile Uniunii Europene ar putea fi distribuiti gratuit pe piata interna, respectiv spitalelor si caselor de batrani, din cauza blocarii contractelor in comertul intracomunitar, a declarat, duminica, pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu.

"Vom incerca sa facem o distributie gratuita a castravetilor de sera destinati comertului intracomunitar, respectiv sa ii dam spitalelor si caselor de batrani, pentru ca altfel riscam sa aruncam la cos peste 2.000 de tone de castraveti de sera, cat au producatorii in stoc la aceasta data. O decizie in acest sens se va lua insa, luni, la minister", a precizat Radulescu.

Distributia gratuita se va face impreuna cu certificatele de analiza realizate in laboratoarele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Radulescu a mai precizat ca stocul de castraveti de sera se mareste cu circa 200 de tone pe zi.

Ministerul Agriculturii a finalizat evaluarea pierderilor inregistrate de producatorii romani, situatia urmand sa fie transmisa Comisiei Europene in cursul zilei de luni.

Din datele furnizate de oficialul MADR, producatorii romani pierd zilnic circa 100.000 de euro din cauza blocarii schimburilor intracomunitare cu castraveti, dar si scaderii vanzarilor pe piata interna cu 70%. Calculate la o perioada de 60 de zile, pierderile ar pute ajunge la noua milioane de euro.

Romania exporta la aceasta ora doar castraveti cornison, in jur de 400-500 tone pe zi, dar mai mult catre tarile din est, cu precadere Polonia si Moldova, castravetii de sera, cei lunguieti, fiind preferati in tarile occidentale.

Suprafata ocupata cu sere in Romania se ridica la 600 de hectare, din care circa 60 de hectare sunt cultivate cu castraveti.

Comisia Europeana a alertat in urma cu o saptamana cele 27 de state membre cu privire la contaminarea cu bacteria E.coli enterohemoragica a mai multor persoane din Germania. Originea initiala a contaminarii - castravetii ecologici din Spania - a creat o adevarata isterie in randul consumatorilor europeni, vanzarile de castraveti inregistrand o scadere cu aproape 90%.